Dåliga filmer är också bra

Dåliga filmer är också bra

Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 10:07 | Publicerad 05 oktober 2016 kl. 11:10
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Inspirerande och lärorika"

Det är lätt att tycka hemma från TV-soffan, men bör vi vara lite snällare med våra sågningar? Filmtopps Thilda Rimsäter reflekterar kring ämnet.

Poster till "Twilight"
Twilight

Fråga vem som helst som har jobbat med film, ingen kommer att säga att det är lätt. Även kortfilmer och andra mindre produktioner har flera som engagerar sig och gör sitt yttersta för att filmen ska bli så bra som möjligt. Ibland spelar det ingen roll hur bra alla är i sina roller, det blir ändå pannkaka av det hela. Något som man inte ska försöka sopa under mattan även om man för stunden önskar att det aldrig hade hänt.

Vi kan alla göra misstag och det finns ingen speciell formel att följa för att allt ska bli så bra som möjligt. Varje film är unik eftersom alla som är involverade i filmen har sina egna metoder. Manusförfattare arbetar fram idéer på olika sätt, producenters och regissörers vision stämmer inte alltid överens med varken varandras eller med manusförfattarens. Även klipparen erbjuder en annan synvinkel på hur filmen ska vara.

LÄS OCKSÅ: Ett fans försvarstal: Därför är "Batman v Superman" en briljant film

Som filmskapare kan man inte göra allt själv, det är för många roller, för många skor att fylla på samma gång. Jag har visserligen ingen erfarenhet av att jobba med storproduktioner, men som min manusförfattar-vän Terry Erickson skrev; "det är lätt att kalla en dålig film som Batman v Superman: Dawn of Justice för lat, men faktum är att alla har jobbat sig själva till döds med den.". Till detta presenterade Terry två bilder som visar hur mycket filmarbetet kan tära på en regissör, nedan Zack Snyder.

Det är inte alltid lätt att sätta fingret på exakt vad som gick fel i en produktion, men ingen har som mål att göra en dålig film. Många kommer säkert ihåg kritiken som var genomgående för Twilight-filmerna, även om det var många som uppskattade dem. Netflix-serien Jessica Jones hyllades desto mer när den kom ut, men faktum är att båda Jessica Jones och Twilight är skrivna av Melissa Rosenberg. Vi kan inte göra alla nöjda med allt vi gör. Jag vet manusförfattare som har blivit sparkade från sin egna projekt och ersatts med någon annan. I vissa fall blir slutproduktionen så pass olik författarens originalvision att hela innebörden har gått förlorad. Men författaren står ändå med i eftertexterna, även om hen känner att ens "älskling" inte alls blev vad hen ville.

LÄS OCKSÅ: Är Daniel Craig tidernas sämsta Bond?

Det är få som står för sina misstag, men David Ayer, som skrev och regisserade Suicide Squad, gör det. Han säger att versionen av Suicide Squad som vi ser i biosalongerna är the Director's Cut. Jag tycker att han ska ha en eloge för att han tar på sig sina felsteg. Det är alltför många gånger som vi låtsas att dessa aldrig har hänt. Något som bidrar till att folk tror att allt man gör är bra, vilket inte är fallet. Man lär sig av sina misstag och får nya erfarenheter.

Allt beror förstås på hur man ser det, men så kallade dåliga filmer kan vara ganska inspirerande och lärorika. Vi kan se vad vi hade velat göra annorlunda och det ger oss hopp om att det är möjligt att lyckas och genom att vi lär av andras misstag (och våra egna) kan vi göra något bättre. Och även om man inte lyckas är det bara en själv som hindrar en från att komma igen.

Vad säger du, tycker du att dåliga filmer också kan vara bra?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL