Meet John Doe

Meet John Doe (1941)

 • 2 tim 15 min
 • Drama, Komedi
Filmtopp
23 december 2020 kl. 12:00

Upplev Frank Capras mästerverk.

Frank Capra gjorde flera intressanta filmer i Hollywood och ofta med en politisk touch. Praktexemplet på detta är så klart "Mr. Smith Goes to Washington", men även "Meet John Doe" kan beskrivas som en mästerlig harmoni mellan medmänsklighet och politiska budskap.

 • Regi:
  Frank Capra
 • Manus:
  Richard Connell, Robert Presnell Sr., Robert Riskin
 • I rollerna:
  Gary Cooper, Barabra Stanwyck m.fl.

Streama Meet John Doe här:

Klicka på spelaren för att starta filmen. För att spela upp den via chromecast --> läs mer här under avdelningen "Tekniska krav".

HANDLING: När Ann Mitchell ska få sparken från tidningen hon jobbar på hittar på hon på en kolumn om en anonym, arbetslös man som ska ta livet av sig på julafton i protest mot samhället. När kolumnen blir en succé söker hon upp en hemlös man som får låtsas vara "John Doe" mot betalning. Han blir n internationell stjärna och börjar använda sitt inflytande till att förändra den amerikanska politiken, men tidningens ägare ser egna fördelar med John Does inflytandee…

När Frank Capra kommer på tal är det nästan uteslutande i samband med filmerna Mr. Smith Goes to Washington och It's a Wonderful Life, två tidlösa mästerverk. Den ena om en naiv småstadsman som får blir senator i Washington när en politiker vill få honom att rösta till hans fördel, den andra en tidlös julklassiker. Båda med James Stewart i huvudrollen.

I ovanstående filmer finns ett starkt politiskt budskap, även It's a Wonderful Life som kritiserar kapitalismen genom den Scrooge-liknande affärsmannen Potter. Meet John Doe, eller Vi behöver varann, som den heter på svenska, är också en politisk julfilm. Det är också en riktigt bra Capra-film. Se den!

Här hittar du alla våra klassiker att streama!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL