Heath Ledger som Jokern i The Dark Knight. Foto: Warner Bros. Pictures.

Andreas gnäller på fan-teorier

Andreas Ziegler
Uppdaterad 31 december 2023 kl. 09:12 | Publicerad 12 mars 2022 kl. 20:03
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fan-teorier får ibland lite väl mycket utrymme

Somliga filmer lämnar frågor obesvarade. Ibland resulterar detta i att fans fyller i luckorna med egna teorier. Fan-teorier kan vara intressanta, men ibland får de ta upp lite väl mycket utrymme.

Vad viskade Bill Murray i Scarlett Johanssons öra i slutet av "Lost in Translation"?

Vem är egentligen Jokern i "The Dark Knight"?

Varför fanns det en bild på Jack Torrance från 20-talet i "The Shining"?

Det är sådana frågor som vi filmälskare förlorar sömn över. Ofta får vi inga riktiga svar på dessa frågor. Det är detta som leder till så kallade fan-teorier, vilket alltså är teorier som försöker hitta logiska svar på dessa frågor.

Deckard är en replikant – Blade Runner

Deckard (Harrison Ford hittar origami föreställande en enhörning, som han drömde om en gång, vilket bekräftar att han är en replikant. Foto: Warner Bros.
Deckard (Harrison Ford hittar origami föreställande en enhörning, som han drömde om en gång, vilket bekräftar att han är en replikant. Foto: Warner Bros.

En av de första fan-teorierna jag minns att jag hörde var att Deckard (Harrison Ford) i Blade Runner är en replikant, det vill säga de cyborger han har som uppdrag att ”pensionera” (=kallblodigt mörda). Blade Runner kom ut 1982. Trots att filmen inte var en kassasuccé, blev den snart en kultklassiker, älskad av många sci-fi-fans. 1992 släpptes en director’s cut. I denna version hade regissören, Ridley Scott, tagit bort berättarrösten och lagt till ett par korta sekvenser, bland annat en dröm om en enhörning. Det uttalas aldrig att Deckard är en replikant, men Scott har bekräftat att teorin stämmer i intervjuer.

I fall som Blade Runner – Director’s cut har regissören medvetet lämnat obesvarade frågor, men gett tydliga ledtrådar till svaren. I sådana här fall är fan-teorier som bäst, eftersom filmmakarna, med sina filmer, uppmuntrar diskussioner.

Jokern är en före detta soldat – The Dark Knight

Jokern (Heath Ledger) förklarar sin filosofi för Harvey Dent (Aaron Eckhart). Foto: Warner Bros. Pictures.
Jokern (Heath Ledger) förklarar sin filosofi för Harvey Dent (Aaron Eckhart). Foto: Warner Bros. Pictures.

Till skillnad från tidigare Batman-filmer, får vi inte en bakgrundshistoria för skurken i "The Dark Knight". Vi har ingen aning om vem Jokern (Heath Ledger) var innan han fick ärren och började sminka sig som en clown. Detta var ett mycket medvetet val från regissörens sida, då han ville att Jokern skulle vara ”absolute”. Det är en oerhört intressant karaktär, som är Batmans direkta motpol på ett filosofiskt plan; Batman vill återställa ett ordnat samhälle medan Jokern vill skapa kaos och anarki. Vi vet varför Bruce Wayne tog på sig masken och började bekämpa brott. Vad var det egentligen som ledde Jokern till att bli vad han själv beskriver som ”kaosets agent”?

Den fan-teori som har fått mest gehör är att han är en före detta soldat. Det känns som en vettig förklaring, tycker jag. Det faktum att han använder avancerade gerilla-taktiker ger viss tyngd åt denna teori. Mest tyngd får denna teori dock om vi tittar på Jokerns filosofiska ståndpunkter. Som soldat råkade han illa ut i en krigszon. Hans sätt att hantera krigstraumat är att ta rasera etablissemanget som ledde till traumat. Vid ett tillfälle säger han till och med:

”Upset the established order […]”

Gotham City representerar alltså etablissemangets säte.

Jag har dock ett stort problem med att folk verkar vilja hänga upp hela resonemanget kring Jokerns bakgrund som soldat på följande citat:

”If, tomorrow, I tell the press that, like, a gang banger will get shot, or a truckload of soldiers will be blown up, nobody panics, because it’s all ’part of the plan’.”

Om vi ska basera hela teorin på den meningen, borde det även betyda att han var gängmedlem en gång i tiden. Detta skulle göra teorin ännu mer intressant, men fan-teorier om att Jokern var medlem i ett kriminellt gäng är inte alls lika populära. Han driver visserligen ett gäng i filmen, men fan-teorierna handlar om vad som hände INNAN han blev Jokern.

Det är en intressant fan-teori, men jag föredrar att se Jokern som Christopher Nolan utformade honom; som en reaktion på den korruption och det våld som har härjat i Gotham City.

James Bond är ett täcknamn

James Bond (George Lazenby) och hans framtida fru, Tracy (Diana Rigg) i I henns majestäts hemliga tjänst. Foto:  United Artists.
James Bond (George Lazenby) och hans framtida fru, Tracy (Diana Rigg) i I henns majestäts hemliga tjänst. Foto: United Artists.

 

Det finns en fan-teori om att James Bond bara är ett täcknamn, som förs vidare från agent till agent. Denna teori är jävligt tröttsam, tycker jag.

James Bond har, i skrivande stund, spelats av sex olika skådespelare. När en skådespelare har känt att han inte vill spela rollen längre har producenterna hittat en ny skådespelare att spela rollen. Det är förklaringen till att James Bond såg ut som Sean Connery på 60-talet och som Pierce Brosnan på 90-talet.

De olika skådespelarna satte olika prägel på rollen. Roger Moore tillförde mer humor till rollen medan Timothy Dalton spelade rollen med en blytung kyla. Detta skulle kunna ge lite tyngd åt teorin, men jag tycker verkligen inte det. Hela teorin rasar ihop på grund av James Bonds fru.

George Lazenbys Bond gifte sig i "I hennes majestäts hemliga tjänst". Hon dog i slutet av filmen. I Ur dödlig synvinkel får vi se Roger Moores Bond stå vid hennes grav. Varför skulle Moores Bond stå vid sin företrädares döda frus grav och sörja hennes bortgång? Det faktum att Bond har varit gift nämns även i Tid för hämnd, där Bond spelas av Timothy Dalton. Sörjer även denna efterträdare Lazenbys Bonds frus död?

Det finns även en teori som säger att Sean Connerys karaktär i "The Rock" egentligen är James Bond, då båda är brittiska agenter spelade av samma Sean Connery. För det kan inte vara så enkelt som att Sean Connery är en skådespelare som spelar olika roller i olika filmer.

Och den dagen då Michael Bay får regissera en Bond-film kommer universum implodera.

Bond-filmerna är actionspektakel. En stilig man skjuter skurkar, kör fräcka bilar, dricker för mycket sprit och får ligga med en rad av vackra kvinnor. Det är inte mer komplicerat än så.

Så lägg ner denna teori, är ni snälla. Den är fånig.

Jar-Jar Binks är egentligen en sith lord – Star Wars

Darth Jar-Jar. Foto: The Independent.
Darth Jar-Jar. Foto: The Independent.

När "Det mörka hotet" kom 1999 var det många som hatade snubbelgubben Jar-Jar Binks. Jag var en av dem. Det finns en teori som länge har cirkulerat på nätet om att Jar-Jar egentligen är en sith lord, som har lurat alla och styrt händelserna bakom kulisserna. Denna teori hängs upp på det faktum att det är han som, i Klonerna anfaller, lägger fram propositionen att ge Palpatine extra befogenheter.

Jag vet att teorin mest är på skoj. Men jag tycker inte att den är kul eller intressant. Den är lika irriterande som den snubblande gunganen, så nästa gång ni funderar på att ta upp den här teorin i ett diskussionsforum eller på en fest eller när ni är uttråkade under ett grupparbete i skolan, tycker jag att ni ska göra följande:

Bara håll käften.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL