Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Krönika: Gör ditt filmtittande socialare!

Krönika: Gör ditt filmtittande socialare!

Daniel Turfors | Krönika
06 april 2017
Daniel Turfors | Krönika
06 april 2017

IMDb stängde ner sin community

IMDb tog nyligen beslutet att stänga ned stora delar av sina community-funktioner. Mer specifikt de så kallade anslagstavlorna, där användare kunde starta trådar om filmrelaterade ämnen och diskutera sina favoritskådespelare, soundtracks, scener eller vad de än önskar diskutera.

Krönika: Gör ditt filmtittande socialare!
Letterboxd logotyp

En av anledningarna ska ha varit för att Facebook, Twitter, Instagram och andra sociala medier har tagit överhanden. Där kan varje liten filmnyhet väcka stora reaktioner och fånga en publik som kanske inte har tid till att grotta ned sig i internets lite mer svåråtkomliga men ofta så gynnsamma hål. En förståelig poäng år 2017, såklart. Till och med jag – som skriver för en filmsajt – har svårt för att hitta tiden till att hänga med i svängarna så pass väl som jag egentligen vill när 9-5-pressen känns alltför hård. Men samtidigt kan jag inte förmå mig att sluta uppdatera de där sociala filmapparna jag laddat ned och lärt mig älska – som jag kommer att skriva om i den här artikeln.

För låt inte namnet sociala medier lura er. Det finns inget socialt med Facebook i filmsyfte. I undantagsfall kan såklart entusiaster påbörja en konversation som tillåts fortlöpa men mediet är (såklart) långt ifrån skräddarsytt för att erbjuda den magiska filmgemenskapen som exempelvis IMDb:s community eller en app som Letterboxd kan göra. Det främsta skälet är kanske faktumet att makten på något sätt centraliseras – de stora filmbolagen, nyhetssajterna eller skådespelarna har flest följare och blir alltså också de som sätter agendan. Diskussionerna uppstår kring de nyheter som de väljer att publicera – vad den insatte Erik Eriksson i, jag vet inte, Malmö vill ta upp spelar alltså ingen roll.

"Det finns inget socialt med Facebook i filmsyfte"

Krönika: Gör ditt filmtittande socialare!
The Social Network är en fenomenal film, men nätverket kanske inte alltid är så socialt som det verkar.

Kontrasten gentemot appar, sidor eller communities som helt kretsar kring film blir därför gigantisk. Känslan av att kunna följa mina vänners filmtittande i realtid, att se dem sätta betyg, leta bland deras ettor och femmor för likheter och olikheter eller att se dem kommentera i någon het tråd som behandlar ett kreativt ämne som inte ens tidigare nämnda Erik Eriksson hade kunnat drömma om att spinna ihop är verkligen oslagbar. Det har gett mig så otroligt värdefulla konversationer som tagit mig både närmre mina vänner och i sin tur helt förändrat min relation till film. Filmtittandet har, även om jag så sitter i mina kalsonger i en mörk lägenhet med ett melankoliskt sinnestillstånd, blivit något kollektivt.

Ingen artikel blir väl bra förrän man fullkomligt slaktat och missförstått en filosof; så låt mig stoltsera med Heideggers insikt om att saker och ting blir mer meningsfullt desto mer uppmärksamhet och närvaro vi ger dem – det är väldigt sant när det gäller film. Elda på ditt intresse lite, gör det socialt, egga dina vänner och du kommer att upptäcka och uppskatta mer än du gjort på väldigt länge. För 2000-talets ekvivalens till de där caféerna där man kunde sitta och diskutera högt och lågt är inte Facebook. Facebook är snarare att stå i publikhavet och höra konungen ropa från sin balkong, skrikandes några slagord i hopp om att överrösta det oändliga sorlet.

Slutligen vill jag såklart inte säga att det måste vara något dåligt. Det är nog snarare väldigt behövligt och ger en röst till miljontals som kanske inte hade uttryckt sig om film alls annars. Men att saker och ting kan komplettera varandra känns inte som en kontroversiell åsikt. Därför tycker jag inte att imdb skulle ha lagt ned sina anslagstavlor. Därför tycker jag också att du bör göra ditt filmintresse socialt och leta upp någon community som passar just dig, om inte för att det kommer att bli väldigt kul för dig och dina vänner (jag lovar!) så kanske för att ditt filmintresse är värt att investera lite tid i, trots stressiga tider. Det är ju trots allt en investering i dig själv.

 

Daniel Turfors

NÄSTA ARTIKEL