Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Vi hyllar Ennio Morricone och listar hans mästerverk

Vi hyllar Ennio Morricone och listar hans mästerverk

David Lindahl | Krönika
06 juli 2020
David Lindahl | Krönika
06 juli 2020

Spana in vår lista över Morricones bästa filmmusik.

Maestro Ennio Morricone har lämnat oss för alltid, men knappast tomhänta. Vi hyllar den bortgångne kompositören och listar hans bästa verk.

Filmmusik har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag hade den stora äran att få se legenden Ennio Morricone live den 27 januari 2019 i Globen i Stockholm på hans avskedsturné. Minnet från den konserten vårdar jag ömt under resten av mitt liv.

Ennio Morricone är utan tvekan en av de största filmkompositörerna någonsin och efter sig lämnar han en fantastisk musikskatt och ett arv av otroliga filmupplevelser ackompanjerade av hans underbara melodier. Redan från sent 50-tal tonsatte han film och genom sju decennier utvecklade han filmmusiken till ett världsfenomen. En av Morricones främsta styrkor var att lyfta enskilda instrument och skapa särskilda melodier till olika karaktärer – något som bland annat John Williams senare anammade i Star Wars.

The Mission.
Jeremy Irons karaktär Gabriel spelar Ennio Morricones kända stycke på oboe i filmen The Mission.

Det finns många exempel på Morricones genialitet, som i Sergio Leones Dollartrilogi. Under produktionen av För en handfull dollar tvingade en knaper budget den finurlige Morricone att använda sig av piskor, visslor, munspel och gitarrer – ett drag som revolutionerade filmmusiken och visade att inte enbart en symfoniorkester kunde skapa filmmagi.

Från den vackra sopran-rösten i Once Upon A Time in the West och den melodiösa oboen i The Mission till Cockeyes ensamma panflöjt i Once Upon A Time in America – Morricones genialitet sken över många genrer och det är inte många instrument han lämnat obeprövade eller filmgenrer han inte erövrat. Även den ökända och otäcka italienska filmen Salò, eller Sodoms 120 dagar tonsattes av Morricone.

Är du mer intresserad av filmmusik ska du också spana in vårt avsnitt av Hollywoods historia om filmmusikens födelse eller varför inte vår lista över de bästa musikstyckena i Star Wars.

För att hylla Maestro Morricone och för er som ännu inte upptäckt hans fantastiska skatt, har jag satt ihop mina favoritstycken av Ennio Morricone från flera olika filmer.

 

Den onde, den gode, den fule (1966)

 

Cinema Paradiso (1988)

 

Frantic (1988)

 

The Untouchables (1987)

 

The Thing (1982)

 

A Fistful of Dynamite (1971)

 

Once Upon a Time in the West (1968)

 

The Mercenary (1968)

 

Salò, eller Sodoms 120 dagar (1975)

 

The Mission (1986)

 

The Battle of Algier (1966)

 

Once Upon A Time in America (1984)

 

My Name is Nobody (1973)

 

Days of Heaven (1978)

 

Hateful Eight (2015)

 

Malena (2000)

 

För en handfull dollar (1964)