10 filmer för alla motorsportfans

10 filmer för alla motorsportfans

Uppdaterad kl. 19:03 | Publicerad 11 mars 2022 kl. 09:03

"För er som inte kan få nog efter Drive to Survive".

I dag är det säsongspremiär för "Drive to Survive", Netflix-dokumentärserien där vi får följa med bakom kulisserna i motorsportens kungaklass Formel 1. Serien har blivit enormt omtyckt, såväl av sportens fans som av gemene man, och vi på Filmtopp listar här tio filmer för er som vill se ännu mer motorsport.

1. Rush (2013)

Rush
"Rush". Foto: StudioCanal

F1 säsongen 1976 är en av de mest dramatiska i hela sportens historia. Niki Lauda såg länge ut att komfortabelt vinna mästerskapet mot sin rival James Hunt, men en livshotande krasch, där en präst till och med höll sista smörjelsen åt Lauda på sjukhuset, förändrade hela situationen. Bara sex veckor efter olyckan, fortfarande bandagerad, återvänder Lauda och tar upp en episk titelfight mot Hunt.

Rush är en av de bästa filmerna om Formel 1 som någonsin gjorts. Dramatiseringen har dessutom inte förringat eller överdrivit så mycket av berättelsen, utan håller sig relativt sann till det som skedde. Lägg därtill bra skådespeleri från Daniel Brühl och Chris Hemsworth (aka Thor och Zemo) och ni får en fullt sevärd film som funkar att se även för de utan motorsportsintresset.

2. Grand Prix (1966)

Grand Prix
"Grand Prix". Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Formel 1 var en mycket mer glamorös sport, och farligare, under 60 och 70-talet. Den atmosfären skildras på ett mycket bra sätt i Grand Prix, där James Garner, Brian Bedford, Yves Montand och Antonio Sabàto spelar racerförare som alla tävlar om att bli världsmästare. 

Grand Prix är en film som än i dag kan tyckas vara banbrytande. Att en långfilm kommer så nära inpå sporten den handlar om är rätt så ovanligt. Över 30 proffsförare är med i produktionen, och klipp från riktiga race används. Filmen är filmad med en 70mm kamera och är mycket unik i sin filmkonst. Otroligt vackra kameravinklar, som var före sin tid även i TV-produktionen av sporten, gör filmen till unik i sitt slag.

3. Bilar (2006)

Bilar
"Bilar". Foto: Disney

Ett mycket mer lättsamt alternativ, men den ska verkligen inte underskattas! Bilar är en av de bästa motorsportfilmerna, (kanske i för sig säger något om utbudet) och passar för hela familjen. Blixten McQueen är en hyllad bilstjärna som är på väg att vinna Pistongcupen, men råkar ut för ett öde som sätter hela hans karriär på spel. Kanske är det dock även nyttigt för den lite väl kaxiga bilen...

För den som sett filmen som barn och känner att man kanske vill ha ett nytt perspektiv rekommenderas att se på filmen med engelskt tal. Martin Stenmarck i all ära, men det finns något intressant i att höra Owen Wilson, Paul Newman och Michael Keaton som animerade bilar. Givetvis det bästa valet för alla de yngre motorsportsupportrarna.

4. Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006)

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby
"Shake and bake, baby" som Ricky Bobby skulle sagt. Foto: Sony Pictures

Samma år som Bilar kom även denna humorfilm, med Will Ferrell i huvudrollen. Han spelar Ricky Bobby, en NASCAR-förare med ett enda motto i livet: "om du inte är först, så är du sist". Devisen har tagit honom till att bli den bästa föraren i hela sporten, men inträdet av den europeiska föraren Jean Girard (Sacha Baron Cohen) utmanar hans plats på tronen och efter en olycka petas han ner helt från den. Nu måste han kämpa för att återigen bli en vinnare.

Vissa av de som ser på NASCAR rynkar lite på näsan när den här filmen kommer på tals, eftersom den knappast gjorde sporten en tjänst när det kommer till dess image. Likväl är det en Will Ferrell film, och om man gillar honom är filmen precis lika kul som förväntat. Knappast en film för autenticitet i bilsport, men högsta betyg för komedivärdet.

5. Senna (2010)

Senna
"Senna". Universal Pictures

För att kompensera det flamsiga förslaget som var innan rekommenderas istället Senna. Ayrton Senna brukar ofta nämnas som en av Formel 1 historiens bästa förare genom alla tider, och har en närmast mytomspunnen aura runt sin namn. Under karriären vann han mästerskapet tre gånger, men allt fick ett tragiskt slut när han avled efter en krasch på Imola 1994.

Filmen vann flera olika priser för bästa dokumentär och har hyllats för den unika inblick som erbjöds till racingstjärnans liv. Rivaliteten mellan honom och Alain Prost, som blivit ikonisk, behandlas på en djup nivå. Finns viss kritik i att Prost nästan porträtteras som genomond i filmen, för sanningen är ju att Senna inte heller alltid var en ängel på banan...

6. 1: Life on the limit (2013)

Life on the Limit
F1-sporten är, lyckligtvis, mycket säkrare i dag än för 25 år sedan. Foto: Exclusive Media

När Ayrton Senna dog var det såklart en chock, men kanske också precis den väckarklocka som sporten behövde. Efter det skedde nämligen inga fler dödsolyckor förrän 2014, när Jules Bianchi omkom efter att kört på en kranbil. 1: Life on the limit är den dokumentär där Formel 1-sportens dödliga historia berättas, och om hur arbetet för att göra den säkrare har sett ut. 

På många sätt är filmen en tankeställare. Bara det faktum att förre världsmästaren Jackie Stewart dystert brukade konstatera "race på söndag, begravning på måndag" utan att själv lägga av med sporten säger en del om hur det såg ut. Berättarröst för filmen är Michael Fassbender.

7. Superswede: En film om Ronnie Peterson (2017)

Superswede
"Superswede". Foto: NonStop Entertainment

På 70-talet hade Sverige många stora idrottsprofiler, där Björn Borg och Ingemar Stenmark troligtvis är de som sticker ut mest i dag. Men där och då var även Ronnie Peterson med i diskussionen. Svensken vann totalt tio race i F1 och slutade tvåa i mästerskapet två gånger. Kanske hade han även vunnit med lite mer tur i karriären. Tyvärr fick det hela ett abrupt slut 1978, när han omkom efter en krasch på Monza i Italien. Dokumentärfilmen Superswede följer hela hans liv, från gokart till F1-bil.

Filmtopp recenserade Superswede när den kom ut, och skrev då att den var en "Sevärd dokumentär om svensk legendar". Man ska verkligen inte säga att Ronnie Peterson är bortglömd, men filmen påminner alla om hur stor han faktiskt var på 70-talet. Innehåller även intervjuer med hans dotter Nina, samt racinglegendarer som Niki Lauda och Emerson Fittipaldi.

8. Le Mans '66 (2019)

EXKLUSIVT: James Mangold om Le Mans 66
Bråka aldrig med Fordfamiljen... Foto: 20th Century Fox

Året är 1963, och Ford med sin ägare Henry Ford II i spetsen försöker köpa Ferrari. De blir dock utnyttjade för att Ferrari istället ska bli uppköpta av FIAT. Med ett skadat ego bestämmer sig Henry Ford II att skada Ferrari där det känns mest; genom att besegra de i Le Mans 24-timmarstävling. Tillsammans med designern Carroll Shelby (Matt Damon) och föraren Ken Miles (Christian Bale) påbörjas nu ett flerårigt projekt för att vinna den prestigefyllda tävlingen.

Le Mans '66, eller Ford vs Ferrari som den heter i USA, är en kritikerrosad film som nominerades i fyra kategorier på Oscarsgalan, bland annat som bästa film. Den kategorin vann filmen inte i, men som plåster på såren fick den två Oscarsstatyetter för bästa ljud och filmklippning. En filmupplevelse som kanske var ännu bättre på bioduken, men som definitivt även går hem när man ser den på tv.

9. The Fast and the Furious

The Fast and the Furious
Minns ni när de här bara var streetracers? Foto: Universal Pictures

På Los Angeles gator regerar Dom Toretto om nätterna. Han är en stjärna inom streetracing-världen och besegrar alla som utmanar honom. Samtidigt är han huvudmisstänkt i en brottshärva, och för att försöka avslöja honom går polisen Brian undercover. Det blir dock snart problematiskt eftersom Brian både utvecklar en vänskap till Dom och dessutom blir kär i hans syster...

Fast and the furious-serien har ju spårat ur totalt, men det fanns en tid när den ändå höll sig på en rimlig nivå (nåja). I denna får vi bilscener som inte känns påtvingade in och en story som fortfarande är förankrad i verkligheten. Om inget annat kan det ju vara värt att se den här filmen och sen fundera över vad de efterkommande filmernas regissörer och manusförfattare egentligen har rökt för något...

Och till sist, kommer här en riktig kalkon

10. Driven (2001)

Driven
"Varför drog du in mig i den här skräprullen, Rambo?". Foto: Warner Bros. Pictures

I denna film, skapad av Sylvester Stallone, får vi följa Cart-rookien Jimmy Bly. Han har talangen, men kanske inte huvudet på rätt ställe. Därför tar teamägaren, spelad av Burt Reynolds, in de rutinerade föraren Joe Tanto (Sylvester Stallone). Tillsammans måste de komma överens för att vinna mästerskapet, och kanske kan även Jimmy lära sig en del saker utanför banan.

Det här är, utan tvekan, den sämsta motorsportfilmen som någonsin gjorts. Faktum är att den faktiskt är en av de sämsta filmerna någonsin, punkt. Skådespeleriet är oengagerat, där flera av de nominerades till Razzies. Estella Warren vann i kategorin sämsta skådespelerska och henne har vi ju, tack och lov, inte sett till sen dess. Det skröts om att man inför inspelningen gjort gedigen research, ändå är bilkörningen och krascherna så orealistiska att det knappt ens hade funkat i Fast and the Furious 9. Lite rolig trivia är att filmen först skulle handla om F1, men sporten drog sig ur affären när de såg vart filmen var på väg någonstans. Tur var väl det, till och med Stallone har erkänt att filmen inte blev bra. Ett riktigt bottennapp, men kul att se på om man vill få sig ett skratt över hur kass den är.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL