Venom

Önskelista: så här blir Venom 3 en succé!

Fredrik Edström
24 oktober 2021 kl. 16:10
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
ANNONS
ANNONS

Mitt recept för succé!

Venom: Let There Be Carnage har landat på våra biografer och responsen har varit minst sagt blandad. Undertecknad hade dock en mycket trevlig stund och nu benar jag ut mina främsta tips för att den tredje filmen ska kunna bli en home-run!

Venom: Let There Be Carnage har briserat som en bomb på biografer världen över. Vår eminente recensent Axel Diedrich belönade filmen med en fyra i betyg (läs hela recensionen här) och kallade uppföljaren kärleksfullt för "en superhjältefilm på tjack". Undertecknad stämmer in i hyllningskören till Venom: Let There Be Carnage - rullen är ett simpelt, effektivt och makalöst tramsigt stycke eskapism.

Enligt konstens alla regler för superhjältefilmer och deras evigt expanderande universum är en tredje film om anti-hjälten Venom på ingång.  Detta välkomnar jag med öppna armar. Dock finns det många fallgropar, filmserien är än så länge långt ifrån skrupelfri och en tredje film kan riskera att snubbla på mållinjen på flera vis. Därför presenterar jag nu för er: "Venom 3" – min önskelista för succé!

OBS: LISTAN INNEHÅLLER SPOILERS FÖR "VENOM: LET THERE BE CARNAGE"

Behåll fokus på relationerna

Venom
Foto: Sony.

Let There Be Carnage är i grund och botten en relationskomedi, en renodlad rom-com i utomjordisk utstyrsel. Detta älskade jag. Carnage drevs av sin relation till sin inspärrade flickvän och Eddie försökte tafatt knyta ihop sina trasiga relationer till sitt ex och sin utomjordiska parasit. Här briljerade Venom: Let There Be Carnage. Regissören Andy Serkis sprang huvudstupa in i tramsigheterna som uppstår mellan karaktärerna och ryggade inte tillbaka för att att bli banal. Låt relationerna stå i fokus även i Venom 3

För guds skull: en R-rating!

Venom
Foto: Sony.

Jag vet vad du tänker. "Kom ner på jorden och smaka på verklighetens sälta, detta kommer inte att ske!" Jag vet, men detta är min önskelista.

En PG-13 rating för en karaktär som Venom är problematiskt. Rent visuellt vill Venom helst mumsa på mänskliga hjärnor – det krävs inget geni för att lista ut att då behövs det gore. Venom är en visuellt våldsam karaktär ända in i benmärgen och en R-rating hade gjort karaktären betydligt mer rättvisa än vår numera barntillåtna anti-hjälte. En barnförbjuden version hade även kunnat knyta in mörkare tematik och förvandla vår skojiga relationskomedi till en svart, vuxen och komisk historia med en helt unik ton.

Chilla med Spidey

Venom och Spidey
Foto: Marvel Comics.

Jepp, det är sant. Grisar flyger och Spider-man kommer att äntra Venoms slemmiga värld. Detta är givetvis glada nyheter men jag är ändå långt ifrån lyrisk. Hear me out.

Tom Hollands Spider-Man och Tom Hardys Venom känns som en total felmatchning. I serierna introducerades Venom för en erfaren och luttrad Spider-man i vuxen ålder som sett sin beskärda del av elände i sina bataljer med superskurkar. Venom skapades av Spider-mans symbiotiska dräkt och Eddie Brock var en trasig, plågad man med ett brinnande hat för väggkryparen som han ansåg ruinerat hans karriär och tillvaro.

I serierna var Spidey och Venom sammansvetsade och båda agerade varandras anti-tes, vidriga avbilder av varandra. Detta dynamiska ying-yang gjorde karaktärerna och striderna enormt komplexa och sanslöst underhållande. Så är inte fallet i MCU. Tom Hollands Spider-man är fortfarande en blöjig och pubertal unge och jag kan i dagsläget inte lista ut en enda rimlig anledning till varför en vuxen man som Eddie Brock skulle hata Spider-man från botten av sitt hjärta. It makes no sense. Så, chilla med Spidey, är ni snälla.

Återuppliva Carnage

Carnage
Foto: Sony.

Yes, återuppliva massmördaren Cletus Kasady, trots att han numera är ett huvud kort. Carnage behövs i Venoms stall av skurkar, så enkelt är det. 

Carnage är Venoms ständigt dåliga samvete. Skulden över att hans symbiot förökade sig och är ansvarig för hundratals skördade människoliv är en mustig drivkraft som jag saknade ordentligt i Let There Be Carnage. Även i de allra simplaste av actionfilmer så måste striderna handla om något. I Venom och Carnages fall handlar det om oskyldiga livs värde och Venom skyr inga medel för att försvara dessa. Eddie Brock är ständigt plågad över att han bär ansvaret för Carnages mordturnéer och det skulle ge actionsekvenserna en udd och dramatisk laddning som jag saknade i Let There Be Carnage.

Detta var min önskelista inför Venom 3! Delar du mina önskemål?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL