Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Krönika: Mest plus med Disney+

Krönika: Mest plus med Disney+

Andreas Ziegler | Krönika
08 september 2019
Andreas Ziegler | Krönika
08 september 2019

Att se fram emot med Disney+

I november kommer Disney+, en streamingtjänst som troligtvis kommer att bli en gigant. Tjänsten kommer förmodligen föra en del negativa aspekter med sig, men det mesta ser ut att vara av godo.

Bild på The Mandalorian och loggor till de företag Disney äger
Foto: Inverse.

Jag har alltid varit kritisk mot Disney. För snart tre år sedan skrev jag en krönika där jag menade att det kanske inte är hela världen att Disney köpte Lucas Arts och därmed Star Wars. Sammanfattningsvis såg jag fram emot att Disney skulle producera nytt material i snabbare takt än Lucas Arts, som exempelvis tog sexton år på sig mellan Jedins återkomst och Det mörka hotet.

Samtidigt höll jag fast vid att Disney är ett girigt företag. De är aggressivt konkurrenskraftiga; deras filmer är mer eller mindre reklam för deras leksaker, som är vad de tjänar de riktiga pengarna på. Dessutom är deras produkter väldigt dyra. När DVD:n fortfarande dominerade marknaden var deras filmer bland de dyraste som fanns.

I juli i år kommenterade jag, för Kulturnytt i P1, hur det faktum att Disney nu även äger 21st Century Fox kommer att resultera i väldigt strömlinjeformade filmer, som håller sig till en mall och inte tar några större risker.

I november är det alltså dags för Disney att roffa åt sig en ännu större marknadsandel när de släpper sin egen streamingtjänst, Disney+. I skrivande stund är det den 12 november som gäller för USA och vissa andra länder. Vi vet, än så länge, inte när vi får den i Sverige.

Disney går +, vi går –

Joakim von Anka badar i sina pengar
Det här skulle lika gärna kunna vara en av cheferna på Disney. Foto: Disney.

Disney kommer sent in i spelet när det gäller streamingtjänster. Det är nog därför de börjar med ett förhållandevis lågt pris. Till en början verkar det som att priset kommer vara runt 69 kronor per månad. Jag misstänker dock att priset snart kommer att rusa iväg. Det låga priset kommer locka exempelvis många barnfamiljer att skaffa tjänsten. Sedan, när Disney har (ytterligare) ett järngrepp om alla barn, tror jag de kommer höja priserna raskt. Det skulle inte förvåna mig om de kommer att vara den dyraste tjänsten på marknaden inom tre år.

Men utbudet kommer vara värt det.

Foto från presentation av Disney+. Det breda utbudet exemplifieras på en skärm bakom en presentatör
Disney+ kommer vara som att ha sin barndom i en liten men rymlig ask. Foto: Indiewire.

Personligen kommer jag skaffa tjänsten. För utbudet kommer vara väldigt lockande. Disney äger rättigheterna till väldigt mycket material. Till skillnad från exempelvis HBO och Netflix, som började lite mindre för att sedan växa och dessutom förlitar sig på att köpa rättigheter från andra kanaler, har Disney redan en stor katalog med material att lägga upp. Utöver sina egna tecknade filmer och serier, äger de ju nu även rättigheterna till Star Wars, 21st Century Fox och Marvel, inklusive alla filmer och serier.

Disney, Star Wars och Marvel är tre av de största franchisen inom modern populärkultur. Särskilt när det kommer till den yngre publiken. Det är starka varumärken med, i mångt och mycket, kvalitativa produktioner. Att dessa produktioner bara kommer finnas på Disney+ gör att streamingtjänsten mer eller mindre kommer vara oumbärlig för alla som gillar superhjältar, science fiction och/eller tecknat.

Detta är en VÄLDIGT stor målgrupp.

Disney+ kommer dock inte bara förlita sig på gammalt material. De kommer även producera nytt material specifikt för streamingtjänsten.

Unikt material för Disney+


Star Wars

Bild på The Mandalorian
The Mandalorian kan bli en tung serie, om den görs på sätt sätt. Foto: Disney.

Det jag nog ser mest fram emot är de första live action-serierna som producerats för Star Wars. Först ut är The Mandalorian, som redan är inspelad. I denna serie kommer vi få se Pedro Pascal som en mystisk sorts revolverman. TV-serien utspelar sig fem år efter Jedins återkomst.

Många kommer känna igen huvudkaraktärens rustning, som är av samma typ som den Jango Fett och Boba Fett bar. Det pratades länge om en serie för Boba Fett, men den ersattes alltså av denna TV-serie. Det kommer vara mörkt, våldsamt och förhoppningsvis ordentligt påkostat. Pedro Pascal känner vi igen från bland annat Narcos och Game of Thrones. I övriga roller ser vi bland annat MMA-fightern Gina Carano, Giancarlo Esposito från Breaking Bad och Carl Weathers från Rocky. Trailern ser väldigt lovande ut.

Det verkar nu dessutom vara spikat att vi kommer få se serie som handlar om Obi-Wan Kenobi. Den kommer att utspela sig åtta år efter Mörkrets hämnd. Vi kommer att få återse Ewan McGregor i rollen som Obi-Wan. Jag hoppas att det blir lika bra fart på Obi-Wan som det var i Mörkrets hämnd.

Marvel

Jon Bernthal som The Punisher
Jag hoppas Disney behåller Jon Bernthal som The Punisher. Foto: Netflix.

Sedan har vi hela katalogen hos Marvel att hålla ögonen på. Vi kommer bland annat få se TV-serierna The Falcon and the Winter Soldier, där vi återser Anthony Mackie och Sebastian Stan i rollerna, och Hawkeye, med Jeremy Renner.

Sedan har det ju redan gjorts en del serier inom Marvel Cinematic Universe, inte minst på Netflix, där det fanns inte mindre än sex serier med superhjältar från Marvel. Samtliga har lagts ner utan någon större förvarning. Det har skyllts en hel del på att Disney inte vill att någon annan tjänst ska ha deras material när Disney+ släpps. Netflix har, å sin sida, förklarat att serierna var för kostsamma med tanke på att de betalade licensavgifter för materialet till Marvel och Disney.

Personligen hoppas jag att Disney har gjort påtryckningar så att de kan producera serierna själva. Jag hoppas innerligt att de fortsätter producera i alla fall några av serierna, som består av Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Defenders och The Punisher. De kanske väljer att göra en reboot, men i såna fall hoppas jag att de i alla fall behåller Jon Bernthal som The Punisher. Hans djuriska energi när han går loss på bovarna är underbar.

Avsky för företaget, kärlek för materialet

Teckning av Obi-Wan Kenobi på Tatooine
Någon som får rysningar? Foto: Dork Side of the Force.

Även om jag ställer mig mycket skeptisk till Disney som företag, som roffar åt sig allt större marknadsandelar, kan jag inte annat än erkänna att jag älskar materialet.

När jag var liten försökte min far få mig att titta på Astrid Lindgren. Men det gick inte. Det var tecknat som gällde. För det mesta var det Disney. Sedan blev jag lite äldre och upptäckte Star Wars. Vi är många som delar kärleken till de första filmerna och den blandning av rymdskepp, spiritualitet och gammalt hederligt äventyr de bjuder på. Jag har inte riktigt samma kärlek till Marvel. Utom Wolverine då, så klart. Jag älskar Wolverine. Men hans filmrättigheter ägs ju av 21st Century Fox. Fast inte nu längre, så klart.

Disney är lite som choklad. Jag vet att det har producerats av giriga fanskap för att framkalla vissa känslor hos mig. Men det glömmer jag så fort jag tar första tuggan. Kritiken mot Disney kommer bara vara ett svagt mummel i mitt bakhuvud när jag får se Ewan McGregor som Obi-Wan gå genom Tatooines öken i solnedgången…

Ser ni fram mot Disney+?

Kommer ni skaffa tjänsten?

Kommentera gärna!

NÄSTA ARTIKEL