Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Dune.

Bakåtsträvare – acceptera biostreaming från hemmet

David Lindahl | Krönika
12 december 2020
David Lindahl | Krönika
12 december 2020

Hollywoods giganter måste omfamna streaming av biofilm från hemmet.

Bakåtsträvande regissörer som Christopher Nolan måste öppna ögonen och inse att en allvarlig pandemi härjar över världen och kräver förändring. Filmbranschen går mot en tid där traditionella biobesök och bio-streaming från hemmet kommer att samexistera.

I början av april när Coronapandemin spred sig över världen skrev jag en krönika om att Hollywood måste öppna upp för bio-streaming från hemmen. Om folk inte kan gå på bio, måste vi låta bion komma till dem. Nu nästan nio månader senare härjar viruset fortfarande, och även om det verkar som att massvaccinering närmar sig, lär inte allting återgå till det normala över en natt – om ens någonsin.

Bio-streaming är nu ett faktum. Warner Bros. har inlett ett samarbete med streamingtjänsten HBO Max som innebär att flera filmer under 2021 ska släppas samtidigt på bio och streaming. Ett klokt beslut som kan resultera i att fler filmer faktiskt når ut till den väntande publiken, vilket borde vara grundstommen i filmskapande.

Vad är då problemet? Jo, i Hollywood sitter en skara priviligierade storregissörer och verkar mest bry sig om sina egna intressen. Christopher Nolan har tidigare vilt och brett attackerad Netflix för att ha en hjärndöd policy och nu kallar han HBO Max för den värsta streamingtjänsten. Nyligen gick även regissören Denis Villeneuve ut och attackerade Warner Bros. för att filmbolaget släpper hans nya film Dune på HBO Max. Han menar att alla ändå ska vaccineras snart och att just hans film borde visas på bio när det är gjort.

Osmakliga uttalanden mitt i en allvarlig pandemi.

Wonder Woman.
"Wonder Woman" släpps för streaming nu i december 2020. Foto: Warner Bros.

Helt ärligt så börjar dessa uttalanden få en dålig eftersmak. Villeneuve och Nolan är knappast de enda som vill nå ut med filmer, för att inte tala om att vi har en allvarlig pandemi som kräver människoliv och hotar hela branscher. Vi ser helt nya beteenden växa fram med permanenta förändringar. Det fanns en värld före Covid-19, och vi kommer att ha en ny efter. 

Jag har förståelse för att Nolan och Villeneuve kämpar för sina branscher. Men deras prioriteringar känns rätt skeva med tanke på rådande situation, och det verkar inte ens längre handla om att värna om publiken och filmbranschen. Världens befolkning tittar fortfarande på massor av film från sina hem, genom teven, mobilen, datorn eller hemmabion. Nej, detta verkar snarare handla om att dessa regissörer fråntas möjligheten att få se sina namn i neon på de finaste biograferna.

Äkta filmmagi har väldigt lite med bio att göra.

The King of Staten Island.
Judd Apatows film "The King of Staten Island" gick direkt till streaming i somras. Foto: Universal Pictures.

Hetsen kring att filmer måste ses på bio är orimlig. Jag har ännu inte sett några bevis på att bion kommer att dö ut för att filmer även går att köpa på en streamingtjänst. Tvärtom tror jag snarare att det kommer att resultera i att fler ser filmerna och faktiskt betalar för dem.

Regissörer som Nolan och Villeneuve måste lyfta blickarna och se det större perspektivet. Det är inte produktivt att vägra acceptera förändring, och knappast charmigt att inte vara mer ödmjuk inför en allvarlig pandemi. Regissören Patty Jenkins verkar inte heller vara ett jättefan av bio-streaming, men hon har omfamnat att Wonder Woman 1984 släpps på streaming, och menar att den då i alla fall når ut med underhållning och starka budskap i en tid när vi verkligen behöver det. Även regissören Judd Apatow släppte sin nya film The King of Staten Island direkt till streaming och menade att han gav något trevligt till människor i en svår tid.

Jag tror att bio-streaming och traditionella biobesök kan samexistera och vara framtiden för branschen. Äkta filmmagi har väldigt lite att göra med om en film ses på bio eller inte. Då hade ingen född efter 1972 kunnat älska Gudfadern, och det hade varit meningslöst att se film någon annanstans än på bio, vilket jag tror att även de största biofanatikerna gör.

Äkta filmmagi är något som uppstår när en film talar till oss. Om det så sker på bioduken eller i hemmet genom en streamingtjänst spelar ingen roll.

NÄSTA ARTIKEL