Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Deadly Companions

The Deadly Companions (1961)

  • 1 tim 33 min
  • Western
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Klipp
08 januari 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Klipp
08 januari 2021

Debuten av historiens bästa western-regissör!

Nu kan du streama Sam Packinpahs första film "The Deadly Companions" helt kostnadsfritt på Filmtopp. Ta vara på att se denna oslipade diamant av mästaren som skulle förändra western-filmen för all framtid.

  • Regi:
    Sam Peckinpah
  • I rollerna:
    Maureen O'Hara, Brian Keith, Steve Cochran m.fl.

Här kan du streama The Deadly Companions:

Tryck på playknappen för att starta filmen. För Chromecast läs mer här!

OM FILMEN: Efter att ha råkat skjuta en ensamstående mammas barn till döds i en eldstrid, följer den före detta krigsveteranen "Yellowlegs" med henne som beskyddare till familjegraven långt, långt bort. Hon avskyr givetvis hans sällskap – åtminstone till en början – och kan ta hand om sig själv, men när nya faror nalkas måste de snart skydda varandras ryggar.

När man snackar om westerns brukar oftast John Ford och Sergio Leone nämnas som de stora favoriterna, men frågan är om inte Sam Peckinpah var den vassaste av dem alla. Han gjorde skitig western när den var som allra bäst och var en av de som verkligen bröt ner den gamla skolans västern till att bli vad vi ser i dag. 

Att debutera med en film om en man som ska hjälpa en kvinna frakta barnet han själv råkat skjuta ihjäl till en avlägsen familjegrav är så pass rått att det nästan är otänkbart att göra film om i dag. I början av 60-talet var det vansinne. Men det stoppade inte Peckinpah.

Han skulle senare få smeknamnet "Bloody Sam" för sina våldsamma filmer, som många utspelade sig i just westernmijlö. Hans kändaste är The Wild Bunch, som fortfarande håller världens bästa actionscen. Andra sevärda titlar är så klart 70-talarna Pat Garrett and Billy the Kid, Straw Dogs, The Getaway och Bring Me the Head of Alfredo Garcia.

För mer läsning om Sam Peckinpah och hans enastående filmografi, spana in vår ranking av alla hans filmmer.

TIPS: Här hittar du alla våra filmklassiker!

NÄSTA ARTIKEL