Mina förhoppningar på film-och serieåret 2023

Mina förhoppningar på film-och serieåret 2023

Sebastian Ahokas
01 januari 2023 kl. 17:01
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mycket kan göras bättre

Nu väntar snart ett nytt år och med det drömmar och förhoppningar om vad som kan komma härnäst. Filmtopps skribent Sebastian Ahokas har en lista med vad han hoppas ska ske på film-och seriefronten under 2023.

Vilket år vi har haft va? Så många bra filmer och serier som fullkomligt pumpats ut under 365 dagar. Ofta känns det som att dygnets 24 timmar inte räcker till för att hinna se allt som vänner, kollegor och sidor som Filmtopp tipsar en om att se. Men med det sagt finns det ändå en del saker som jag hoppas på ska bli annorlunda under film-och serieåret 2023.

Mina förhoppningar på film-och serieåret 2023
Naomi Ackie som Whitney Houston i "I Wanna Dance With Somebody". Foto: Sony Pictures Releasing.

Inga fler biopics, tack

Vi är verkligen i en renässans för den så kallade biopicen. Ni vet filmerna där vi ska se någon spela en känd musiker eller skådespelare. Elton John, Queen, Whitney och Mötley Crue är bara några av alla legender som fått sin egen film senaste åren.

Men jag ställer mig frågan om det verkligen behövs fler filmer om gamla kändisars liv. Nej, det gör det inte. Dels blir dessa bara sämre och sämre, och dels är det få liv kvar som är tillräckligt intressanta att göra film på. 

Därför hoppas jag att 2023 blir året då vi slipper se fler halvtaskiga filmer om döda legenders liv, utan istället låter deras liv vara i fred och att filmskapare istället börjar vända blicken framåt.

Indiana Jones and the Dial of Destiny
Harrison Ford i "Indiana Jones and the Dial of Destiny". Foto: Disney.

Gå tillbaka till biograferna

I en tid där filmpremiärer till stor del sker på streamingplattformar är det sorgligt att se hur biograferna glöms bort av så många. Istället sitter man kvar på soffan och väntar på att den senaste storfilmen ska bli tillgänglig för streaming eller att hyra. En utveckling som jag likt många andra tycker är mer än tråkig. 

Under pandemin förstår jag att många drog sig för att sätta sig i en biosalong med hundratals andra personer. Men nu när stormen verkar vara över ser jag ingen anledning till varför man inte skulle se filmer på bion igen. Visst, det kostar en del, men någon biofilm i månaden eller så tycker jag ändå att man borde unna sig. 

Dessutom är det många filmer som släppts i år som inte gör sig i annat format än på den vita duken. Att se filmer som Avatar, Top Gun eller UFO Sweden på annat ställe än en biograf är en skymf och skam.

Nästa år kommer filmer som Oppenheimer och Dune 2, plus ny Mission: Impossible och nästa Indiana Jones, som alla kommer göra sig bäst på bio med en extra stor popcornskål. 

Mina förhoppningar på film-och serieåret 2023
"Tall Girl 2" är en av flera Netflix-produktioner på Filmtopps lista över årets sämsta filmer. Foto: Netflix.

Kvalité före kvantitet

Även om det är härligt att ha en stor uppsjö av filmer och serier att välja på med alla streamingtjänster så är det mycket som inte håller särskilt hög kvalité. Titta bara på våran lista med sämsta filmerna och serierna i år så ser du hur mycket skit som har producerats och glatt publicerats av streamingjättarna.

Därför är min nyårsönskan – nej, vädjan – till streamingbolagen, kanske främst Netflix: se över vad ni faktiskt släpper. Släpp gärna färre produktioner om det är vad som krävs för att standarden ska höjas. För behöver man verkligen släppa en/flera saker varje dag? Nej. 

Mer läsning:

Med det sagt är det inte bara skit som släpps på Netflix och andra plattformarna. Jag menar bara att det ofta känns som att majoriteten av produkterna som släpps faktiskt inte är skärkilt bra, utan rätt kasst ibland. Dock finns det ju ett och annat guldkorn som dyker upp. Men den stora delen är tyvärr ändå av sämre kvalité. 

Senare i år släpps Christopher Nolans nya film "Oppenheimer". Foto: Universal Pictures.

Storfilmer och uppföljare som lever upp till förväntningarna

Nu för tiden är "blockbuster" inte ett ord som används allt för ofta. Men nu har vi ett gäng riktiga storfilmer (läs: blockbusters) att se fram emot. Tidigare nämnda Oppenheimer och Dunes andra del, nästa Mission: Impossible och Indiana Jones and the Dial of Destiny är bara några av alla stora namn på listan för 2023. Jag hade kunnat rabbla upp ytterligare 5-10 exempel.

Under både 2021 och 2022 var det en del storfilmer som fått smaka på både den lilla och stora sågen av såväl biobesökare som kritiker. Därför hoppas jag extra hårt på att 2023 blir ett år då storfilmer och uppföljare faktiskt lever upp till förväntningarna och inte bara är hastigt ihopslagna kassakossor av Hollywood. För pengar, biobesökare och tittare kommer filmerna få oavsett hur bra de är.

Streamtopp

Överraska mig och tänk nytt

Avslutningsvis hoppas jag att 2023 blir året då jag golvas av fler filmer och serier. I en tid där det mesta känns gjort och remake inte är något konstigt så vore det väl fint med regissörer och serieskapare som tänker nytt och utanför den kända lådan. 

Det vore förbaskat härligt att lämna en biosalong eller en långsittning av en hel seriesäsong och känna att man sett något nyskapande och unikt. Något som vi inte sett innan och som inte gjorts. Nu för tiden tycker jag att det mesta som produceras redan har gjorts och att mycket känns bekant. Därför vill jag se mer som jag aldrig tycker mig ha sett förut.

Och när man tittar på listan över kommande filmer och serier så känns det ändå som att det är ett par titlar som kan både överraska och imponera. Det är bara att vänta och se helt enkelt.

Förhoppningarna på 2023 är skyhöga när det kommer till film- och seriefronten. Förhoppningsvis lever produktionerna upp till förväntningarna. Annars har vi ju alltid nästa år…

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL