DC vs Marvel-kriget är ett "No Win Scenario" för oss filmkritiker

Ett fans försvarstal: Därför är "Batman v Superman" en briljant film

Filmtopp Admin
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 09:58 | Publicerad 15 april 2016 kl. 20:00
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En underskattad rulle?

"Batman V Superman: Dawn of Justice" har fått en hel del kritik, men förtjänar den verkligen att sågas så som den har gjort? Filmtopp ger sin syn på saken.

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Det är en smärre underdrift att "Batman v Superman" var årets (decenniets) för mig mest efterlängtade film. Jag ser mig själv som en serietidningsnörd och denna film var rena julafton. Men icke oväntat har den fått utstå ganska mycket kritik, vilket inte är ovanligt för Zack Snyders filmer. Han har fått utstå samma kritik för Watchmen och Man of Steel.

Jag anser till 100 procent att Batman v Superman: Dawn of Justice är en av de bästa superhjältefilmerna som har släppts de senaste tio åren. Det finns flera exempel på outgrundad negativ kritik från recensenter och Youtube-kritiker. Här kommer några exempel:

“Filmen saknar humor och är för mörk!”

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Ja, filmen är väldigt mörk, men hur är det en indikation på om en film är bra eller dålig? Tonen i filmen är konsekvent och i linje med DC:s karaktärer i den föregående filmen Man of Steel, som också är en mer realistisk och mörk tolkning av Superman. Helt i linje med hur Superman porträtteras i serietidningarna idag. Batman har dessutom ofta porträtterats som en mörk och våldsam karaktär. Vad gäller humor, så finns det flera replikskiften i filmen som fick mig att skratta eller fnissa även om filmen inte bör ses som en actionkomedi. Det är en actionfilm med fokus på action. Alla superhjälte-filmer behöver inte ha samma humornivå som exempelvis Guardians of the Galaxy eller Ant-Man.

Batman v Superman hade känts malplacerad om tonen och känslan hade varit mer likt The Avengers än Man of Steel

“Batman dödar skurkarna och det stämmer inte överens med karaktären!”

Yes, Batman har en hederskodex och svurit en ed att inte döda, men med tanke på att han nu är en äldre och psykiskt nedbruten version av The Dark Knight, så finns det en underliggande tanke kring faktumet att han dödar. Han har tappat allt hopp om mänskligheten vilket har fått honom att gå över gränsen. Fast vad var det som fick honom att gå över gränsen? Det mesta i filmen pekar på det faktum att Robin har blivit mördad, troligen av Jokern.

Det finns också massor av exempel i de tidigare filmerna där Batman har mördat. Han sprängde ett helt tempel med ninjor och han lät Ra’s Al Ghul dö i Batman Begins, han dödade Two-Face och han sprängde en skurk i Batman Returns genom att stoppa i en dynamitladdnings i skurkens byxor. Dessutom vill jag understryka att Batman från allra första början i serietidningarna faktiskt dödade sina fiender och skurkar.

“Varför är Superman så deppig och arg hela tiden?”

Batman V Superman
Foto: Warner Bros.

Han är ledsen och arg över faktumet att halva mänskligheten är rädd för och/eller hatar honom på grund av händelserna i slutet av Man of Steel när Metropolis blev ett slagfält mot General Zod. Han visar nu att han faktiskt är kapabel att visa tecken på svaghet och mänskliga känslor. Han vill platsa på jorden och samtidigt vara en Messiasfigur genom att använda sina övernaturliga krafter till att göra gott, men istället får han utstå kritik för det. Det är en realistisk tolkning av hur mänskligheten hade reagerat om det gått omkring en utomjording som ser ut som oss på jordens yta. Därför är slutet av den här filmen viktig för Supermans karaktärsutveckling eftersom han mer eller mindre offrar sitt liv för att rädda mänskligheten och på så sätt blir en symbol för hopp.

“Inkluderingen av andra Justice League-karaktärer passade inte in!”

batman-vs-superman-offers-something-nolan-s-films-never-could-the-justice-league-the-d-811666

Jag tycker snarare att introducerandet av karaktärer som The Flash, Cyborg och Aquaman var både tidseffektivt och smart. Att Lex Luthor länge har studerat andra “Meta-humans” med krafter och sparat all fakta om dem i en datafil, känns som en typisk grej Lex Luthor skulle kunna göra i serietidningarna. Ett smidigt sätt att inkludera justice league-karaktärerna utan att pliktskyldigt behöva trycka in dem i en massa scener.

“Man måste vara DC-nörd för att hänga med i filmen!”

batmn v superman
Foto: Warner Bros.

Här vill jag säga både ja, och nej. Det finns massvis med referenser och easter-eggs till serietidningarna och den animerade Batman-serien från 90-talet. Det är inget ovanligt i superhjälte-filmer, Marvel som DC. Det är en fördel om man har tidigare kunskaper om karaktärerna, men samma sak gäller för filmer som baseras på böcker, TV-spel eller TV-serier. Det är klart att ett Harry Potter-fan har mer kunskap om vad som sker i filmerna jämfört med någon som inte läst en enda Harry Potter bok.

Detta var bara några av de vanligaste negativa feedbacken som Batman v Superman har fått utstå. Jag förstår att det handlar om personlig smak och subjektiva åsikter när det gäller film, men döm var film för sig utan förutfattade meningarna om hur karaktärer och ton ska vara. Batman v Superman är enligt mig en av de bästa superhjältefilmerna som släppts de senaste åren.

Markus Mattila

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL