Patrick Swayse och Demi Moore i Ghost från 1990. Foto: Paramount Pictures.

Andreas hyllar Ghost (1990)

Andreas Ziegler
Uppdaterad 02 mars 2021 kl. 08:03 | Publicerad 09 februari 2021 kl. 20:02
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En av tidernas mest romantiska filmer

Oscarsbelönade Ghost från 1990 är ett måste för alla romantiker, en perfekt film att se på Alla hjärtans dag.

MER LÄSNING:

Andreas hyllar läkar-serier

Sam (Patrick Swayze) verkar ha allt. Han är en framgångsrik bankman, har en ny fin lägenhet och, bäst av allt, en vacker och godhjärtad flickvän i Molly (Demi Moore). Allt går i kras när han blir mördad under ett rånförsök. Han blir ett spöke, som inte kan gå vidare till andra sidan. Nu måste han försöka lösa sitt eget mord, med hjälp av det knasiga mediet Oda Mae (Whoopi Goldberg) och skydda sin flickvän från att bli nästa offer.

Patrick Swayze (1952-2009) var aldrig en jätteduktig skådespelare. Men han hade en oerhörd karisma. Hans dansbakgrund gjorde även att han rörde sig med en grace som få andra besatt. Det var detta som gav honom genombrottet i Dirty Dancing (1987). I Ghost har han dessutom ett finfint manus att jobba med; filmen belönades med en Oscar för bästa manus. Även om många kanske räknar Dirty Dancing som en större romantisk klassiker, tycker jag personligen att Ghost slår dansfilmen med hästlängder.

"Ghost" är ett romantiskt drama som faktiskt saknar många av de troper som många andra moderna romantiska filmer envist klänger sig fast vid. Filmen innehåller till exempel inte ett ”meet cute”, då kärleksparet har varit tillsammans rätt länge när vi får stifta bekantskap med dem. Paret bråkar inte heller över någon fånig sak innan de kan återförenas; hindret i denna film är att en av dem dör. Och det är en av många aspekter som gör Ghost så bra; kärleken övervinner till och med döden i den här filmen.

Det finns många anledningar att se "Ghost". Här kommer en handfull ni kan värma era hjärtan med.

Whoopi Goldberg

Patrick Swayse och Whoopi Goldberg i Ghost från 1990. Foto: Paramount Pictures.
Patrick Swayse och Whoopi Goldberg i "Ghost" från 1990. Foto: Paramount Pictures.

"Ghost" är en underlig blandning av genrer. Det är ett romantiskt drama, med inslag av fantasy och till och med thriller. Den bjuder även på en del komik.

I och med att Sam är ett spöke, har han lite svårt att kommunicera med den levande världen. Han finner hjälp i Oda Mae, som hittills bara har lurat sina kunder att hon är ett medium. Det visar sig dock att hon faktiskt kan tala med de döda. Hon är högljudd, irritabel och har inte alls lust att hjälpa ett spöke och framstå som en galning.

Whoopi Goldberg är väldigt duktig på komedi. Och hon har aldrig varit bättre än i Ghost som hon belönades med en Oscar för. Scenen när hon ska besöka banken och ta ut pengar för att sätta stopp för skurkens planer är filmens komiska höjdpunkt. Bara kläderna hon har på sig är skrattretande. Det kan bli väldigt roligt när karaktärer i filmer ljuger dåligt. Och Goldberg ljuger dåligt bättre än de flesta i Ghost.

Scenen med drejandet

En av filmhistoriens mest romantiska scener. Foto: Paramount Pictures.
En av filmhistoriens mest romantiska scener. Foto: Paramount Pictures.

Scenen med drejandet har parodierats så många gånger vid det här laget att jag tror att det inte är många som vet att den har sitt ursprung i "Ghost". Det är en lätt scen att parodiera. Men originalet är inte det minsta lustigt. Det är en av filmens romantiska höjdpunkter.

Molly sitter uppe mitt i natten och lyssnar på musik och drejar en kruka. Sam vaknar och gör henne sällskap. Det hela slutar i ett väldigt intimt ögonblick, ackompanjerat av The Righteous Brothers Unchained Melody, som mycket väl kan vara tidernas mest romantiska låt. Och om ni inte tycker det nu, kommer ni tycka det efter att ha sett den här filmen.

Scenen etablerar kemin och kärleken mellan Sam och Molly. Till skillnad från moderna ”romantiska” filmer som Fifty Shades of Grey, innehåller scenen inga piskor, handklovar eller ens stötande bäcken. Scenen bjuder på kärleksfullt förspel, som är långt mer intimt än hissexet i Fifty Shades of Grey någonsin kan vara.

De där tre små orden

Det har sagts att Demi Moore är en av Hollywoods bästa "gråtare". Det får vi sannerligen se prov på i Ghost.. Foto: Paramount Pictures.
Det har sagts att Demi Moore är en av Hollywoods bästa "gråtare". Det får vi sannerligen se prov på i "Ghost". Foto: Paramount Pictures.

MER LÄSNING:

Andreas gnäller på Ross i "Vänner"

En del av filmens handling kretsar kring orsaken bakom Sams mord och att Molly är i fara. Denna del är ganska enkel i sin utformning, men tjänar sitt syfte genom att driva handlingen framåt. Det finns även en mer romantisk aspekt av handlingen; orsaken till att Sam inte kan ”gå vidare”.

Tidigt i filmen har Sam en möjlighet att ”gå mot ljuset”. Han missar dock sin chans. Vid det här laget vet han inte att Molly är i fara. Anledningen till att han inte kan gå vidare är för att han inte är redo att släppa taget om Molly.

Medan Molly säger ”jag älskar dig”, svarar Sam alltid med ”Dito”. Det är rätt gulligt, men är också lite av ett problem i deras relation. Det kanske verkar fånigt, men de där tre små orden är ju så viktiga, vilket alla som lever i en relation vet.

I filmens upplösning får thriller-aspekten ett rätt så dramatiskt slut. Den emotionella aspekten får dock ett spektakulärt avslut.

Om ni inte fäller i alla fall en tår i slutscenen har ni inget hjärta.

ETT tips

Vi har ett tema på Alla hjärtans dag den här veckan. Vi kommer att publicera listor på filmer ni kan se. Jag har dock bara ett tips. Och det är Ghost. Det är den enda filmen ni behöver.

Den lämpar sig väl för nyblivna par, men även för de som har varit tillsammans ett tag, precis som Sam och Molly.

Glad Alla hjärtans dag!

För fler krönikor --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL