BIANCA gäster 2022 – hela listan

Årskrönika – influencers som trampat i klaveret

Sofie Landgren
31 december 2022 kl. 12:12
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De mest omdebatterade händelserna i influencervärlden 2022

Här är de mest skandalösa händelserna som blivit heta diskussionsområden under det gångna året.

Årskrönika – influencers som trampat i klaveret
Foto: Pontus Rasmusson. Instagram: pontusrasmusson.

Pontus Rasmussons konto bröt Youtubes regler

I september i år gjorde Svenska Dagbladet en granskning av Pontus Rasmusson och hans innehåll på sociala medier. Resultatet ledde till att Youtube valde att stänga ned hans huvudkonto med omedelbar verkan. Tidigare var Pontus en av Sveriges största Youtubers och influencers. På sina kanaler la han upp innehåll riktat till barn, men i Svenska Dagbladets granskning av profilen framkom det bland annat att han skulle ha gjort sig skyldig till bedrägeri.

Kritiken och anklagelserna mot Rasmusson kom efter att han ska ha uppmanat sina följare att ringa ett telefonnummer för att prata med honom, vilket lett till dyra telefonräkningar för föräldrar. Även innan incidenten har han kritiserats av bland annat andra youtubers som påstår att profilens innehåll har en sexuell underton och är extremt opassande för hans målgrupp. Hans innehåll har haft inslag som visar på en sexualisering av minderåriga i sina videor.

Skandalerna stannar dock inte här

Pontus startade i december en ny hemsida där följare skulle kunna ta del av hans borttagna content kostnadsfritt. På hemsidan kunde man se Barncancerfondens gamla logga och i skrift stod det att hemsidan skulle skänka intäkter till Barncancerfonden. I ett mail till Svenska Dagbladet skrev fonden att de aldrig haft något samarbete med Pontus Rasmusson och att de inte kommer ha det framöver heller. Den 29 december uppdaterade Bloggbevakning att Pontus – efter medias publiceringar om pengar som aldrig kommit in till Barncancerfonden – postade en bild på sin Instagram med en swish på 1100 kr till fonden.

Margaux Dietz
Foto: Margaux Dietz Youtubekanal.

Margaux Dietz filmar utslagen man och lägger ut på Youtube

Ett klipp som visade när Margaux Dietz skrattar samtidigt som hon och en kollega filmar en blodig och blåslagen man spred sig som en löpeld över sociala medier. I klippet kunde man bland annat höra henne säga följande:

– Kom, kom, ni måste kolla genom brevlådan. Jag har låst dörren och vi ska ringa polisen. Det är nån som sover här. Det går inte att öppna dörren för att någon ligger och sover här, haha.

Folk blev rasande över att hon valde att göra roligt content på en tragisk händelse istället för att larma till polis eller ambulans. Att hon dessutom lät sin son på 4 år gå ut och peta på mannen ledde till ett flertal anonyma anmälningar till socialtjänsten. De valde dock att lägga ner ärendet.

Skarp kritik mot SVT

I december kom en dokumentär på SVT där influeraren Margaux Dietz får ge sin sida av historien. Nu möts även dokumentären av hård kritik. Folk som är emot den menar framför allt att SVT som public service-bolag inte borde ha gett influencern så pass stort utrymme, samtidigt som det aldrig riktigt kommer någon ursäkt över själva händelsen från Margaux sida.

Årskrönika – influencers som trampat i klaveret
Amanda Schulman & Hannah Widell. Foto: Viaplay.

Amanda Schulmans video på sin hundvalp 

Amanda Schulman hamnade i blåsväder på sociala medier när hon la upp en video på hennes nya hundvalp Fonzie, och i klippet kunde man se henne släpa hunden längs marken på en promenad. Kritiken lät sig inte vänta och på hennes Instagram rasade följarna och kallade henne för bland annat djurplågare.

Amanda passade på att trampa i klaveret en ytterligare gång

I december hamnade Amanda i blåsvädret igen, den här gången tillsammans med sin syster Hanna Widell. Sidan Bloggbevakning uppmärksammade missen där syskonparet valde att göra reklam reklam för Scandic Hotell på Instagram, problemet var bara att de använde sig av bilder tagna på Grand Hôtel istället för Scandic.

KLART: Bianca säsong 2 har premiär tidigare än väntat
Bianca Ingrosso. Foto: discovery+.

Bianca Ingrossos post på Instagram

Tidigt i år lade Bianca Ingrosso ut en story på sin Instagram där hon skrev att hennes grannar borde skärpa sig. Biancas grannar har, enligt eget utsago, tidigare fått ta del av högljudda argument mellan henne och hennes dåvarande pojkvän sent på nätterna. Trots att hennes grannar har haft överseende med detta fick Bianca nog när en granne kom och bankade på dörren för att klaga och för att, enligt henne, ge henne en uppläxning. ”Grannar som klagar över minsta lilla... skäms på er!”, skrev hon på sin Instagram. Profilen fick då kritik från hennes följare, som tyckte att hon inte borde ta sådant offentligt när hon har så många följare och att många enkelt kan lista ut vilken granne det rör sig om.

Årskrönika – influencers som trampat i klaveret
Gunilla Persson. Foto Viaplay.

Gunilla Perssons hot mot Kanye West

2021 släppte Kanye West låten Come to Life, och ett år senare blev låten viral på sociala medier i Sverige. Den enkla anledningen till låtens lyft var att flera personer tyckte sig höra den svenska Hollywoodfrun Gunilla Perssons, 63, röst i den. När Gunilla själv fick höra låten var hon stensäker på att artisten hade tagit ljud från ett av Gunillas besök till kyrkan där Hollywoodfrun hade utbrustit i ett ”Halleluja” som sedan skulle ha använts i låten. Gunilla hotade då att stämma artisten på minst 50 000 dollar för att han ska ha använt sig av hennes röst. Däremot har det enligt musiktjänsten Who sampled visat sig vara ljud hämtat från ett Youtubeklipp i en kyrka i Texas från 2011. Trots detta har Gunilla stått på sig om att det är hennes röst i låten.

Paulina Danielsson
Foto: Viaplay.

Paulina ”Paow” Danielssons konflikt med nationen Danmark

Den före detta realitystjärnan Paow har under året uppdaterat flitigt på sina sociala medier kring sina åsikter om Danmark och den danska befolkningen. I sina stories på Instagram har hon bland annat skrivit:

–  Jag HATAR Danmark. Otrevliga människor, alla är så pk. Finns inga taxis, maten i matbutikerna suger. Pissdyrt. Det känns som att åka 20 år tillbaka i tiden.

Tidigare i år fick hon dock nog av Danmark och valde att flytta tillbaka till sin hemort Stockholm igen.

Årskrönika – influencers som trampat i klaveret
Ida Warg. Foto: Ida Wargs Youtubekanal.

Ida Warg gick från gala mot trafficking till en "pimps and hoes"-fest

I år arrangerade profilen Katrin Zytomierska en födelsedagsfest som blivit hårt kritiserad för sitt tema “pimps and hoes”. En av gästerna på festen var ingen mindre än Ida Warg som veckan innan deltagit på en gala mot trafficking. Folk blev rasande och ifrågasatte Idas karaktär när hon ena veckan valde att stötta arbetet mot trafficking, och andra veckan delta på en fest där temats namn inriktar sig på just sexköp. Ida har sedan incidenten gått ut och förklarat på sina sociala medier att hon inte riktigt förstod temat på festen innan hon anlände, och att hon definitivt inte visste att det skulle vara barn på plats.

Julia Franzen
Julia Franzén. Foto: TV4 / C More.

Julia Franzén medverkade på samma fest

En ytterligare gäst på Katrins "pimps and hoes"-fest var exmaken Bingo Rimers nya flickvän Julia Franzén. Anledningen till hatstormen riktad mot Julia på sociala medier var främst för att hon kunde ses posera med Katrin och Bingos barn som hade klätt ut sig enligt temat. Folk ansåg att det är ett extremt opassande tema i sig, men framförallt tog det till en ny nivå när bilder på de utklädda barnen började spridas på sociala medier. Julia har i efterhand bett om ursäkt och förstår att folk har blivit upprörda.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL