Fem saker jag hatar att vi gör på bio

Fem saker jag hatar att vi gör på bio

Filmtopp
Uppdaterad 07 september 2022 kl. 20:09 | Publicerad 31 juli 2022 kl. 12:07
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Och hur du istället bör göra!

Filmtopps gästskribent Frank Stenhammar har fått nog av oförskämt beteende i biosalongen. För att hjälpa honom illustrera i vilken grad de olika beteenden stör honom har han med sig sin gode vän Leonardo DiCaprio från "Django Unchained".

Jag har fått nog. Det finns oförskämda beteenden på biografer som bara måste bort. Jag ogillar grovhångel och hejdlösa skratt... men här är fem saker jag hatar att vi gör på bio – samt instruktioner för hur de kan åtgärdas!

Läser undertexter högt för barn

Django Unchained. Foto: Sony Pictures Releasing.
"Bara summera scenerna istället, okej?". Foto: Sony Pictures Releasing.

Vi alla förstår varför föräldrar tar med sig sina kids på bio, det är ju så otroligt kul för dem. Och många av oss minns våra första bioupplevelser som magiska. Däremot händer det ofta, om än av förklarliga skäl, att föräldrar läser undertexter högt för sina barn. För högt. Jag tillsammans med andra betalande kunder får istället för en njutbar upplevelse en direkt störig sådan. 

Så vad gör man?

Jag minns när jag var liten och kollade på film så fick mina föräldrar ofta förklara vad de pratade om. Skillnaden var att de summerade vad som sades i en scen istället för att läsa upp varenda replik. Detta råder vi dig, kära mamma eller pappa, att göra nästa gång du tar med ditt lilla barn till en biovisning. Och när du summerar vad som sagts i en scen, se då till att viska...

Till er vuxna sällskap som pratar fritt med varandra i salongen vill jag visa den här kortfilmen av Lars von Trier. Den gör det tydligt hur störiga ni är:

Sätter upp fötterna på sätet

Django Unchained. Foto: Sony Pictures Releasing.
"Det där gjorde du inte." Foto: Sony Pictures Releasing.

Det är inte sällan jag ser folk som är alldeles för bekväma i biosalongen. Till dem vill jag säga att det inte är ditt vardagsrum. Att vara mitt uppe i en go filmupplevelse och sedan se någon sätta upp fötterna på sätet framför dem är rejält störigt. Inte nog med att det är oförskämt och obekvämt för personen som sitter på stolen – ryggen blir skitig. Vilket innebär att någon sorglig stackare som jobbar på biografen ska behöva städa upp det.

Om ingen sitter framför och du sätter upp fötterna på ett sätt som inte skitar ner sätet är det förstås bättre – men fortfarande störigt att se så bekväma människor ta plats i en salong med främlingar.

Så vad gör man?

Ger fan i att sätta upp fötterna på sätet.

Käkar mat som luktar 

Django Unchained. Foto: Sony Pictures Releasing.
"En doft till..." Foto: Sony Pictures Releasing.

Här kan jag egentligen inte bli arg på biobesökarna i fråga. Det är nämligen fel i systemet. Filmstaden har börjat sälja mat till sina visningar. För oss nostalgiker är detta katastrofalt. Jag vill inte att det ska lukta varmkorv med bröd, eller för den delen stenbakad pizza, när jag ser Christopher Nolans nya film. Om jag redan har svårt att förstå filmen som det är, hur ska det då gå om jag i tillägg distraheras av äckliga oser? Nej, det enda som ska dofta på biografer är de färska smörpopcornen från kassan.

Så vad gör man?

Min uppmaning är att du som är hungrig inför en visning ser till att äta innan duken rullas upp och håller dig sedan till den grundliga planen som hållit så länge: ät popcorn under bion.

Äter chips direkt ur chipspåsen

Leonardo DiCaprio i "Django Unchained". Foto: Sony Pictures Releasing.
"Nu får det väl ändå vara nog." Foto: Sony Pictures Releasing.

Det är helt okej om du föredrar chips framför popcorn till biofilmen. Det gör många. Men det är INTE att du tar med dig en påse chips in på biografen och prasslar genom hela filmen. 

Så vad gör man?

Du som köper med dig chips till en biograf kan be den snälla personen i kassan om att få en popcornkartong till dina chips. Det kan hända att de vill ha en femkrona för den, men det är det värt för att inte förstöra filmupplevelsen för oss hederliga popcornätare. Ifall du är sen till visningen och inte hinner förbi kassan kan du se till att helgardera dig redan i butiken där du köper chipsen. Här hittar du en hel sida om smarta förpackningar på ICA. Ett tips från coachen är att hälla över chipsen i en miljötygkasse som finns att plocka upp i kassan. De är garanterat ljudfria. 

Nyser och hostar i biograferna

Leonardo DiCaprio i "Django Unchained".
"FÖRSVINN UR MIN SALONG!" Foto: Sony Pictures Releasing.

Jag framstår förmodligen som ett monster. Det är jag kanske också. Men jag måste bekänna att jag hatar när folk nyser på en biograf. Det är helt okej om det händer någon gång under en hel film, vi är ju bara människor. Men inte fler gånger än så. Ifall du råkat missat det så pågår det en fullskalig pandemi. Att höra folk nysa och hosta gör en ju riktigt nervig nu för tiden.

Så vad gör man?

Om du nyser och hostar mycet är du förmodligen sjuk och då vet du vad du bör göra. Stanna hemma!

Till bioskurken som känner sig träffad och lovar att bättra sitt beteende... Tack. Det kommer inte att gå obemärkt förbi. 

Frank Stenhammar

VIDARE LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL