Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Golden Brokers – vägen framåt i en osäker värld

Golden Brokers – vägen framåt i en osäker värld

Daniel Turfors | Krönika
04 oktober 2019
Daniel Turfors | Krönika
04 oktober 2019

"Golden Brokers är mäklarnas Gandalf."

Som nyanställd i fastighetsbranschen var det omöjligt att inte konfronteras av den. Den tycktes dyka upp varsomhelst, närsomhelst.

Kjell Bergqvist och Cecilia Frode i Mäklarna.
Kjell Bergqvist och Cecilia Frode i Mäklarna. Foto: SVT.

Likt Freddy Krueger i 80-talskidsens mardrömmar, rörde den sig i skuggorna och konfronterade mig när garden var som lägst. Vad var det för en masspsykos, tänkte jag – ett barn av 90-talets mitt och lite för ung för att ha deltagit själv. Det var inte förrän vår chefredaktör Eric Diedrichs tipsade mig om den, som jag insåg att det är inte bara var bostadsmarknaden, utan kanske hela universum, som kallat på mig. Jag var helt enkelt tvungen att se SVT-serien "Mäklarna", från 2006.

Jag vet inte hur många av er läsare som kommer ihåg Lars Johanssons och Ulf Malmros underfundiga Mäklarna, där vi får följa Kjell Berqvist, som slashasen Kaj, och Cecilia Frode, som den kanske lite väl bortskämda Wilma, i en märklig resa i fastighetsmäklarbranschen.

Golden Brokers ger oss svar på våra samhällsproblem.

På ytan är serien en klockren skildring av alla ”mecklares” vardag därute på fältet. Med mycket stress, press och en kanske inte alltid lika glammig tillvaro som det ges sken av. Men på djupet är den mycket mer än så. Jag vågar nästan påstå att den ger oss svar på många av de samhällsproblem som vi står inför idag. Subtila, geniala frön av visdom planterade för över tio år sedan, äntligen redo att skördas.

De riktiga protagonisterna i den närmast Shakesperianska Mäklarna är varken Kaj eller Wilma, utan förstås det hemliga sällskapet Golden Brokers. För vissa kanske Golden Brokers (en nästintill pensionerad mäklarorder med cynisk blick) kan klassas som ett gäng suputer, men de är förstås mycket mer än så.

Kaj blir i rent Jehovas-manér indragen i Golden Brokers av en gammal vän och mentor, som måste värva en ny medlem. Han konfronteras av en bländande yta – Golden Brokers är nämligen en order med ett komplext system av avancerade ritualer, vackra sångor spiror och en bibel i parkett. När en mäklarkollega gått bort är de också alltid där på begravningen för att sjunga stämmor till Christer Sandelins Det hon vill ha.

Frimurarorden och Rosenkreuzarna ryser förmodligen av avund när de bevittnar detta uråldriga släkte vars gemenskap aldrig tycks rämna. Men vad är deras hemlighet?

Gud är död och världen materiell.

Kjell Bergqvist och Cecilia Frode i Mäklarna.
Foto: SVT.

I världen anno 2019 och kanske särskilt i en mecklares vardag, finns det inte alltid plats för rituella sammanhang. Gud är död och världen materiell. Men Golden Brokers uppmanar, i alla fall mig, till att blicka inåt och inse det vackra, närmast essentiella i våra ritualer.

Ritualerna kanske inte måste ske i mantlar och med heliga stavar, men i en allt mer föränderlig värld, visar Golden Brokers att fasta hållpunkter – julafton, Ramadan, Sabbaten eller bara en fika med farmor – håller oss vid våra sinnens fulla bruk, och att det kanske inte är så fel med Christer Sandelin trots allt. Det är inte coolt men det är tryggt.

Men Golden Brokers är förstås inte bara härliga hemligheter, "mecklardyrkan" och mystiska ranker. Golden Brokers är också fylleslagen och vänskapen. Nu menar jag inte att vägen framåt är fylleslag – även om denna vackra order verkligen gillar sin sprit. Spriten kan förstås ersättas med vad som helst. Det är principen bakom allt som gör en tårögd.

Trots att pengar inte alltid finns, anordnas det sparesor och försök till att skrapa fram ett 70-tal shots på sammankomsterna. Även om det inte alltid lyckas så visar sällskapet på en Jesuslik generositet, att åtminstone försöka behandla din nästa som du vill bli behandlad själv och att lita på att "what goes around comes around." Minns Golden Brokers nästa gång du måste ge upp din plats för en åldring på tunnelbanan, för någon dag är pensionären du själv.

Golden brokers är mäklarnas Gandalf på vita hästen.

Gandalf rider.
Foto: SF Studios.

Sist men inte minst visar Golden Brokers gång på gång på en hängiven äkthet.

När allting är på botten för Kaj så är Golden Brokers mäklarnas Gandalf på den vita hästen. De är vännen som inte dömer. De är Jesus som slår sig ned vid uteliggaren. De tipsar dig om baren på gallerian som tar 19 spänn ölen. De sitter utomhus med dig, mitt i vintern och låter dig ventilera.

Golden Brokers är ärlig och i kontakten med dem blir även lögnhalsen Kaj slutligen det. Inte framgångsrik, inte lycklig – men fullkomligt jävla äkta och utlämnande. De är gänget som vågar vända sig ifrån Million Dollar Listing och yta. De är djupet och friheten från socialt tryck som vi alla bör sträva efter. De är vägen framåt för det nya decenniet och eftersom att universum lett mig hit, så är jag självklart Golden Brokers profet och jag svär vid alla parkettbiblar som finns att jag ska försöka leva efter denna viktiga orders läxor – lyssnande, odömande, äkta.

Du har väl inte missat att Mäklarna finns att se på SVT Play?

För mer läsning, se vår lista på svenska komedier.

NÄSTA ARTIKEL