Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Inga Landgré

C-G Karlsson hyllar Inga Landgré: "En cool kvinna"

C-G Karlsson
C-G Karlsson | Krönika
01 augusti 2023
C-G Karlsson
C-G Karlsson | Krönika
01 augusti 2023

Från Calle Flygares skola till Bergman-favorit

Med anledning av Inga Landgrés död, återpublicerar vi denna hyllningsartikel av C-G Karlsson (först publicerad 2020-10-15). Skådespelerskan blev 95 år gammal och medverkade i 92 spelfilmer/TV-serier.

Ni som, liksom jag, uppskattar Inga Landgrés diskreta charm bör inte missa SVT:s satsning på denna skådespelarveteran som fyllde 93 i augusti.

Hon ägnas dels en K Special med titeln Om Inga, som läggs ut på SVT Play den 18 oktober. Samma datum lägger SVT Play även ut tre av hennes filmer: Medan porten var stängd (1946), Medan staden sover (1950) och Det är aldrig för sent (1956).

Hasse Ekman och Inga Landgré
Hasse Ekman och Inga Landgré i "Medan porten var stängd". Foto: SF Studios.

Den förstnämnda är en av Inga Landgrés egna favoritroller och jag förstår henne. Vi i podden (Everdahl & Karlssons film TV) är ju alla Hasse Ekman-fans och det här är en av hans bästa filmer. Landgré spelar en förlovad ung kvinna som utsätts för förförelsekonster av en skrupelfri baron, med svärtat dramatiska följder. Hasse Ekman spelar själv baronen, kanske en av hans mest osympatiska rollfigurer, möjligen i konkurrens med Hugo Stenbrott (ja, han heter faktiskt så) i överklassdramat Banketten.

Men jag är nyfiken på Det är aldrig för sent, som jag aldrig har sett. Inga Landgré spelar en kvinna som är på väg att skiljas och filmen regisserades av Barbro Boman, en av få kvinnliga svenska filmregissörer den här perioden. Boman skrev även det, delvis självbiografiska, manuset. Kritikerna var inte särskilt entusiastiska över filmen som helhet, men Inga Landgré fick beröm för sin insats.

Själv har jag alltid varit svag för hennes naturliga, okonstlade spelstil – det finns inget pretentiöst och teatralt över hennes figurer. Så har hon heller aldrig gått på Dramatens elevskola, utan fick nöja sig med Calle Flygares teaterskola.

Hon har också berättat att hon fick tallektioner av Manda Björling, som själv hade jobbat med August Strindberg, på hans Intima Teater. Håll med om att det är smått svindlande…

Scendebut gjorde Inga Landgré 1944, när hon 16 år gammal spelade Anja i Tjechovs Körsbärstrådgården. Och så sent som 2017 stod hon på Dramatens scen, i Lars Noréns Stilla liv.

Hasse Ekman och Inga Landgré
Hasse Ekman och Inga Landgré i "Medan porten var stängd". Foto: SF Studios.

Ett 60-tal filmroller har det blivit genom åren, flera för Hasse Ekman, ännu fler för Ingmar Bergman och naturligtvis även Nils Poppe, som hon var gift med i tio år. Det blev en Hedersguldbagge 2012 och året efter var hon sommarpratare, den 3/8 2013. Ett program jag rekommenderar, osentimentalt men personligt.

I K-specialen får vi följa Inga Landgré på en resa till Grekland, sedan tidigt 60-tal ett av hennes favoritresmål och dessutom platsen för hennes livs mest rafflande äventyr i bästa Mata Hari-stil.

– Jag blev god vän med familjen Papandreo som flytt till Stockholm efter juntakuppen. Andreas Papandreo bad mig ta med mikrofilm och osynligt bläck till Grekland och jag sa ja. Det hela blev till en agentfilm – jag kan skratta åt det idag men då var jag fruktansvärt rädd. Kodord, mötesplatser, manövrar, men polisen var mig faktiskt på spåren, fick Andreas veta efteråt, har Inga Landgré berättat för Svenska Dagbladet. 

En cool kvinna. Och en personlig relation till just Grekland ger naturligtvis extra pluspoäng hos oss i podden.

NÄSTA ARTIKEL