Pingvinen

Skärpning Hollywood! Det stora problemet med Pingvinen

26 oktober 2020 kl. 16:10
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är ni livrädda för tjocka människor?

Den berömda Batman-skurken "Pingvinen" kommer snart tillbaka igen och ännu en gång spelas han av en norm-smal person med fat-suit.

Colin Farrell som Pingvinen
Colin Farrell som Pingvinen.

Pingvinen, eller Oswald Cobblepot, är en av Batmans kändaste skurkar och har filmatiserats flera gånger. I trailern till The Batman kunde vi skymta Colin Farrell, som nu ska spela den skoningslösa maffiabossen. Gång på gång är det inte tjocka skådespelare som får spela den ikoniske stora skurken. Hollywood verkar mer intresserade av att göra om normattraktiva skådespelare för rollen än att ha någon med ett mer annorlunda utseende.

MER LÄSNING:

Vem är Pingvinen?

Pingvinen
Robin Lord Taylor som Pingvinen i TV-serien Batman.

Något som är viktigt att känna till är att många karaktärer från superhjälteserier har funnits med så länge att det finns inte en specifik bakgrundsberättelse utan flera. Pingvinen gjorde sin debut 1941 och har beskrivits på olika sätt genom decennierna. Men ofta beskrivs hans utseende som en del av anledningen till hans kriminella bana och empatilöshet. Han var mobbad för sin längd, sin vikt och sitt ansikte. I vissa historier kommer han från en högt uppsatt familj men blir släktens svarta får och utstött av dem såväl som av sina klasskamrater och hela samhället.

Han är kanske mest känd som en av Batmans mer sofistikerade skurkar, mer en maffiaboss än en galen mördare. Han är en mästare på manipulation och vill ha allt han inte kunde få som barn, alltså respekt och makt. Man skulle kunna se det som att han överkompenserar på grund av ett mindervärdeskomplex han aldrig kom över, även om han såklart är emotionellt störd och elak.

Tre kända Pingviner.

Pingvinen
Danny DeVito som Pingvinen.

Pingvinen porträtterades först av Burgess Meredith i Batman-serien från 1960-talet. Han ser mest alldaglig ut, men med extravaganta kläder och kvackande skratt.

Den tolkningen av Pingvinen som folk kanske bäst känner till är Danny DeVitos version i Batman Returns från 1992. Även om DeVito kanske inte är normsnygg och dessutom kort och rund, hade han ändå på sig en fat-suit för att få till en mer pingvin-liknande kropp. Han hade dessutom proteser på näsan, pannan, händerna och tänderna, överdriven sminkning och flottig peruk. Hans monstruösa utseende och beteende är mer överdrivet än serietidningarna, och han har till och med ett blåsvart dreggel som rinner nedför hakan när han blir tillräckligt uppspelt. DeVito blev mycket hyllad för sin roll och anses av många vara den bästa porträtteringen av karaktären hittills.

En mindre monstruös version av Pingvinen återkom i TV-serien Gotham, som utspelar sig när Bruce Wayne är tonåring och alltså inte blivit Batman än. Här porträtteras alltså alla kända karaktärer som yngre än vad vi är vana vid att se. Robin Lord Taylor spelar en 30-årig smal och gänglig Oswald Cobblepot utan proteser eller överdriven make-up. Hans hår är flottigt och hans kläder blir mer extravaganta under seriens gång, men annars ser han ut som vilken attraktiv ung man som helst.

Serien fick dock kritik just för att en av de få tjocka karaktärerna från Batman spelades av en smal skådespelare. Och i det sista avsnittet SPOILER som utspelade sig 10 år in i framtiden lovades det att Robin Lord Taylor skulle ha på sig en fat-suit. Den var dock inte speciellt stor och gjorde mycket liten skillnad på helhetsintrycket.

Hollywoods besatthet av vackra människor.

Norman Bates
Norman Bates har genomgått en "adaptional attractiveness"-transformation.

Det är knappast bara Pingvinen som inte porträtteras som han ser ut i original materialet. Det finns otaliga exempel på karaktärer som förskönas eller bli smala när de ska porträtteras på vita duken. Det finns till och med ett uttryck för detta: "adaptional attractiveness".

Exempel på detta är till exempel Bastian i Den oändliga historien, Wade i Ready player one, Norman Bates i Psycho, Carrie i Carrie. I Sverige är till exempel Oskar i Låt den rätte komma in, tjock i bokförlagan, därav hans öknamn “Grisen”.

Det är inte heller första gången DC Comics (som äger karaktärer som Batman och Pingvinen) gjort detta. Amanda “the wall” Waller var smal i både Suicide Squad och Green Lantern. Och ja, Waller är smalare på senare år i serietidningarna men väldigt länge var hon inte det.

Tjocka skådespelare prioriteras inte.

Christian Bale
Norm-smala Christian Bale är en riktig vikt-jojo.

Men även om Hollywood väljer att ha en större karaktär i en film eller TV-serier är det inte säkert att det är en större skådespelare som får porträttera denne. Ibland väljer skaparna att istället ha norm-smala skådespelare som får gå upp i vikt för specifika roller, som Charlize Theron i Tully, Jared Leto i Chapter 27 och Christian Bale i bland annat Vice. Sedan måste de såklart gå ner i vikt igen för att kunna fortsätta sina karriärer, att vara tjock för dem är bara en sak de gör för en roll, inte något de lever med varje dag.

Och nej, att visa tjocka människor betyder inte att man propagerar för fetma. Det handlar bara om att alla människor förtjänar att se sig själva på vita duken och att även tjocka skådespelare ska få chansen till en karriär. Ibland är ursäkten att rollen helt enkelt gick till den bästa skådisen, vilket otroligt ofta verkar vara just vita normsmala cis-personer.

Alla förtjänar en chans.

Jonah Hill

Man kanske skulle kunna argumentera för att tjocka personer inte skulle vilja spela Pingivnen eftersom han i så fall skulle vara dålig representation. Hur han delvis på grund av sitt utseende blivit den skoningslösa maffiabossen han är. Men varför ska bara smala människor få spela intressanta och komplexa karaktärer? Jonah Hill berättade att anledningen bakom hans viktnedgång var för att han ville få mer seriösa roller, annars var han tvungen att alltid spela den “roliga tjocka killen”. En del verkar ha svårt att förstå att tjocka personer är precis som vilka andra människor som helst.

Eller är tanken vi ska se bortom Pingivnens utseende? Att vara elak har inget med fulhet att göra, det är något som kommer inifrån. Men förskönandet av karaktärer gäller alla, elaka snälla och neutrala, speciellt när det gäller större roller. Både Danny DeVito och Robin Lord Taylor fick mycket hyllningar för sina porträtteringar av karaktären, och inget hindrar Colin Farrell från att få det med. Trailern att döma verkar han dessutom gått upp i vikt eller använt en fat-suit, samt icke förskönande sminkning och ett högre hårfäste.

Men saken med fat-suits och proteser är att det bara är något tillfälligt en snygg skådespelare använder sig av. Det är en fasad de kan ta av när det passar, till skillnad från de flesta andra människor som lever med att de ser ut som de gör. Och förtjänar inte de också en chans att få stå i rampljuset?

FÖR MER LÄSNING --> SCROLLA VIDARE!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL