Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Mythic Quest

Så blev Mythic Quests karantänspecial ett av årets bästa TV-avsnitt

Jonatan Blomberg | Krönika
03 juni 2020
Jonatan Blomberg | Krönika
03 juni 2020

"Mythic Quest: Raven’s Banquet – Quarantine” levererar på topp när det behövs som mest

Den första säsongen av ”Mythic Quest: Raven’s Banquet”, från ”It’s Always Sunny in Philadelphia”-gänget, gick många obemärkt förbi när den släpptes på Apple TV+ i februari. Efter att ha släppt ett av årets bästa TV-avsnitt, skapat under minst sagt annorlunda förutsättningar, är det hög tid att ge den underskattade komediserien en välförtjänt chans.

Vad är då "Mythic Quest: Raven’s Banquet" för typ av serie? Namnet är kanske inte det mest inbjudande, men bakom den långa titeln döljer sig faktiskt en av årets bästa nya komediserier – och inom genren är det nog den nyligen avslutade serien Silicon Valley, som man kommer närmast i stil och ton.

Handlingen utspelar sig på kontoret för den framgångsrika spelstudion bakom datorspelet (japp, du gissade rätt!) Mythic Quest: Raven’s Banquet. Till skillnad från Silicon Valley kastas vi alltså rakt in i ett redan etablerat företag och får följa ett gäng olika anställda vid spelstudion, när de ska börja fila på en ny expansion till sitt populära spel.

Den första säsongen är en aning ojämn till en början, men en klassisk ”ge den några avsnitt” senare så visar man på både djupt rörande och hysteriskt roliga scener om vartannat. Vilket alla som har sett It’s Always Sunny in Philadelphia troligtvis redan känner igen, särskilt med tanke på att dess skapare Rob McElhenney inte bara spelar en av huvudrollerna, utan också skrivit manuset och skapat den nya komediserien.

Vad är det som är så speciellt med karantän-specialen?

Den första säsongen av "Mythic Quest" använder sig friskt av olika tekniska lösningar. Det är trots allt en produktion från Apple TV+ (som givetvis låter sina produkter och tjänster få extra reklam), vilket har vant oss tittare vid att se karaktärerna i annorlunda miljöer. Gamer-kulturen påverkas dessutom lite annorlunda av den rådande pandemin i världen.

McElhenney satt med förproduktionen av seriens andra säsong när land efter land började att stängas ned med karantäner. Via en intervju i Vulture berättar han om varför man ville göra ett specialavsnitt.

– Nästa alla som arbetar inom TV-branschen är vanligt folk, som lever från lönecheck till lönecheck. Att stänga ned produktionen på obestämd tid, när det fanns andra lösningar för oss, kändes inte som en etiskt rätt lösning.

MER LÄSNING:

TV-GUIDE: 100+ serier som läggs ner/förnyas 2020
LISTA: 5 sevärda dokumentärer om CoVID-19

Målet var att skapa ett avsnitt, som man ska kunna kolla tillbaka på om fem år och tro att det spelades in i en studio. Med andra ord, oerhört välskrivet och utan att behöva tumma på kvaliteten under inspelningarna (som alla var tvungna att utföras av skådespelarna själva i sina karantänhem). 

Expressen publicerade i början av coronapandemin en intressant artikel där de lät skaparna bakom olika kända svenska TV-serier skriva hur deras karaktärer hade levt sina liv i vår nya coronavärld. McElhenney och hans kollegor har tagit den idén ett steg längre och faktiskt spelat in allt, mitt under pågående karantän, på ett otroligt gripande men samtidigt underhållande sätt.

Handlingen tar vid direkt efter säsongsfinalen i den första säsongen och låter oss följa de olika karaktärernas liv, i en hemsk ny värld... framför sina olika Apple-skärmar. Från idé till premiär tog det tre veckor... och helt plötsligt hade man lyckats få till ett av årets bästa TV-avsnitt hittills.

Hela den första säsongen, samt specialavsnittet ”Quarantine”, finns att streama hos Apple TV+ nu.

NÄSTA ARTIKEL