Casablanca

Romantiska filmer till alla hjärtans dag – Filmtopp tipsar

13 februari 2024 kl. 16:02

Låt känslostormarna blåsa vilt

Med alla hjärtans dag precis runt hörnet passa Filmtopp på att lyfta fram 10 romantiska (och fem oromantiska) tips dagen till ära. Enjoy!

Casablanca (1942)

Casablanca
Foto: Warner Bros.

Motståndsledaren Victor Laszlos enda hopp om att kunna fly från Casablanca står till Rick Blaine, en cynisk amerikan som inte vågar livet för någon annan… särskilt inte Victors hustru Ilsa, Ricks före detta som krossat hans hjärta.

"Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship"

I huvudrollerna ser vi Humphrey Bogart, Ingrid Bergman och Paul Henreid. En absolut favorit i genren. Kemin mellan Bergman och Bogart är fantastisk och är en av anledningarna till att jag lärde mig uppskatta romantiska filmer.

Filmen brukar räknas som en av de största klassikerna inom amerikansk film och placerade sig som nummer två på listan AFI's 100 Years...100 Movies när AFI 1998 rankade de bästa amerikanska filmerna genom tiderna. 

Här kan du streama: Casablanca (1942)

Pretty Woman (1990)

Pretty Woman
Foto: Buena Vista Pictures.

En askungesaga för vuxna om miljonären Edward Lewis (Richard Gere) som av en slump möter den prostituerade Vivian Ward. Han hyr henne som sällskap för en vecka. När veckan är slut har affärsuppgörelsen bytt karaktär...

Jag såg en intervju med Julia Roberts där hon berättade att Pretty Woman till en början var svår att sälja in. Anledningen var tydligen att den skulle varit “för mörk”.  Titeln var från en början $3,000 men ändrades och döptes efter Roy Orbisons låt Oh, Pretty Woman.

Filmen var när den kom Disneys mest inkomstbringande någonsin och är fortfarande Disneys mest inkomstbringande R-rankade film.

Här kan du streama: Pretty Woman (1990)

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump
Foto: Paramount Pictures

Forrest Gumps liv skildras under tre våldsamma decennier. Från att ha ansetts vara efterbliven blir han toppidrottsman, krigshjälte i Vietnam och framgångsrik affärsman. Det enda Forrest egentligen vill är dock att hans livs kärlek Jenny ska ha det bra. Forrest förkroppsligar en tidsålder, en lössläppt oskuld i ett USA på väg att förlora sin oskuld. Hans hjärta vet vad hans begränsade IQ inte kan förstå.

Robert Zemeckis har regisserat och Eric Roth står för manuset till denna pärla till film som är baserad på Winston Grooms roman med samma namn. Forrest (Tom Hanks) kärlek till Jenny (Robin Wright) är ett exempel på bestående men komplicerad kärlek mellan bästa vänner.

Här kan du streama: Forrest Gump (1994)

Höstlegender (1994)

Legends of The Fall
Foto: Sony Pictures.

Männen i familjen Ludlow kämpade för sitt land och för sin familj... Ända tills en ung kvinnas kärlek förändrade deras liv. Ludlowpojkarna blev inte bara bröder, utan även rivaler. En passionerad resa in i de mörkaste hemligheter som döljer sig bakom kärlek, förräderi och blodsband.

Höstlegender är baserad på Jim Harrisons bok och har en komplicerad kärlekshistoria. Eller snarare flera. Brad Pitt, Aidan Quinn och Henry Thomas spelar bröderna som blir rivaler när de blir kära i samma kvinna, spelad av Julia Ormond. Personligen tycker jag det absolut mest romantiska i filmen ändå må vara miljön, Montana. Wow. Filmen vann också en Oscar för Bästa foto (John Toll).

Här kan du streama: Höstlegender (1994)

Unga kvinnor (1994) 

Little Women
Foto: Columbia Pictures.

New England på 1860-talet. Familjen March, med den humoristiska och kärleksfulla modern och hennes fyra döttrar, den romantiska Amy, den vackra Meg, den blyga Beth och framför allt den rebelliska och fantasifulla Jo, menar att en kvinnas viktigaste uppgift inte är att finna en man. I stället uppfostras flickorna till att bli sin egen lyckas smed. De uppför teaterstycken, som Jo skriver med stor passion, de läser tidens klassiker och diskuterar politik. Som vuxen far Jo ensam till New York för att skapa sig en karriär som författare, och där möter hon sitt livs kärlek, den tyske litteraturprofessorn Friedrich . För första gången känner hon att en man inte bara är en man utan också kan vara en själsfrände...

Det finns fyra filmer och en miniserie som alla är baserade på Louisa May Alcotts roman Little Women. Gillian Armstrongs film från 1994 är den jag valde ut och är nog en av de mer framstående versionerna med en lång lista av välkända namn bl.a. Winona Ryder, Kirsten Dunst, Claire Danes, Christian Bale, Gabriel Byrne, Samantha Mathis och Susan Sarandon. Filmen har en drös av romantiska möten men det som som jag tycker är grejen med filmen är den kärlek i filmen som faktiskt är starkast den syskon emellan, likaså den mellan mor och dotter.

Här kan du streama: Unga kvinnor (1994)

Notting Hill (1999)

Notting Hill
Foto: Universal Pictures.

Frånskilde och helt vanlige engelsmannen William Thacker äger en liten, pittoresk bokhandel i Notting Hill, London. Han bor inte långt därifrån, tillsammans med den inneboende, minst sagt originella, walesaren Spike. En helt vanlig dag kommer en av världens största filmstjärnor, Anna Scott, in i bokhandeln, och efter det blir ingenting sig likt för varken henne eller William. Detta är en stjärnspäckad romantisk komedi med glimten i ögat.

Notting Hill är en av de bästa romcom-filmer jag sett. Här blir den enkla bokhandlaren från London  Will (Hugh Grant) kär den amerikanska skådespelerskan Anna (Julia Roberts) från Hollywood. Filmen är nog ett av få exempel på när den typen av kärlek blir bekräftad… 

Här kan du streama: Notting Hill (1999)

Amelie från Montmartre (2001)

Foto: Triangelfilm.

Amelie bor i Paris och lever i sin egen lilla värld. Hon arbetar på ett café och hyr en lägenhet. Livet verkar OK, men lite tråkigt eftersom hon är väldigt ensam. Men en dag förändras allting… Av en händelse tappar Amelie en flaska i golvet. Under sökandet av den finner hon i ett hemligt fack, ett skrin fyllt av barndomsminnen som hon bestämmer sig för att hitta ägaren till. I all hemlighet lämnar hon tillbaka asken och ser hur det muntrar upp den nu medelålders mannen. Upplivad av sina framgångar bestämmer Amelie sig att förbättra andra människors liv som visar sig leda till många spännande möten. Däribland med Nino som tappar sin dagbok…

Nu är vi tillbaka till romantik och miljöskildringar. Det går väl inte att undgå att i eftertexterna inse nyväckt förälskelse, både till Paris och  Audrey Tautous Amelie.

Här kan du streama: Amelie från Montmartre (20001)

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

The Notebook
Foto: New Line Cinema.

En berättelse om de unga älskande Noah Calhoun och Allie Hamilton. Tillsammans får de uppleva en passionerad sommar innan de skiljs åt på grund av klasskillnad och Andra världskriget. Efter år på skilda håll återförenas de oväntat. Historien om parets starka kärlek och om de hinder som står i vägen för den berättas decennier senare för en kvinna på ett sjukhem, en kvinna som tas om hand av en man som regelbundet kommer på besök och under dessa visiter läser högt för kvinnan ur en mystisk dagbok. Filmen är en berättelse om förlorade möjligheter, om att bli vuxen och om kärlekens magiska kraft.

Nick Cassavetes film är nog en favorit bland många romantiker där ute. Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner och Gena Rowlands spelar huvudrollerna i denna romantiska drama som har en av de finare twistarna i genren.

Här kan du streama: Dagboken – Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

Crazy Stupid Love (2011)

Crazy Stupid Love
Foto: Warner Bros.

Vid dryga 40 lever Cal Weaver som i en dröm – bra arbete, fint hus, härliga barn och gift med sin high school sweetheart. Men när Cal får reda på att hans fru, Emily, har bedragit honom och vill ha skilsmässa, rasar hans perfekta liv snabbt. Vad värre är, det var årtionden sedan han senast befann sig i dejtingvärlden...

Crazy Stupid Love är en riktigt rolig romantisk komedi. Mycket tack vare Steve Carells insats i rollen som familjefadern Cal Weaver som får en makeover av Jacob (Ryan Gosling). Här är kemin mellan de två otippade vännerna så bra!

Här kan du streama: Crazy Stupid Love (2011)

A Star Is Born (2018)

A Star Is Born
Foto: Warner Bros. Pictures

Musikern Jack Maine blir förälskad i den kämpande artisten Ally. Hon har precis gett upp drömmen om att slå igenom som sångerska, när hon en dag upptäcks av Jack som hjälper henne in i rampljuset. Men när Allys karriär äntligen börjar ta fart så håller deras relation på att rasera – samtidigt som Jack kämpar mot sina inre demoner…

Bradley Cooper har både huvudrollen och står för regi och manus (tillsammans med Eric Roth och Will Fetters) i A Star Is Born. Och stolt bör han vara. Filmen har nämligen fått ett översvallande positivt mottagande både från kritiker och tittare. Det är ett starkt drama som utspelar sig filmen igenom. Cooper och Lady Gaga som kärleksparet Jack och Ally är sprakande och lämnar ingen tittare oberörd.

Här kan du streama: A Star Is Born (2018)

Anti alla hjärtans dag? 5 filmtips som allt annat än hyllar kärleken...

Fatal Attraction
Michael Douglas omedveten om vad som komma skall... Foto:Warner Bros.

Farlig förbindelse (1987)

När kärlek går över till att bli besatthet. Glenn Close är fenomenal och skrämmande i filmen med en av de mer skrämmande scenerna som innehåller matlagning. 

Se den på Paramount+. 

Min bäste väns bröllop (1997) 

Julia Roberts som svartsjuka Julianne är allt annat än charmig i denna rulle som gör allt för att sabba mellan nyförlovade Dermot Mulroney och Cameron Diaz rollfigurer.

Finns att streama på Netflix

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Om att göra allt för att glömma kärleken. Med Kate Winslet och Jim Carrey.

Gone Girl (2014)

När allt, med betoning på allt, inte är som det verkar mellan gifta paret Rosamund Pike och Ben Affleck.

Finns på Netflix, HBO Max, Amazon Prime

Get Out (2017)

Det finns nog ingen film som tydligare beskriver hur besvärlig relationen till svärföräldrarna kan vara. Förhoppningsvis brukar det inte vara så besvärligt som i Get Out.

Finns att streama på Viaplay

Promising Young Woman (2020)

Carey Mulligan är fantastisk i denna hämndrulle.

Hyr på bl.a. iTunes och Viaplay

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL