Vila i frid Stan Lee – en hyllningstext

Vila i frid Stan Lee – en hyllningstext

Fredrik Edström
Uppdaterad 14 juli 2021 kl. 09:07 | Publicerad 14 november 2018 kl. 18:11
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tack för allt, Stan Lee

Hjärnan bakom de radioaktiva spindlarna och gammastrålningen har gått bort. Stanley Lieber blev 95 år gammal.

Hjärnan bakom de radioaktiva spindlarna och gammastrålningen har gått bort. Stanley Lieber blev 95 år gammal.  

Ingen annan superhjältekreatör har förkroppsligat sina skapelser på samma sätt som Stanley Lieber, mer känd som Stan Lee. Att Bob Kane var hjärnan bakom Batman och att Jerry Siegel och Joe Shuster skapade Superman är förvisso grundkunskap för serienörden, men måhända inte för gemene man. Stan Lee lyckades bli ett vitalt och älskat solsystem inom det populärkulturella universum vi alla älskar att ta små rymdpromenader i.

Lees CV kryllar av allt ifrån spandexklädda brottsbekämpare, mytologiska gudar till mystiska trollkarlar. Att en och samma person skapat Spider-man, Fantastic Four, X-men, Hulk och Daredevil är egentligen en smula vansinnigt. Den nivån av kreativitet och passion kan inte benämnas som något annat än en renodlad superkraft. Lees karaktärer lyckades alltid balansera det övernaturliga med en personlig intimitet och ofta en politisk laddning under den glättiga ytan – en balansgång som för mig blev hans signum.

LÄS VIDARE: Alla filmer i MCU rankade - vår topplista

Jag vet med absolut säkerhet att Lees skapelser påverkat både mina populärkulturella smaklökar och min moraliska kompass. Det fanns en tid då det något sönderciterade citatet "med stora krafter följer stort ansvar" var ledstjärnan för hur jag tillbringade min pubertala ungdom och i förrådet ligger fortfarande en pärm med texten "Fredriks teckningar" skrivet på sin rygg. En pärm proppfull av taffliga målningar föreställande Spindelmannen signerad mig själv som fjortonåring.

Lees offentliga persona blev till slut nästan lika eftertraktad som hans skapelser. Lee var verkligen serietidningsvärldens främsta profil, men det som tidigt slog mig var hans avväpnande och jordnära attityd i intervjuer. Lee var alltid först i rummet att avdramatisera hans skapelsers inverkan. Ofta påpekade han att han var "medskapare" till karaktärerna och att succéerna i själva verkat handlade om att ha flyt. I dokumentären Stan Lee´s Mutants, Monsters and Marvels tar han ofta tillfället i akt att påpeka hur hans kreativa snilledrag ofta var rena chansningar.

Egentligen är det en smula märkligt att filmvärlden inte knockats av hans kreationer förrän 2000-års X-men. DC hade redan smaskat rejäla munsbitar av drömfabrikens buffé genom filmatiseringarna av Superman och Batman, men några Marvel-succér var det då inte tal om. Förvisso hade taffliga försök gjorts med bland annat Fantastic Four, Nick Fury, Spider-man och Captain America i diverse skräpproduktioner. Men det var först år 2000 som filmsuccén blev ett faktum för Lees Marvel. Ringarna på vattnet lät inte vänta på sig och snart bytte mängder av Lees skapelser skrud från serietidningens platta sidor till vita duken.

Resten är historia. Marvels underhållningsmaskin har tågat på och är idag ett av filmvärldens mest framgångsrika filmserier, och studios, genom alla tider. Marvels Cinematiska Universum är hittills 20 titlar starkt och ytterligare sju stycken snickras ihop i detta nu. Lägg dessutom då till alla tv-serier och karaktärer som ägs av andra filmbolag till ekvationen och du landar på en siffra som enbart kan definieras som en sak: super.

Tack Stan Lee och vila i frid, kunggubbe. Exelcior!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL