Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Justice League.

Nya Justice League – slutet på Zack Snyders karriär?

David Lindahl | Krönika
30 januari 2021
David Lindahl | Krönika
30 januari 2021

Zack Snyder spelar ett högt spel med nya "Justice League".

Om lite mer än en månad har Zack Snyders fyra timmar långa nya "Justice League" premiär på streamingtjänsten HBO. Mycket står på spel och Zack Snyder balanserar mellan fullständig katastrof och åtlöje, eller en seger som kan förändra filmbranschen.

Det har nog undgått få i filmvärlden att regissören Zack Snyder arbetar på en ny och bombastisk version av Justice League. En fyra timmar lång nyklippt film ska släppas i mars på HBO. Men låt oss först backa bandet och reda ut varför.

"Justice League" skulle bli Warner Bros. och DC:s episka sammanslagning av superhjältar och målet var en ensemblefilm värdig Marvels Avengers. Men mot slutet av produktionen hoppade Zack Snyder av på grund av en familjetragedi. In klev Marvels starke man Joss Whedon, som tidigare har gjort succé med just The Avengers. Hans mål var att rädda filmen och skriva ny superhjältehistoria. Så blev inte fallet. Justice League floppade och har sedan dess flitigt dissats av både kritiker och fans. 

Mycket information om den stökiga produktionen av Justice League har uppdagats sedan premiären 2017. Joss Whedon ska ha filmat om mer en hälften av Snyders version och ändrat stora delar av historien. Ilskan har vuxit från fans som kräver att Snyder ska få slutföra sin vision, och nu är vi alltså bara ungefär en månad bort från kunna ta del av den.

Läs vår recension på Justice League (2017).

"Zack Snyder spelar ett högt spel"

Gudfadern 3.
Al Pacino i "Gudfadern 3" som också har släppts i en ny version. Foto: Paramount Pictures.

Zack Snyder spelar ett högt spel och har utlovat en film som är bättre än bioversionen och som ligger i linje med hans ursprungliga vision. Det är ingen underdrift att säga att Snyder har satsat hela sin karriär och sitt rykte som regissör och filmskapare på ett kort. För vad händer om nya Justice League fortfarande är lika medioker som bioversionen? Allt detta huffande och puffande för ingenting?

Det här handlar inte heller bara om Snyder längre. Att filmer redigeras och till viss del klipps om är inget nytt. Men Snyder bryter ny mark genom att försöka rädda en misslyckad film med en helt omarbetad version. Nyligen släppte Francis Ford Coppola en ny klippning av fiaskot Gudfadern 3, trettio år efter premiären. Nu utlovar Zack Snyder att nya Justice League blir som en helt ny film.

Alla har vi sett filmer som hade kunnat bli bättre och frågan är hur långt filmbranschen är villig att gå. Hur många andra utskällda storfilmer skulle kunna fixas och släppas på nytt? Suicide Squad? Warcraft? Har konst inte längre någon verkshöjd? Skulle J.K. Rowling kunna skriva om Harry Potter, skulle Ed Sheeran kunna ändra texten i hitlåten "Thinking Out Loud" och skulle en konstnär kunna måla om sin tavla?

Zack Snyder – utskrattad eller hyllad?

Zack Snyder.
Zack Snyder regisserar Ben Affleck och Gal Gadot i "Justice League". Foto: Warner Bros.

Zack Snyders nya "Justice League" är både ett fascinerande och oroväckande projekt. Oavsett utgång kommer det troligen att bli konsekvenser. Antingen blir nya Justice League succé och ett bevis på att det går att rädda gamla filmer som inte håller måttet, och dessutom en snabb ny väg att tjäna pengar utan att behöva göra en ny film.

Eller blir det platt fall för Zack Snyder, vilket också kastar omkull hans karriär och gör honom till åtlöje i hela filmvärlden. En utskrattad bluff eller hyllad pionjär – det återstår att se vilket Zack Snyder blir.

NÄSTA ARTIKEL