KRÖNIKA: Tove Dalsryd vill att Bachelorette ska visas i svenska skolorna

KRÖNIKA: Tove Dalsryd om Oscar i Bachelorette: “Kan inte vara första gången“

  • TV4 Play
Tove Dalsryd
16 maj 2024 kl. 21:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Sonja Livbom har en ängels tålamod"

"Låt Sonja få åka runt i Sverige och föreläsa för kärlekstörstande gymnasieungdomar om vad man faktiskt ska göra när man får en tunga nerstoppad i halsen", skriver Tove Dalsryd efter att ha sett nog av "Bachelorette".

“Jag ville bara ha en puss”. Ja, och nästa gång kanske du bara vill ha ett ligg. Oscars förklaring till senaste avsnittets incident i Bachelorette dryper av ungefär lika mycket självinsikt som hans inledningsfras där han säger “att han ska komma in och ta Sonja med storm”. Det vill säga ingenting.

Det sistnämnda lever han dock upp till, men tyvärr inte på det sättet han trodde. Under minglet tar han henne åt sidan och går in för ett hångel där hon inte alls är med på noterna. Istället för att hångla tillbaka tar Sonja det som ett stort övertramp mot hennes integritet och menar att han inte alls kände av om hon faktiskt ville innan han hoppade på henne.

KRÖNIKA: Tove Dalsryd om Oscar i Bachelorette: “Kan inte vara första gången“
Foto: TV4.
KRÖNIKA: Tove Dalsryd om Oscar i Bachelorette: “Kan inte vara första gången“
Foto: TV4.

De flesta har nog varit i Sonjas situationen, men få skulle ha modet att reagera som hon gjorde. Hon drar sig snabbt ur hans omfamning, märkbart illa till mods. Efter en stund när hon samlat sig tar hon Oscar åt sidan och berättar hur obehaglig situationen var för henne. Hon förklarar med en ängels tålamod att det är totalt oacceptabelt att inte känna in den andra innan man går in för en sådan intim handling. Oroväckande samtal att ha med en vuxen man vars självförtroende osar av att han tror att han är guds gåva till kvinnan.

Detta blev dessutom bekräftat av Sonjas egen mamma då hon väljer ut honom till svärmorsdröm efter en charmoffensiv utan dess like, där han till och med drar till med att han först skulle ha trott att mamma Aase var Sonjas storasyster. Pinsamt genomskinligt – jag vet. Alla varningsklockor blinkar rött, speciellt den när han ser så oförstående ut gentemot situationen som uppstod, något som tyvärr antyder att det här inte kan vara första gången. 

KRÖNIKA: Tove Dalsryd om Oscar i Bachelorette: “Kan inte vara första gången“
Foto: TV4.

"Att killarna kan säga vad fan som helst och bli trodda verkar vara en genomgående röd tråd"

Årets "Bachelorette" är som en mikroversion av hur dejtinglivet ser ut för de flesta singeltjejer i trettioårsåldern, iallafall de jag känner. Otaliga dejter med stolpskott efter stolpskott som skryter och målar upp en bild av sig som skiljer sig vida från verkligheten. Jag kanske är fel person att uttala mig eftersom jag har varit i ett förhållande i tio år, men om det är något som får mig att vara nöjd med mitt val att inte testa om gräset är grönare på andra sidan så är det genom att se den här säsongen av Bachelorette

Direkt efter att jag sett klart sista avsnittet satte jag på Den svenska Tinderbedragaren och kunde inte låta bli att se vissa paralleller. Det enkla faktum att killarna, i det här fallet, kan säga exakt vad fan som helst och bli trodda verkar vara en genomgående röd tråd. Att lära sig källkritik är en viktig del av vår utbildning men att inte köpa exakt allt en framtida partner försöker tuta i oss verkar ha gått obemärkt förbi i den svenska grundutbildningen, iallafall under hela min skolgång.

KRÖNIKA: Tove Dalsryd om Oscar i Bachelorette: “Kan inte vara första gången“
Foto: TV4.

"Rulla in TV:n i klassrummet och visa som avskräckande exempel"

Många menar att program som "Bachelorette" förstör framtida generationers syn på kärlek men faktum är att det kanske är precis tvärtom. Rulla in TV:n i klassrummet och visa Bachelorette och Den svenska Tinderbedragaren i skolan som avskräckande exempel på vad jakten på kärlek faktiskt kan leda till. Visa på hur desperationen efter bekräftelse kan få ödesdigra konsekvenser. Visa hur en källkritisk syn på omvärlden kan vara till stor hjälp, inte bara när man skriver en uppsats om den svenska invandringspolitiken utan också när man går på dejt efter dejt i jakt på sitt livs stora kärlek.

Låt Sonja få åka runt i Sverige och föreläsa för kärlekstörstande gymnasieungdomar om vad man faktiskt ska göra när man får en tunga nerstoppad i halsen på en hemmafest och hela ens magkänsla skriker nej.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL