Vancouvers Film och TV industri i mina ögon

Vancouvers Film och TV industri i mina ögon

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 09:58 | Publicerad 27 juni 2016 kl. 18:20
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad vet du om "Hollywood North"?

Vancouver, även känt som "Hollywood North", är Nordamerikas tredje största stad för film-och TV-produktion efter Los Angeles och New York. Det varierande landskapet är en stor anledning till att staden är så populär som inspelningsplats.

Om du står bland skyskraporna i stadskärnan och ser ut mot North Vancouver kan du se snötäckta bergstoppar och vänder du dig söderut har du stora vackra stränder och badvänligt hav. Kollar du till väst har du den fantastiskt vackra Stanley Park och dess ”seawall” som sträcker sig runt hela parken. Där finns också en fyr och flera småsjöar och dammar. Historiska Gastown ligger på gångavstånd till trendiga Yaletown, båda väldigt populära områden att filma i.

Det är ofta som Vancouver har blivit smyckat för att föreställa någon annan stad, till exempel Seattle. Samtidigt är det också billigare att spela in i Vancouver än i exempelvis New York eller Los Angeles. Sony har också relativt nyligen flyttat sitt huvudkontor för animation och visuella effekter hit, ytterligare ett tecken på den ständigt blommande industrin.

LÄS MER: Intervju med skådespelarstudenten Meri Lindblad

Vancouver är inspelningshem till TV-serier som "Arrow" (2012-), The Flash (2014-), Once Upon A Time (2011-), Supernatural (2005-) och iZombie (2015-). Filmer som har spelats in i Vancouver är bland annat Deadpool (2016), Fifty Shades of Grey (2015), dess uppföljare Fifty Shades Darker (2017) och Star Trek Beyond som har premiär nu i sommar. Det är också flera produktioner som använder Vancouver för inspelningar i efterhand, till exempel extra scener eller ändringar. Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, som släpps nästa år, är ett sådant exempel. Lika så Chappie (2015), som annars spelades in i Sydafrika.

2015 var ett rekordår för Vancouver, då de hade fler film, TV och reklam inspelningar än någonsin tidigare. 2015 satsades det totalt över 2 miljarder kanadensiska dollar på film-och TV- produktioner, alltså nästan 13 miljarder svenska kronor!

LÄS OCKSÅÄr Hollywood passé?

Även animerade filmer och TV-serier är stort i Vancouver. Animations studios i Vancouver har jobbat på filmer och TV-serier som Spirit: Hästen från Vildmarken (2002), Profeten (2014), Henchmen (2016), Sausage Party (2016) och Disney’s Goldie & Bear (2015-).

I Vancouver finns även en hel del postproduktion-studios. Dessa jobbar med filmer, TV-serier och spel såsom The Hunger Games-filmerna, Ex Machina (2015), Alice Through the Looking Glass (2016), Captain America: Civil War (2016) och kommande Assassin’s Creed-filmen. Dessa exempel kommer då bara från EN av de postproduktion studios som finns i Vancouver.

Både i och utanför stadskärnan finns också en hel del skolor och universitet där man kan läsa till allt inom filmens värld. Det gör också att Vancouver lockar talanger inte bara från andra delar av landet utan även från hela världen. Det bidrar till att det finns många filmskapare, som också ser till att det blir många independent och lågbudget-filmer som spelas in runt om i staden. Många av de som studerar stannar också kvar vilket gör att det alltid finns ambitiösa talanger att kunna jobba med.

Tyvärr är det inte många som tjänar pengar på lågbudget- eller kortfilmerna. De som jobbar på filmerna bidrar med sin tid och kunskap och får i utbyte ofta en credit på Imdb och mat som serveras under inspelningen.

LÄS OCKSÅ: Hollywood, vad hände med "Kill Your Darlings"?

Det som är aningen tråkigt med Vancouvers film-och TV-industri är att det inte direkt är de kanadensiska produktionerna som får mest uppmärksamhet, utan de amerikanska. Många av de produktioner som spelas in i Vancouver, främst inom TV, skrivs till exempel oftast i Los Angeles. Sen finns det såklart kanadensiska TV-serier som skrivs, spelas in och bearbetas inom landet, men de är som sagt färre än de amerikanska. En av de kanadensiska TV-serierna som skrivs och spelas in i Vancouver är Some Assembly Required (2014-). Serien spelas in i en studio utanför stadskärnan framför en live publik och finns tillgänglig att streama på svenska Netflix.

Oavsett vart du går i Vancouver, så är det inte ovanligt att råka springa på en inspelningsplats av någon typ av media. Eftersom det är så pass många inspelningar i Vancouver är det lätt hänt att du springer på en och annan känd skådespelare. Till exempel är skådespelarna Ryan Reynolds, Seth Rogen, Mackenzie Davis, Cobie Smulders, Emily Bett Richards och Alexander Ludwig födda här!

Men oavsett om du vill åka till Vancouver för att se hur bakgrunden på filmduken ser ut i verkligheten, eller bara för att njuta av den vackra omgivningen, kan jag helt klart rekommendera staden som jag förälskat mig i.

Thilda Rimsäter

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL