Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nicholas Sparks filmer rankade från sämst till bäst

10 filmer att gråta ut till

Thilda Rimsäter | Lista
14 mars 2018
Thilda Rimsäter | Lista
14 mars 2018

Dags att hämta näsduken!

En av de mest fantastiska saker med filmer är hur de påverkar oss. Visst är det härligt att komma ut ur biosalongen och känna att man har träningsvärk i ansiktet från allt skratt. Eller hur frustrerande det kan vara när det man hoppats på ska hända inte händer. Sen finns det de filmer som får oss att gråta. Det kan vara en film med ett sorgligt slut, eller sorglig början (bara jag som direkt tänkte på Bambi?).

MER LÄSNING:

Bästa filmerna om bitterljuv kärlek

Quiz – romantiska filmer

Marley and Me
Foto: Twentieth Century Fox

Ibland vill man ju faktiskt bara gråta, utan någon särskild anledning. Och som tur är finns det filmer som kan hjälpa en lite på traven och öppna portarna till tårkanalerna. Den här listan är tillägnad till de filmer som du måste ha näsdukarna nära till hands för att se. Det vill säga 10 filmer att gråta ut till. 

10. Hachiko - En vän för livet (2009)

10 filmer att gråta ut till
Hachiko - en vän för livet. Foto: Svensk Filmindustri

Parker Wilson (Richard Gere) räddar en hundvalp som växer upp och blir familjen Wilson, men framförallt Parker, trogen. Svenska Lasse Hallström regisserar denna fina film som är baserad på en verklig historia där en hund i 1920-talets Tokyo väntade på sin ägare varje dag i tio år efter att hans ägare gått bort. En hjärtskärande historia som mer eller mindre bevisar att hunden är människans bästa vän.

9. Forrest Gump (1994)

Bästa på Netflix: Forrest gump
Forrest Gump. Foto: United International Pictures

– My moma always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.

I Forrest Gump följer vi karaktären med samma namn spelad av Tom Hanks som lyckas hamna både här och där, samt träffa en hel del intressanta människor, oftast av en ren slump. Trots alla bedrifter Gump lyckas med, så finns alltid hans älskade Jenny i hans hjärta, även om hon i verkligheten är långt borta på egna äventyr. En kritikerrosad och Oscarsbelönad klassiker värd att se om och om igen.

8. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

10 filmer att gråta ut till
E.T. the Extra-Terrestrial. Foto: Svenska Filminstitutet

Elliott upptäcker en vilsen och snäll utomjording som av misstag blivit kvarglömd på jorden. Han bestämmer sig för att hjälpa honom att ta sig till sin hemplanet. En av regissören Steven Spielbergs genom tiderna bästa filmer, en riktig klassiker. Alla känner väl igen repliken "E.T. Phone home".

7. Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

10 filmer att gråta ut till
Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta. Foto: Svensk Filmindustri

En äldre man berättar för en annan kvinna på ålderdomshemmet historien om hur den enkla Noah (Ryan Gosling) försöker charma rikemansdottern Allie (Rachel McAdams) på sina minst sagt udda sätt, samtidigt som hennes föräldrar är emot honom och andra män försöker fånga hennes uppmärksamhet. Ögonblicket när damen kommer ihåg... då sätter tårarna fart. Filmen är baserad på boken The Notebook av Nicholas Sparks.

Filmtopp har också rankat Nicholas Sparks filmer från sämst till bäst och The Notebook hamnade överst.

6. Livet efter dig (2016)

10 filmer att gråta ut till
Livet efter dig. Foto: Svensk Filmindustri

Will (Sam Claflin) som alltid har levt livet på gränsen har efter en motorcykelolycka blivit förlamad i nästan hela kroppen. Den färgsprakande och sprudlande glada Lou (Emilia Clarke) får jobbet som hans assistent vilket visar sig vara en utmaning. Så småningom lyckas de riva varandras murar, innan verkligheten slår till och tuffa beslut tas. Även denna film är baserad på en bok, med samma namn, skriven av Jojo Moyes, som även skrev manus till filmen.

5. Skicka vidare (2000)

10 filmer att gråta ut till
Skicka vidare. Foto: Warner Bros.

En ung pojke (Haley Joel Osment) får i uppgift av sin lärare (Kevin Spacey) att försöka göra världen lite bättre. Hans idé sprider sig större än vad han hade kunnat ana. Detta är en gripande historia om hur en liten handling kan ha stor påverkan.

4. Förr eller senare exploderar jag (2014)

10 filmer att gråta ut till
Förr eller senare exploderar jag. Foto: Twentieth Century Fox

Tonåringen Hazel (Shailene Woodley) försöker leva ett så normalt liv som möjligt. På ett av mötena där hon träffar andra tonåringar som har cancer, lär hon känna Gus (Ansel Elgort). Förr eller senare exploderar jag handlar om att våga leva och inte bara vänta på att dö.

3. Titanic (1997)

Leo DiCaprio och Kate Winslet i Titanic
Titanic. Foto: Fox Film

Den unga Jack (Leonardo DiCaprio) vinner en biljett till Titanic, skeppet som inte kan sjunka. Ombord möter han den livsuttråkade rikemansdottern Rose (Kate Winslet) och under den korta tid som de spenderar ihop, tills dess att skeppet går sitt tragiska slut till öde, lyckas de förändra varandras liv till det bättre. Denna Oscarsvinnande klassikern av James Cameron ser vi om och om igen.

2. Marley & jag (2008)

10 filmer att gråta ut till
Marley & jag. Foto: Twentieth Century Fox

Alla som har hund eller husdjur vet att det kan vara ett riktigt äventyr. John (Owen Wilson) och Jenny (Jennifer Aniston) skaffar hunden Marley som kallas världens värsta hund. Trots det kommer Marley med mycket lärdom till familjen och sprider kärlek runt omkring sig.

1. About Time (2013)

10 filmer att gråta ut till
About Time. Foto: United International Pictures

Tim (Domhnall Gleeson) får reda på att männen i hans familj kan resa i tiden. Kort därefter träffar han Mary (Rachel McAdams) och känner att det är hans "one and only". Tim inser både fördelarna med att kunna resa i tiden (möjligheten att komma så nära perfekta ögonblick som möjligt), men även hur det kan förändra allt och att alla inte går att rädda.

För tips på fler riktigt starka filmer, spana in vår lista på de bästa filmerna de senaste åren.

NÄSTA ARTIKEL