Res från tv-soffan till Las Vegas – 4 filmer du måste se

Efter Golden Globe-skandalen – stjärnornas hyckleri måste få ett slut

Rasmus Torstensson
Uppdaterad 15 juli 2021 kl. 12:07 | Publicerad 18 maj 2021 kl. 19:05
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hollywoodeliten är mästare på att vända kappan efter vinden.

Golden Globe-galans förfall efter uppgifterna om arrangören HFPA:s rasistiska, sexistiska och kändiskåta beteende har knappats undgått någon filmälskare. Nu väljer allt fler kändisar att öppet kritisera organisationen. Alldeles för sent, anser Filmtopps krönikör.

Precis som Filmtopp tidigare skrivit om meddelade TV-nätverket NBC nyligen att man inte tänker sända Golden Globe-galan nästa år. Detta efter att massiv kritik riktats mot Hollywood Foreign Press Association (HFPA), organisationen som arrangerar galan, rörande systematisk diskriminering och korruption.

Bland annat visade det sig att inte en enda mörkhyad person var inkluderad bland de 86 filmjournalister som gemensamt nominerar galans filmer varje år. 

Följaktligen väljer den ädla Hollywoodeliten nu att backa och fördöma både galan och den bakomliggande organisationen – vilket givetvis är rimligt då HFPA:s uselhet inte går att understryka tillräckligt mycket. Samtidigt som jag myser åt det faktum att galan, åtminstone tillfälligt, läggs ner poppar två frågor upp inne i hjärnfabriken: 

1. Varför väljer ikoner som Tom Cruise att lämna tillbaka sina Golden Globe statyetter först nu?

2. Varför väljer Mark Ruffalo och Scarlet Johansson att ta avstånd först nu?

Min första tanke är att skådespelarna vill markera mot missförhållanden i branschen och inspirera andra att göra detsamma. Men hur hedervärt det än är kan jag inte komma runt min andra tanke, som sakta växer fram likt ett cyniskt åskmoln över en grön sommaräng:

Är det inte väldigt tacksamt för deras personliga varumärke att markera när de inte har något att förlora?

Problemen har varit kända länge. 

Det är inte direkt så att problemen med galan inte har varit kända tidigare. Under sina monologer som galans värd har komikern Ricky Gervais länge drivit med elitismen och korruptionen inom HFPA (hans lön betalades av NBC). Dessutom rapporterade Variety redan förra året om skandalanklagelser riktade mot organisationen.

Det går faktiskt dra det hela så långt till jämförelsen med när den nu döde skådespelaren Marlon Brando inte tog emot sin Oscar för bästa manliga huvudroll i protest mot hur filmindustrin behandlade den amerikanska urbefolkningen. Det var år 1973, så missförhållanden i branschen är inget nytt under solen. 

Oavsett kan jag satsa hela min filmsamling på att väldigt många i den amerikanska filmbranschen, som nu tar avstånd, varit väl medvetna om problematiken under lång tid.

Skillnad mellan lättvindig gest och riktigt mod.

Men vad är då skillnaden mellan Brando och Cruise? Jo, Brando hade allt att förlora, Cruise absolut ingenting.

Riktigt mod är att gå ut i media och berätta om mogulen Harvey Weinsteins sexuella brottslighet, som många kvinnor gjorde år 2017. Det visste också många i Hollywood om, men valde då, precis som nu, att titta åt andra hållet tills det var bekvämt att ställa sig i protestledet. I fallet Golden Globes hade Tom Cruise uppvisat riktigt mod om han hade skickat tillbaka sina statyetter för flera år sedan, långt innan HFPA:s uselhet  blev den stora snackisen i kulturdebatten.

Och den som tror att TV-nätverket NBC:s beslut att inte sända galan togs på moraliska grunder ska nog inte börja spela på hästar. Mitt tips, vilket är en lågoddsare, är istället att bolagets ekonomiska kalkyl kom fram till att skandaler inte säljer superbra. 

Sammantaget är riktigt mod inte att i efter hand ta avstånd från något som alla andra redan tycker är dåligt. Riktigt mod är att säga ifrån när det skaver, när det potentiellt finns något att förlora. 

Men Rasmus, just let people enjoy things?

Med den här bilden ville Ellen visa att kändisar också kan ta knäppa selfies. Bilden är från Oscarsgalan år 2014. Foto: Ellen DeGeneres 

Jag är medveten om att det är enkelt att komma med flera motargument. Hur vet du att Tom Cruise visste om missförhållandena inom Golden Globes? Varför inte bara fokusera på det positiva – det är väl bättre att kändisar säger ifrån att de inte gör något alls?

I det första fallet är svaret att jag förstås inte vet det. Däremot är min personliga övertygelse väldigt stark. Sedan är det självklart bra att elitpersoner säger ifrån. Speciellt när det rör deras egen bransch, där åsikterna är legitima, och inte svältkrisen i Afrika, där åsikterna inte är fullt lika legitima.

Samtidigt tror jag inte att information om missförhållanden i samhället, som åsikterna och korruptionen inom HFPA, överhuvudtaget skulle komma ut om ingen visade riktigt mod och gick mot strömmen när ingen annan vågade. 

Även om jag, som alla andra, nu gläds över att uselheten inom Hollywood Foreign Press Association äntligen nått allmänheten kan jag samtidigt störa mig på Hollywoodelitens gudabegåvade förmåga att vända kappan efter vinden. För det är faktiskt möjligt att ha två tankar i huvudet samtidigt. 

RELATERAD LÄSNING:
Alla vinnare på Golden Globe-galan 2021

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL