Krönika: Våga avsluta serier, Netflix

Krönika: Våga avsluta serier, Netflix

  • Netflix
Sebastian Ahokas
Uppdaterad kl. 09:10 | Publicerad 31 oktober 2021 kl. 08:10
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alla serier måste inte fortsätta.

Även om en serie får miljonpublik och en stor hajp under premiärsäsongen, så måste Netflix sluta mjölka serierna. Våga istället avsluta serier.

Netflix pumpar ut serier som aldrig förr. Allt för många är mediokra och passerar i det enorma flödet. Men vissa är i världsklass och som både prisas med diverse statyetter och hyllas av miljonpublik. Titlar som Stranger Things, Casa de papel och Sex Education är bara några av alla serier som säsong efter säsong hajpas och fångar hela världen. Men varje säsong älskas inte lika mycket. Många serier blir snarare lidande av att Netflix inte vågar avsluta dem. 

Blir bara sämre

You säsong 3.
"You". Foto: Netflix.

Det senaste exemplet är "You". Första säsongen är fortfarande i topplistan av Netflix mest sedda säsonger någonsin. Den var omåttligt populär och nådde en ny nivå av buzz. Netflix var inte sena på att lova att det minsann skulle bli en fortsättning och en säsong två. Något som givetvis gladde alla som hade sträckkollat den första nagelbitaren till säsong. Eller ja, kanske inte alla. Vissa hade nog hoppats att Netflix skulle vara starka och avsluta efter första säsongen och lämna produktionen med en stark känsla.

Men icke.

Nu är vi inne på säsong tre. En säsong som är långt ifrån lika bra som första. Redan under seriens andra säsong noterades en klar försämring som inte alls hade samma spets och nerv som premiärsäsongen hade. Det är kanske inte jättemärkligt att Netflix valde att göra ännu en säsong av en så populär serie. Men var det verkligen nödvändigt? Speciellt när man uppenbarligen inte riktigt visste hur man skulle ta serien vidare.

Squid Game riskerar att vattnas ur

Foto: Netflix
"Squid Game". Foto: Netflix

Efter att ha sett årets i särklass mest uppmärksammade serie, och nu mest sedda någonsin på streamingtjänsten, är jag rädd att Netflix kommer göra samma misstag även här. Squid Game är en serie som nått rekord efter rekord och som varit på allas läppar. Den är också en produktion som utan problem hade kunnat avslutas efter första säsongens sista avsnitt. Det hade kunnat vara bra så.

MER LÄSNING: Squid Game – Alla lekarna

Avslutat, klart och över. Vissa hade troligtvis blivit besvikna, men det hade visat att Netflix vågar avsluta serier. Oavsett hur populära och inkomstbringande serierna än må vara. Jag vill inte behöva se nio säsonger av Tiger King eller tolv säsonger av Kastanjemannen.

Serier får ha en fortsättning

Jag säger inte att ingen serie ska få fortsätta. Vissa serier kan absolut ha anledning att ha flera säsonger, som en sitcom man kan fortsätta under fem-tio säsonger. Men bara för att en serie har fått ett bra mottagande så måste den inte ha en fortsättning och flera säsonger. Ibland kan det snarare höja en serie och dess rykte att våga begrava den.

HBO är duktiga på att avsluta sina serier. Streamingtjänsten har senaste åren gjort flera oerhört bra och populära TV-serier. Serier (eller miniserier) som utan problem hade kunnat förlängas med ytterligare säsonger, men som de haft mage att avsluta och säga: "Enough is enough." De har inte varit lika modiga kring alla produktioner och vissa av dem har fått alldeles för många säsonger – jag tittar på dig Game of Thrones – men HBO ligger i framkant när det gäller att avsluta till och med sina mest älskade serier. Se och lär, Netflix. 

Man brukar ju säga att man ska avsluta på topp, ett talesätt som jag hoppas att Netflix vågar ta efter. Ingen vinner på att älskade och hyllade serier blir urvattnade och sömniga. Så snälla Netflix, våga avsluta serier innan det är för sent.

NÄSTA ARTIKEL