Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Därför måste du se Superman & Lois

Därför måste du se Superman & Lois

Filmtopp
Manfred Gradin | Krönika
27 september 2021
Filmtopp
Manfred Gradin | Krönika
27 september 2021

Stålmannens nya tolkning kan vara den bästa på många år

Superman är hjälten som alltid varit störst. Han är starkare och snabbare än alla andra, och har även en ren godhet som gör honom till den idealmänniska och frihetssymbol han alltid varit. Men på senare år har han efter en rad misslyckade filmer haft svårt att nå allmänhetens hjärta. Låt mig därmed förklara varför nya serien "Superman & Lois" gör den bästa Stålmannen sedan filmerna på 80-talet.

Stålmannens historia

Superman Returns
Låt oss innan vi kommer fram till "Superman & Lois" blicka tillbaka på hjälten genom åren. Foto: Warner Bros.

Superman har alltid varit en frihetssymbol bland superhjältar som står för ovillkorlig heroism och godhet, vilket låter perfekt för filmformatet. Trots det har den ikoniska superhjälten länge saknat succé på storskärmen. 2006 nådde Bryan Singers film Superman Returns upp till 75/100% på Rotten Tomatoes gilla-mätare. Sedan dess har ingen film om Kal-El nått högre än 56%, med Batman V Superman som den värsta med bara 29%.

Superhjälten har på senare år gått i en riktning som kanske mer passar någon som Batman, en mörk och nästan dyster berättelse om inre konflikter och kamper för att besegra fienden. Om inte annat har han varit en symbol för DC:s misslyckande att hålla ikapp med Marvels extrema succé med sina många storfilmer under de senaste tolv åren.

Men Superman har inte alltid varit sådan. Vid karaktärens skapelse 1939 och många år framåt, särskilt i serietidningsvärlden, så var han en god person med superkrafter som hjälpte alla. I sina försök att göra karaktären mer relaterbar, så blev han mörkare och mörkare. När tiden kom att få en nystart efter serien Smallvilles avslut 2011 så valdes Zack Snyder, då känd för filmer som 300 och Watchmen, för att återskapa hjälten på ett nytt sätt. 

Den mörka tiden

Henry Cavill i "Batman V Superman: Dawn of Justice".
Henry Cavill i "Batman V Superman: Dawn of Justice". Foto: Warner Bros.

Snyder valde att göra en tolkning av Superman som något liknade Singers version. Den ville nå tillbaka till storheten av Richard Donners 70-talssuccé med hjälp av action.

Denna Stålmannen definieras av sin hårdhet, på ett sätt som efterliknar Christopher Nolans Batman. Han blev en moraliskt grå version som försöker hitta sin plats och lära sig skilja på gott och ont. Och i slutskedet av filmen begår han mord för att rädda oskyldiga liv, vilket inte är särskilt Superman-aktigt.

Det resulterade i en unik men medioker film med lika oimponerande uppskattning av publiken. Nej, detta kom inte att bli den filmseriesuccé som Warner Bros. hade hoppats på, och inte i närheten av Marvels filmer som Avengers och Guardians of the Galaxy med över 90% på Rotten Tomatoes.

Problemet med den nya tolkningen var att det inte längre kändes som Superman. Han blev en ointressant kille som var stark och kunde flyga. Han blev grundad i ett mörker som gjorde att han inte talade till publiken, och inte alls kändes som den godhjärtade och medmänskliga superhjälten vi älskar. 

Men hur ska man då göra för att lyckas i dagens underhållningsvärld där mörka filmer verkar så uppskattade? Hur gör man en genomgod person som ändå är relaterbar och underhållande? Det är just det som Superman & Lois lyckats med.

Den goda hjälten kommer tillbaka

Superman & Lois
Foto: CW.

Tyler Hoechlin, kanske mest känd för sin roll som Derek Hale i serien "Teen Wolf", har tagit upp den röda manteln i serien Superman & Lois. En serie av CW som är väldigt annorlunda från de andra som produktionsbolaget släppt under de senaste 10 åren. Hoechlin började med rollen i systerserien Supergirl, och fick i februari 2021 först ses som huvudkaraktär. 

Superman & Lois har gjort sig av den överdrivna dramatiken som ofta varit CW:s seriers stora svaghet, och istället satsat på en relaterbar och ganska mänsklig stålman. Serien är en del av det delade superhjälte-universum som inkluderar bland annat The Flash och Arrow, men det har under första säsongen knappt märkts av, på gott och ont. Den enda länken var ett kort besök av Arrows John Diggle och några korta omnämnanden av andra karaktärer när han är där, i helhet inte svårt att följa även om det här är den första serien du ser.

Den nya tagningen av Superman är perfekt för den moderna tittaren. I det första avsnittet får man en tydlig bakgrund av vad som lett till läget som gäller nu. Allt från hur Kal-El kom från krypton till hur han träffade Lois Lane och de fick två väldigt olika barn tillsammans. Vi får se Clark förvandlas till en självsäker och godhjärtad man som älskar sin familj mer än allt.

När de får reda på att Clark inte är den enda i familjen med superkrafter så flyttar de från Metropolis till Supermans barndomshem i Smallville, så att de lättare kan lära sig kontrollera de nya krafterna. Den nya miljön får såklart stora konsekvenser på deras liv då vissa frodas i den medan andra får det svårare än någonsin.

En del av ett stort universum

Serien lyckas fånga Stålmannens natur på ett perfekt sätt. Han är inte längre grundad i mörker, utan i godhet, medkänsla och kärlek för sin familj. Och det är just därför du måste se Superman & Lois, som är en modern tagning på en klassisk hjälte. Han utstrålar godhet på ett sätt som gör det svårt att inte älska honom, och de problem han möter känns realistiska (även om en del är lite mer super än för dig och mig). Ovanpå detta är den del av ett stort universum med många andra områden att utforska om man vill efter man sett klart den här serien, och den fantastiska cinematografin och kompositionen utklassar de flesta serier som släpps nu med storhet.

Och om inte det räcker så är sidokaraktärerna varierade och helt fantastiska. Lois Lane går in i sitt yrke som journalist på en ny arbetsplats och kämpar för att sanningen ska nå Smallvilles befolkning innan de säger ja till något som kan förstöra deras by. 

Deras två söner försöker sitt bästa att adaptera till det nya livet, och man kan säga att de har blandad framgång. Lois pappa som är försvarsminister inser mer och mer att familjen är ibland viktigare än jobb, och många fler som alla har intressanta personligheter och spännande berättelser.

"Superman & Lois" finns att se på HBO Nordic och Telia Play. En andra säsong är planerad men kommer troligen inte före 2022.

NÄSTA ARTIKEL