Usel tajming för Elitstyrkans hemligheter – Smaklös lansering

Usel tajming av Elitstyrkans hemligheter: "Smaklöst!"

Eric Diedrichs
Uppdaterad 09 januari 2024 kl. 14:01 | Publicerad 24 februari 2022 kl. 17:02
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Samma dag som krig bryter ut i Europa

Att TV4 lanserar realityserien "Elitstyrkans hemligheter" samma dag som Ryssland invaderar Ukraina är så pass bisarrt att det nästan är komiskt, anser Filmtopps Eric Diedrichs.

I morse var det många av oss som möttes av nyheten om att Ryssland slutligen bestämt sig för att invadera Ukraina. Själv såg jag en Rysslandsexpert på SVT prata om den otroligt känsliga situation vi befinner oss i just nu – inte bara för att Putin beskrivs som paranoid och konspiratorisk utan också för att han hotar omvärlden med kärnvapen. Skickar någon militärer till Ukraina, ja, då smäller det. Så vad göra? Sanktioner införs, börserna rasar och elpriserna pumpas upp till den nivå att folk inte längre kan betala hyran och företag konkar.

Samma dag väljer TV4 att helt okommenterat lansera sin andra säsong av realityserien Elitstyrkans hemligheter, där "vanliga människor" får genomgå några av "de hårdaste prövningarna" som finns under ledning av elitsoldater. Det är ett ganska romantiserande koncept där tuffa övningar, flashiga bilder och en mörk berättarröst säljer in det militära till tittaren.

Norges motsvarighet ställer in premiärfest

På lördag har Kompani Lauritzen premiär på norska TV2, det är ett norskt program som har sina klara likheter med Elitstyrkans hemligheter. I dag skulle deltagarna ha haft en stor fest med röda mattan, press och allt. Den väljer man nu att ställa in. Pressen är inte välkommen och röda mattan uteblir, istället blir det en uppsamling där deltagarna får smygtitta på premiäravsnittet tillsammans.

– Med tanke på situationen, med krigshandlingarna i Ukraina, känner vi att det blir fel med stor fest och röda mattan i dag, säger Kathrine Haldorsen, programdirektör på TV2 till den norska tidningen VG.

Nu kommer alltså programmet fortfarande att sändas på lördag, så det går inte att dra ett likhetstecken till TV4:s agerande, men det tycks tveksamt att Kathrine Haldoersen hade tillåtit en premiär på en dag som denna.

Som en galen mediesatir

Över till Sverige. Rent krasst har jag inget emot Elitstyrkans hemligheter som program, men jag skulle nästan vilja beskriva lanseringen som komiskt bisarr, som en galen mediesatir regisserad av Paul Verhoeven. Någonstans måste ändå TV4 ha fått sig en tankeställare – är det verkligen värt att lansera en realityserie som glorifierar det militära samma dag som världens största kärnvapennation, med en instabil diktator i spetsen, deklarerar krig mot ett annat land?

Svaret är enkelt. Nej, det är det inte. Elitstyrkans hemligheter kan gott vänta en vecka eller två av ren skär respekt. Detta måste vara en historiskt usel lansering.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL