Bästa serierna på HBO enligt IMDb

Krigsserier – 10 bra serier om krig

Uppdaterad 12 maj 2021 kl. 08:05 | Publicerad 09 maj 2021 kl. 12:05
ANNONS
ANNONS

Det finns en hel del krigsserier och här är några med hög kvalitet.

Den här listan är för den som är intresserad av berättelser med fokus på krig. Nedan tipsar vi om några av 2000-talets allra bästa serier på temat.

Band of Brothers (2001)

Band of Brothers
Foto: HBO

I rollerna: Scott Grimes, Damian Lewis m.fl.

En hyllad miniserie på HBO skapad av ingen mindre än Steven Spielberg. Serien handlar om E-kompaniet från USA och deras uppdrag under andra världskriget. Det är en storslagen historia om mod, offer och kamratskap. 

Tittarna får följa regementet från deras utbildningstid i Georgia 1942 till deras intagande av Hitlers örnnäste 1945. Varje avsnitt inleds med inspelade intervjuer med riktiga medlemmar ur E-kompaniet och går sedan över till dramatiseringar. 

Krigets unga hjärtan (2013)

Krigets unga hjärta
Foto: SVT

I rollerna: Volker Bruch, Miriam Stein m.fl. 

En tysk serie som bland annat går att se på SVT Play. Krigets unga hjärtan handlar om fem vänner, Wilhelm, hans yngre bror Friedhelm, Charlotte, Viktor och Greta som skiljs åt sommaren 1941 i Berlin. De är övertygade om att kriget kommer att vara över till jul och lovar varandra att de ska återförenas innan dess. De anar inte hur alla upplevelser och fasor som de måste bevittna under de kommande krigsåren kommer att förändra dem i grunden. 

No Man's Land (2020)

No Man's Land
Foto: HBO

I rollerna: James Purefoy, Félix Moati, Mélanie Thierry m.fl. 

Den här HBO-serien handlar om en fransk familj som sörjer en dotter som dog av en självmordsbombare. Hennes bror Antoine tror att systern fortfarande är i livet efter att ha sett henne i en nyhetsartikel och ger sig iväg till Mellanöstern för att hitta henne. Den unge fransmannen hamnar mitt i det syriska inbördeskriget. Under sökandet efter sin försvunna syster slår han följe med en grupp kurdiska stenhårda kvinnosoldater som är IS värsta mardröm.

Catch 22 (2019)

Catch 22
Foto: C More

I rollerna: George Clooney, Christopher Abbott, Kyle Chandler m.fl.

Serie på C More i sex delar baserad på Joseph Hellers krigssatir Moment 22. Handlingen utspelas på en soldränkt ö i Medelhavet. På ön ligger en amerikansk flygbas där soldaterna får utstå såväl livsfarliga uppdrag som äregiriga befäl och en helt absurd militär byråkrati. George Clooney, Hugh Laurie och Christopher Abbott (”Girls”) syns i rollerna i Catch 22

Foyles War (2002)

Foyles War
Foto: PBS

I rollerna: Michael Kitchen, Anthony Howell m.fl.

Kriminalserie som utspelar sig under andra världskriget 1940, då Storbritannien står näst intill ensam mot Nazityskland. Kommissarie Christopher Foyle befinner sig i sitt eget krig då han löser brott i södra England, efter att ha nekats en plats i det faktiska kriget. Med hjälp av sin chaufför Sam och sin underordnade Paul Milner, utreder Foyle allt från mord till rån, spionverksamhet och andra illgärningar. I senare säsonger jobbar Foyle som en MI5-agent efter kriget.

Generation Kill (2008)

Generation Kill
Foto: HBO

I rollerna: Alexander Skarsgård, James Ransone m.fl.

Även den här krigsserien är en produktion från HBO som bygger på Evan Wrights verklighetsbaserade bok. Serien följer de första 40 dagarna i Irakkriget, där tittarna får följa en grupp marinsoldater. Karaktärerna bygger på de marinsoldater som författaren Wright själv fick följa under två månader i mars 2003. B-kompaniets mannar anpassar sig till sin omgivning tack vare skicklighet, humor, envishet och lite blind tro.

Kampen om tungvattnet (2015)

Kampen om tungvattnet
Foto: SVT Play

I rollerna: Anna Friel, Tobias Santelmann m.fl.

Kampen om tungvattnet utspelar sig vid upptakten och avslutningen av andra världskriget. Bland annat följer tittarna historien om vem som blev först med att utveckla atombomben. Den tyska nobelpristagaren Werner Heisenberg har fått uppdraget att tillverka atombomben åt nazisterna. En kemiprofessor bildar en sabotagegrupp vars mål är att spränga anläggningen i Vemork.

Andra världskrigets största händelser i färg (2019)

Andra världskriget i färg
Foto: Netflix

Dokumentärserie om andra världskrigets största händelser. Från Pearl Harbor till Dagen D. Finns att streama på Netflix. 

Valley of Tears (2020)

Valley of Tears
Foto: HBO

I rollerna: Avraham Aviv Alush, Lior Ashkenazi, Shahar Tavoch m.fl.

Den 6 oktober 1973, på Jom kippurs första dag, skakades Mellanöstern av vad som skulle komma att bli regionens största krig någonsin. Den här upprivande dramaserien från HBO är inspirerad av 1973 års arabisk-israeliska krig och belyser universella värden som hjältemod och uppoffring, över fyra avsnitt. 

Das boot (2018)

Das Boot-serien
Foto: Viaplay

I rollerna: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann m.fl.

"Das Boot" är en fortsättning på den Oscarsvinnande filmen Das Boot (1981). Den tyska serien handlar om ubåtskaptenen Johannes von Reinhartz som får i uppdrag att transportera tre sabotörer till den amerikanska västkusten. 

Det blir en klaustrofobisk upplevelse under andra världskriget, ombord på en tysk ubåt fylld med både tristess och ren rädsla. 

Bonus: Land Girls (2009)

I rollerna: Becci Gemmell, Mark Benton m.fl.

"Land Girls" om fyra kvinnor i "The Women’s Land Army" som jobbar vid the Hoxley Estate under andra världskriget. Vi får ta del av kvinnornas olika liv, deras kärlekar och problem som uppstår under kriget med deras män frånvarande.

VIDARE LÄSNING: Bra krigsfilmer

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL