Nu på bio

Det senaste på biofronten!

DC vs Marvel-kriget är ett "No Win Scenario" för oss filmkritiker

DC vs Marvel-kriget är ett "No Win Scenario" för oss filmkritiker

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
26 april 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Krönika
26 april 2016

Det måste inte vara antingen eller

Detta superhjältetäta år fortsätter och nästa film på tur är "Captain America: Civil War". En av mina mest emotsedda filmer som släpps i år, men det finns en sak som gnager i mig, något som jag har blivit mer påtagligt efter "Batman v Superman: Dawn of Justice".

Marvel-vs-DC-Wallpaper

Jag pratar om DC och Marvel fanboys som blint älskar det ena eller det andra företaget och som villkorslöst attackerar de som tycker annorlunda. Detta är inget nytt, denna typ av mentalitet finns överallt där det existerar två konkurrerande varumärken. Men jag har aldrig hört talas om Star Wars-fanboys som har skickat regelrätta dödshot till Star Trek-fanboys. Tyvärr så fick vi höra i veckan att Youtube-profilen Clark Wolfe har blivit dödshotad på Instagram på grund av att hon inte gillade Man of Steel.

Läs också: Du har väl inte missat dessa påskägg i Marvel-filmerna?

Jag har fått höra det ena och det andra vad gäller mina tankar och åsikter om vissa superhjältefilmer. Militanta Marvel-fanboys kallar mig för idiot eftersom jag tycker om Man of Steel, militanta DC-fans har kallat mig för en blind Marvel-fanboy eftersom jag älskar The Avengers och tycker att The Dark Knight Rises är medelmåttig.

För att jämföra det med något likvärdigt är nog supporterkulturen inom fotbollen väldigt nära till hands, våldsverkare går inte med i dessa klubbar för att heja på sitt lag – man går med för att skapa oreda på stan och slåss. När det gäller superhjältefilmer väljer man i princip bara en av dessa aktörer och spenderar sedan sin vakna tid med att basha och attackera människor med, enligt dem, avvikande åsikter om Marvel- och DC Comicsfilmer.

Detta kan på sikt skada hela superhjälte-genren om inte något dramatiskt händer. Även om det känns orealistiskt just nu, så hoppas jag verkligen på att det är ett annat diskussionsklimat efter att Captain America: Civil War har släppts på bio. Men then again.

Läs också: Ett fans försvarstal – därför är Batman v Superman en briljant film

Jag kommer bli stämplad som Marvel-fanboy om jag älskar Civil War och jag kommer bli stämplad som DC-fanboy om jag tycker filmen är okej eller sämre.

Det är verkligen ett “No win scenario” för oss filmkritiker.

Markus Mattila

NÄSTA ARTIKEL