10 bra filmer med Brad Pitt många missat

10 bra filmer med Brad Pitt många missat

Eric Diedrichs
10 augusti 2022 kl. 19:08

Har du sett dessa guldkorn?

Brad Pitt är tillbaka på bioduken med en ny film, det firar vi med att lyfta fram tio stycken sevärda filmer ur den hyllade skådespelarens karriär, som de flesta inte sett.

Till en början fick han mest roller som den snygga killen, men ganska snabbt visade Brad Pitt att han hade mer att ge än en naken överkropp. Under åren har det blivit 82 stycken roller där han många gånger har fått visa upp vilken mångsidig och begåvad skådespelare han är. För det är egentligen ganska få som med samma självklarhet kan hoppas mellan drama, action och komik.

Vi har kikat igenom Pittens filmografi och lyfter här fram tio filmer som många ännu inte har sett:

Där floden flyter fram (1992)

Där floden flyter fram
Foto: Atlantic Film.

Regi: Robert Redford
Genre: Drama

Montana i tiden efter sekelskiftet. Bröderna Norman och Paul MacLean är så olika, men deras syskonkärlek står över allt annat. Men med åren skiljs de åt. Norman lämnar staden och går disciplinerat in för sina studier medan Paul blir kvar, revolterar mot fadern och ägnar sig åt ett liv med sprit, spel och kvinnor. När de återses flera år senare är det bara kort tid kvar innan katastrofen drabbar dem. Ingen lycka varar för evigt. Utom i våra minnen.

Finns på: SF Anytime

Kalifornia (1993)

Kalifornia
Brad Pitt och David Duchovny i "Kalifornia". Foto: SF Studios.

Regi: Dominic Sena
Genre: Thriller

När det intellektuella storstadsparet Brian och Carrie ger sig ut på en resa över USA för att samla fakta till en bok om seriemördare, får de sällskap av ett ungt par - Early Grayce och hans flickvän Adele. Under resans gång försöker de ta reda på vad de har gemensamt. Men när de lär känna varandra visar sig plötsligt Earlys våldsamma sida…

Finns på: iTunes

En fiende ibland oss (1997)

En fiende ibland oss
Foto: Universal Pictures.

Regi: Alan J. Pakula
Genre: Thriller

Belfast Nordirland. En ung man sitter i ett fönster med ett maskingevär redo att döda alla engelska soldater som kommer i hans väg. New York, USA. En familjefar och polisman drar sitt tjänstevapen men hoppas att han slipper skjuta den flyende tjuven. Två män, två generationer. Två världar. Nu möts de. De blir vänner. Men snart drivs de in i en blodig uppgörelse som fiender. Utöver Brad Pitt ser vi också Harrison Ford.

Finns på: Blockbuster, iTunes

Spy Game (2001)

Spy Game
Robert Redford och Brad Pitt i "Spy Game". Foto: Sony Pictures.

Regi: Tony Scott
Genre: Action, Thriller

Just som CIA-agenten Nathan Muir ska pensioneras upptäcker han att hans en gång oskiljaktiga vän och protegé Tom Bishop har blivit fängslad i Kina och anklagas för spionage. Bishop skall avrättas inom 24 timmar och Muir tänker göra allt för att rädda honom. Men Muir är inte längre en "insider" i CIA och måste därför ta till alla tricks han har när han gör upp en riktigt förbjuden och hemlig plan för att befria sin vän...

Finns på: SF Anytime

Confessions of a Dangerous Mind (2002)

Confessions of a Dangerous Mind
Foto: Nordisk Film.

Regi: George Clooney
Genre: Drama, Komedi, Thriller

Chuck Barris är en CIA-agent med den mycket speciella och färgstarka täckmanteln som programledare för en stor TV-show. En galen (och inte särskilt trovärdig) biografi som bör tas med en stor nypa salt. Men det är ju också grejen!

Okej, Brad Pitt gör bara en cameo här som "Ungkarl #1"– men filmen är så jäkla underhållande att vi inte kan annat än att rekommendera den ändå! Dessutom är det svårt att missa Brad, trots hans ringa speltid.

Finns på: DVD/Blu-ray

Babel (2006)

Babel
Foto: Sony Pictures.

Regi: Alejandro González Iñárritu
Genre: Drama

Med ett Winchester-gevär i handen ger sig två marrockanska pojkar ut för att leta efter familjens getter. I den öde öknen bestämmer de sig för att testa geväret. Men kulan når längre än de tror och på ett ögonblick förändras livet på ett sätt som påverkar fyra olika grupper av människor på tre skilda kontinenter.

Ett tungt drama där Brad Pitt briljerar tillsammans med Cate Blanchett.

Finns på: SF Anytime

Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford (2007)

Jesse James
Foto: Sandrew Metronome

Regi: Andrew Dominik
Genre: Drama, Western

I 1880-talets Amerika vet alla vem Jesse James är. Han är nationens mest ökände brottsling och efterlyst i tio stater. Han är också landets störste hjälte, firad av folket som en Robin Hood. Men vem är Robert Ford? Ingen känner till honom. Inte än. Den ambitiöse 19-åringen ämnar nämligen ändra på det. Han tänker göra sig till vän med Jesse och rida med hans gäng. Och om det inte gör honom berömd är han inte rädd att döda för att nå sitt mål.

Ett mästerverk lika lång som sin titel. Ta och njut en söndag när du inte behöver stressa dig igenom filmens 2 timmar och 40 minuter. Brad Pitt tycker själv att detta är hans bästa roll. Det är det också.

Finns på: HBO Max

Burn After Reading (2008)

Burn after reading
Foto: SF Studios.

Regi: Ethan & Joel Coen
Genre: Komedi

Harry Pfarrer jobbar på finansdepartementet och är mer än lovligt fåfäng. Sin fritid ägnar han bland annat åt Internetdejting bakom ryggen på sin fru, att konstruera sexleksaker i källaren och dessutom har han ett förhållande med CIA-agenten Osbourne Cox missnöjda hustru. Saker börjar spåra ur när Cox memoarer hamnar i ett par dårars händer som bestämmer sig för att utpressa CIA på pengar.

Burn After Reading är en underskattad komedi signerad bröderna Coen. Brad Pitt är sanslöst underhållande i rollen som en pantad PT och i andra roller ser vi storheter som George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich och Tilda Swinton.

Finns på: Amazon Prime, C More

Killing Them Softly (2012)

Killing Them Softly
Foto: Noble Entertainment.

Regi: Andrew Dominik
Genre: Thriller

Den professionella torpeden Jackie Cogan kontrakteras av maffian för att undersöka ett rån mot ett pokerspel som stod under deras beskydd.

Brad Pitts och Andrew Dominiks andra samarbete är inte på långa vägar lika lyckat som det i Jesse James, men Killing Them Softly är en helt klart sevärd historia.

Finns på: Viaplay

Ad Astra (2019)

Ad Astra
Foto: 20th Century Fox.

Regi: James Gray
Genre: Drama, Sci-fi

Astronauten Roy McBride färdas till solsystemets yttersta delar för att försöka hitta sin försvunne far och nysta i ett mysterium som hotar vår planets överlevnad. Han avslöjar hemligheter som ifrågasätter den mänskliga existensens natur och vår plats i universum.

Ad Astra är ett lysande drama som verkligen inte har fått den uppmärksamhet som det förtjänar. Meditativt men samtidigt påtryckande – och med en del underhållande kängor år konsumtionssamhället.

Finns på: Netflix

Jag hoppas att du hittar ett gäng Brad Pitt-filmer här du inte har sett förut. Annars så är det bara att ta favoriterna och se om igen!

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL