Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Allt du behöver veta inför Han Solo filmen

Allt du behöver veta inför Han Solo filmen

Daniel Turfors | Krönika
21 maj 2018
Daniel Turfors | Krönika
21 maj 2018

Vad är grejen?

Nu i veckan är det hög tid för oss att få följa fanfavoriten, mannen, myten, legenden, Han Solo… helt solo. För hans stand-alone film har ju som bekant premiär på onsdag och vi på Filmtopp vill såklart se till att du är så förberedd du bara kan bli tills dess.

Allt du behöver veta inför Han Solo filmen

Minns ni "Rouge One: A Star Wars Story" från 2016? Klart ni gör. Visst var det ganska trevligt med en film som kunde få vara sig själv, ett fristående kapitel i ett annars väldigt komplext filmuniversum? Nu är det dags för något liknande. Det är klart att Han Solo, som presenterade sig redan 1977, aldrig kan bli helt fristående, men filmen behandlas ändå som sådan under parollen ”A Star Wars Story”. Och det peppar åtminstone mig något enormt.

Alltsammans utspelar sig innan Stjärnornas Krig-händelserna och ännu längre bak än så till och med, även om det i alla fall tycks ta avstamp någon gång efter Star Wars: Episode III – Mörkrets hämnd. Nöjessidan App jämför filmen med Casino Royale och Batman Begins, vilket ju inte låter helt otrevligt.

Vilka står bakom filmen då?

Allt du behöver veta inför Han Solo filmen
Foto: Disney

Det har varit en knepig resa, minst sagt. Regissörerna Phil Lord och Chris Miller (21 Jump Steet & LEGO-filmen) skulle först regissera men hoppade av och lämnade plats till Ron Howard, som bland annat gjort Apollo 13 och Da Vinci-koden.

Huruvida han gjort ett bra jobb återstår att se, men toppnamn på Lucasfilm har tydligen uttalat sig om att den 2 timmar och 15 minuter långa filmen är som en westernrulle eller en heist-film, vilket jag tycker känns klockrent.

Vilka är med i filmen?

Allt du behöver veta inför Han Solo filmen

Inte Harrison Ford i alla fall, så vitt vi vet hittills. Istället spelar Alden Ehrenreich – som tidigare varit med i Hail, Caesar! och Stoker – den självsäkre smugglaren.

Trots filmens namn finns det såklart en hel del stora namn runtom Han Solo också. Vi kommer bland annat att få se Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover (ja, Childish Gambino) och Jon Favreau. Och såklart får vi en Chewbacca också, återigen spelad av Joonas Suotamo. Mer om några av skådespelarna och deras karaktärer kommer nedan!

Emilia Clarke – Qi'ra

Allt du behöver veta inför Han Solo filmen

Från drakmorsa till rymdkvinna. Emilia Clarke som de flesta känner igen från "Game of Thrones" spelar karaktären Qi'ra, en kvinna från planeten Corellia som växte upp på gatorna tillsammans med Han Solo, innan hon började hänga i mer kriminella kretsar och skumma, kultiga gäng. Något säger mig att hon har en riktig nyckelroll att spela i Solo: A Star Wars Story och det blir verkligen någonting att se fram emot.

Woody Harrelson – Beckett

Man blir väl alltid glad av lite Woody Harrelson. I den här filmen spelar han karaktären Beckett, alltså inte absurdismens fader utan en Tobias Beckett. Han är inte heller riktigt på rätt sida av lagen om man säger så, om man ens kan vara det i det lite skeva Star Wars-universumet. Trots (eller kanske i och med) kriminella sammanslutningar blir han även något av Han Solos mentor. Vilket ju låter schysst. Hade jag haft en mentor hade jag velat ha Yoda, men Woody Harrelson är också definitivt där uppe i topp fem och svävar runt.

Donald Glover – Lando Calrissian

Allt du behöver veta inför Han Solo filmen
Foto: Disney

Mannen som fullkomligt tagit över nätet på sistone med sin låt och musikvideo "This is America". För Childish Gambino kan både göra grym musik och skådespela, tydligen. Han har fått äran att spela en karaktär som vi redan har fått stifta bekantskap med – Lando Calrissian, som trädde fram 1980. Det ska bli spännande att se vad Donald Glover gör med den legendariske smugglaren.

Är du peppad på "Solo: A Star Wars Story"? Kommentera!

Fler artiklar om Star Wars hittar du här!

Daniel Turfors

NÄSTA ARTIKEL