Vi har testat såserna från Hot Ones – är de värda pengarna?

Vi har testat såserna från Hot Ones – är de värda pengarna?

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad kl. 20:04 | Publicerad 01 april 2024 kl. 18:04
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En berättelse om heta såser som bränner hål i mun och plånbok

Filmtopp har testat såserna från det populära YouTube-programmet "Hot Ones" och ställer sig nu frågan om de är värda pengarna och om upplevelsen levde upp till förväntningarna.

Vad gör fyra män i åldrarna 20–60 år när de samlas? De tittar på boll, de dricker bärs och de äter brännande heta såser. Så klart.

Boll. Bärs. Brännande heta såser. Tre gyllene B:n som kan förena manssläktet över generationer. Simpelt. Ganska idiotiskt (helt klart inget man egentligen bör stoltsera med i en krönika). Men också rätt kul.

När min far och två av mina bröder besökte mig i höstas var det ovan nämnda som stod på agendan. Inför deras ankomst hade jag beställt förra säsongens tio såser från det extremt populära intervjuprogrammet Hot OnesYoutube-fenomenet där de stora stjärnorna intervjuas samtidigt som de äter plågsamt heta kycklingvingar.

Frågan är bara: var det värt den saftiga prislappen?

Vi har testat såserna från Hot Ones – är de värda pengarna?
Såsernas kamp för att ta sig från Miami. Screenshot från USPS hemsida.

Så ska glasflaskor inte fraktas över världshav

När jag placerade min beställning var den beräknade leveranstiden mellan 7–21 dagar. Dagen efter fick jag besked om att min vara var packad och redo att färdas över hav till ett postombud nära mig. Ny leveranstid: fyra dagar.

Det tog längre än dessa fyra dagar. Det tog också längre tid än 21 dagar. Nästan en hel månad passerade innan paketet hittade fram. Samma dag som min familj knackade på dörren kunde jag till slut hämta ut såserna.

Hela 18 steg i fraktprocessen fick det stackars paketet gå igenom innan det nådde fram. Två veckor spenderades i Miami, några dagar i Lissabon och det krävdes ytterligare en del tid i Malmö, efter att tullen låst paketet både en och två gånger. Det enda delmålet paketet lyckades passera utan några problem var Köpenhamn.

LÄS OCKSÅ: De bästa Hot Ones-avsnitten med skådespelare

Vi har testat såserna från Hot Ones – är de värda pengarna?
Lösa glasflaskor och trasigt innehåll. Foto: Filmtopp Int.

Försiktigt paketerade såser? Knappast

Jag drog en stor suck av lättnad när jag kunde hämta ut såserna bara timmar innan de skulle användas för att tortera mig och min familj. Men det tog inte många sekunder innan jag anade oråd. På väg mot bilen kunde jag höra klirrande glas inifrån paketet och känna hur något rullade runt där inne.

Lugnare blev jag inte när jag satte mig i bilen och kände en kryddig (men rätt angenäm) doft sprida sig i bilen.

Katastrofen var ett faktum. Men otroligt nog var den inte riktigt av så stor skala som jag befarade. "Bara" en av de tio såserna hade gått sönder tillräckligt mycket för att läcka ut – trots att ytterligare fyra flaskor rullade runt löst inne i förpackningen.

Tur i oturen? Jag antar det. Men det är smått otroligt att ett paket med tio glasflaskor, som ska fraktas mellan kontinenter, över världshav, inte är bättre förpackat. Det fanns inget dämpande material i förpackningen, utan de satt bara fast i sina kartonghållare inuti förpackningen.

Det känns som ett mindre under att endast en flaska gick sönder.

Vi har testat såserna från Hot Ones – är de värda pengarna?
Foto: Filmtopp Int.

Men såserna då?

En långsam och mödosam leverans var till slut över och när det knackade på dörren var de nio kvarvarande flaskorna med gift uppradade och kycklingen redo att tillagas. Kvällens middag var en överraskning för min far och mina bröder och de anlände med risiga magar (åtminstone en av dem). Själv hade jag spenderat veckan med en magparasit i hemmet (courtesy av en veterinärstuderande sambo).

Förutsättningarna var med andra ord ... usla. Vissa hävdade att det var dumdristigt att ta sig an såserna under dessa omständigheter. Ett rent självmordsuppdrag menade andra.

Men ingen av oss strök med – och här är jag, alive to tell the tale.

Såserna är the real deal

Det var såserna från föregående säsong (säsong 22) som vi testade:

  1. Hot Ones | Buffalo Hot Sauce – 1 800 Scoville Heat Unites (SHU)
  2. Angry Goat | Blistered Shishito & Garlic – 5 800 SHU
  3. Pisqueya | Spicy Sweet Passion Fruit – 16 000 SHU
  4. Hot Ones | Los Calientes Barbacoa – 33 000 SHU
  5. Djablo | Power Jab – 55 000 SHU
  6. (Marshalls | Whiskey Smoked Ghost – 71 000 SHU)*
  7. Ginger Goat | Tropic Star – 110 000 SHU
  8. Da Bomb | Evolution – 135 600 SHU
  9. Dawson's Hot Sauce | Zuzu's 7-Pot – 620 000 SHU
  10. Hot Ones | The Last Dab Xperience – ~3 180 000 SHU

*Marshall's Whiskey Smoked Ghost överlevde tyvärr inte resan över Atlanten. Men gott luktade den.

Vi har testat såserna från Hot Ones – är de värda pengarna?
Foto: Filmtopp Int.

Hot Ones | Buffalo Hot Sauce – 1 800 Scoville Heat Unites (SHU)

Sås nummer ett är en härlig smakupplevelse, om man gillar Buffalo hot sauce. Är man inte van vid den smaken kan den sannolikt upplevas som aningen sur, men jämfört med liknande såser tycker jag personligen att den har en betydligt rundare karaktär. Någon vidare hetta bjuder den däremot inte på.

Angry Goat | Blistered Shishito & Garlic – 5 800 SHU

Den här såsen är eventuellt ännu mildare än Buffalosåsen, men den tydliga vitlökssmaken gör det till ett behagligt stopp på resan.

Pisqueya | Spicy Sweet Passion Fruit – 16 000 SHU

Pisqueyas "Spicy Sweet Passion Fruit" har ingen märkbar hetta och smaken är dessvärre inte heller mycket att hänga i granen. Den söta och fruktiga doften lovar gott, men när såsen väl når munnen smakar den konstgjord.

Hot Ones | Los Calientes Barbacoa – 33 000 SHU

Hot Ones egna "Los Calientes Barbacoa" är denna line-ups stora stjärna. Det har var såsen som förenade alla med sin smak och den hade en hetta som var tydlig, utan att den någonsin blev jobbig. Det här är en typiskt rökig och söt bbq-sås som är omöjlig att ogilla.

Djablo | Power Jab – 55 000 SHU

Här händer det någonting på riktigt för första gången. Hoppet till Djablos "Power Jab" känns ganska extremt och man inser för första gången att det kanske kommer att bli lite jobbigt mot slutet trots allt. Bättre blir det inte att man fram tills den här såsen börjat bli lite väl bekväm, så till den grad att man kanske slänger på lite extra sås.

"Power Jab" är dock långt ifrån en smärtsam upplevelse och den har dessutom en kryddig och god smak.

Ginger Goat | Tropic Star – 110 000 SHU

Ginger Goats "Tropic Star" ger nytt bränsle åt hettan som infann sig med "Power Jab", men den känns samtidigt uppfriskande tack vare inslag av mango, citrongräs och stjärnanis. "Tropic Star" är helt klart en av de mer spännande såserna från säsong 22.

Da Bomb | Evolution – 135 600 SHU

I programmet bjuds Hot Ones-gästerna på såsen "Da Bomb: Beyond Insanity", men beställer man hem säsongpaket får man istället "Da Bomb: Evolution". Det är en form av kopia av "Beyond Insanity", men med endast naturliga ingredienser och ett försök att ge den åtminstone några förlåtande kvaliteter från ett kulinariskt perspektiv. Jag vet inte om den lyckas med det. Den här såsen är riktigt elak. Den är ett slag i munnen i magen och i anus när den är på väg ut.

Som vi har sett på Hot Ones blir det inte mycket värre än så här.

Dawson's Hot Sauce | Zuzu's 7-Pot – 620 000 SHU

"Zuzu'z 7-Pot" är stark. Riktigt, riktigt stark. Men mellan Da Bomb och "The Last Dab Xperience" blir den ändå någonting av ett andrum. Det kan ha att göra med att såsen är lite av en smakexplosion. Den är inte min personliga favorit, men att sötma från lönnsirap och smaken av fänkålsfrön ändå går att tydligt urskilja trots att det brinner i munnen är fascinerande.

Hot Ones | The Last Dab Xperience – ~3 180 000 SHU

Scoville-skalan är förrädisk och även om "The Last Dab Xperience" på pappret är det hetaste du kan hitta är det frågan om den är lika plågsam som Da Bomb. Missförstå mig inte, får du i dig tillräckligt av den här såsen är den rent ut sagt ett helvete, men inte riktigt på samma irriterande sätt som Da Bomb.

Smaken är helt okej. Det är svårt att fokusera på den, men även om inget sticker ut är den absolut inte äcklig. Den närmast radioaktiva doften luktar betydligt värre än vad såsen smakar.

Paul Rudd, Hot Ones
Screenshot från YouTube.

Slutsats – är det värt pengarna?

Pris: 2 163 kr (inklusive 234 kr tullavgift)

Prislappen för såserna är extrem, och kan du inte skylla på att du köper dem för att skriva om den på ditt jobb är det svårt att motivera så pass mycket pengar för något du kommer att behöva lida ordentligt för att konsumera. Då är det sannolikt en bättre idé att på egen hand välja ut en handfull såser till en billigare peng och på så sätt skapa en egen line-up.

Med det sagt är det en kul grej att testa och samlas några stycken kring, och även om du köper färre såser på egen hand kommer du märka att även dessa snabbt sticker iväg i pris. Är ni några stycken som kan beställa ett paket med tio såser skulle det därför kunna vara värt det. Att få ett helt "set" är dessutom lite roligare.

Ett tips är att snegla om det finns något liknande paket hos exempelvis Hot Ones-bekantingen Chili Klaus. Beställer du såser från hans hemsida minskar åtminstone risken för en månadslång leverans med trasigt innehåll.

Allt som allt är det kanske inte riktigt värt pengarna, men upplevelsen är rolig och har du ändå inget bättre att spenderna på, så varför inte?

Utforska fler krönikor från Filmtopps skribenter. Hot Ones 23:e säsong kan du följa på YouTube-kanalen First We Feast.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL