Du tittar väl på SVT:s nya kriminalserie, "Innan vi dör"?

Du tittar väl på SVT:s nya kriminalserie, "Innan vi dör"?

Uppdaterad 10 december 2019 kl. 10:12 | Publicerad 30 januari 2017 kl. 14:01
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Oerhört spännande, realistisk och genomtänkt.

Det är lätt att slänga ur sig superlativen så fort du som skribent vill förmedla att en ny TV-serie har det där lilla extra. SVTplay, Netflix, HBO, Viaplay, Dplay och CMore står tillsammans för en enorm katalog av lagligt streambara TV-serier här i Sverige. Filmtopp vill dock slå ett extra slag för "Innan vi dör".

Ur Innan vi dör

SVT:s nya kriminaldramaserie, "Innan vi dör", är fantastisk. Hittills har tre avsnitt sänts på vad som får anses vara en av bolagets bästa sändningstider, söndagar kl. 21.00. Det är exempelvis samma tid som den hyllade dansksvenska kriminalaren Bron har prenumererat på och som den svenskfranska satsningen Midnattssol hade i slutet på 2016. Ingen av dem, eller några andra svenska TV-serier heller för den delen, kommer i närheten av kvalitén som hittills har visats i Innan vi dör.

I huvudrollerna ser vi bland andra Marie Richardson, Adam Pålsson och Alexej Manvelov. Manus är skrivet av Niklas Rockström och Wilhelm Behrman. SVT beskriver själva sin guldklimp såhär:

– "En känsloladdad och oförutsägbar historia i tio delar om starka familjeband, brutal maktkamp i undre världen och personliga offer."

De trådar som kastas ut görs så av en anledning och ingenting lämnas åt slumpen. Vid flera tillfällen blir jag positivt överraskad när serien levererar en mer genomtänkt lösning än förväntat. Seriens karaktärer är visserligen, bitvis, skitjobbiga men samtidigt känns det som att samtliga av dem hade kunnat droppas rätt in i det verkliga livet. Jag vill vara försiktig med att avslöja för mycket – en mer omfattande recension ska jag dela med mig av när samtliga avsnitt har sänts. Kommer "Innan vi dör" verkligen att lyckas med vad serien är på god väg att göra – få det högsta betyget av dem alla.

Du hittar säsongens tre första avsnitt hos SVTplay och de resterande avsnitten kommer att sändas på SVT1, söndagar kl. 21.00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL