William Spetz bästa filmtips: "Som att äta en pizza när man är bakis"

William Spetz om Tore: "Sorgen och komiken går hand i hand"

Eric Diedrichs
23 oktober 2023 kl. 16:10

Filmtopp i samtal med hjärnorna bakom Netflix-serien

Är du redo att ta dig an Netflix svenska serie "Tore"? Filmtopp bjuder på långläsning med skaparen William Spetz och regissören Erika Calmeyer.

Onsdagen den 27 oktober är det premiär för "Tore" på Netflix, en dramakomediserie skapad av William Spetz som också spelar titelrollen. Med sig har han bland andra Sanna Sundqvist, Hannes Fohlin och Peter Haber. Redan under Way Out West – där premiäravsnittet visades – fick jag prata med den unge kreatören. På plats var även seriens regissör Erika Calmeyer.

Reaktionerna var starkt positiva under visningen och jag var även själv imponerad (här hittar du min recension). Sett till att det var första gången någon utanför teamet fick se någonting av den omtalade serien, frågade jag om hur det kändes att äntligen få visa upp sin skapelse.

– Vi är jävligt glada. Gud, det var fantastiska reaktioner. Vi blev helt överväldigade över den kärlek som vi på slutändan fick tillbaka. Man blir ju lite galen när man jobbar på samma sak så länge, säger William Spetz till Filmtopp.

Hur länge har ni jobbat på Tore?

– I några år och intensivt sedan ett och ett halvt år tillbaka. Att höra främlingar reagera, det är det som vi har längtat efter. Nu kan man andas ut, åtminstone lite. Det blir en halv utandning, en lätt puts.

Det som verkligen imponerade mig med den här serien, är att det finns bekanta element samtidigt som det hela tiden är originellt och oförutsägbart. Jag hade en ganska emotionell resa genom avsnittet. Att gå från att skratta högt till "ouff", det där var ett lite för hårt och djupt slag i magen.

– Du kommer krossa oss med det här. Det är ju det som vi har liksom bara drömt om, skrattar William.

– Vi har också pratat om att man ska få lov att skratta högt, men att vi också ska våga gå djupt när det är det gör ont. Att de två tingen inte nödvändigtvis behöver vara på bekostnad av varandra. Man ska få lov att gå både långt ner och långt upp. Det har varit vår ambition i alla fall, förklarar Erika Calmeyer.

William Spetz om Tore: "sorgen och komiken går hand i hand"
William Spetz och Peter Haber i "Tore". Foto: Netflix.

"Sorgen och komiken går hand i hand"

Det är erkänt svårt att balansera drama och humor, men "Tore" gör ett fenomenalt bra jobb med saken. Kanske har det sin förklaring i att William Spetz ser hur de två motsatserna hör ihop med varandra:

– Det är mina egna erfarenheter av att vara i sorg och när man flyr från någonting, att sorgen och komiken går hand i hand. Man sitter liksom och gråter på en begravning och sedan får ett skratt på minnesstunden för att någon säger något konstigt. Att försöka utforska den dubbelmoralen och dubbelheten i sorg har varit jävligt, jävligt svårt.

Nu när ni har jobbat med det här under så pass lång tid, har du kunnat kolla på parallella projekt samtidigt eller har du varit helt inne i den här bubblan?

– Jag är inte klarat av det, nej. Vi lever i en sorts hustle-kultur där man alltid ska ha tusen saker på gång samtidigt, men jag har varit så fruktansvärt lycklig i den här processen och att vara i den här världen med Erika. På så vis, genom att inte behöva tänka på något annat, har vi kunnat gå djupare och helt förlora sig i den här världen, som vi filmade i Årsta. Det har varit en present att få göra det.

Och sen att Sanna Sundqvist är med också. Hon är ju ett komiskt geni alltså.

Erika: Ja, det är hon. Vi älskar henne.

William: Alltså, vi gjorde ju bara serien för att få med Sanna.

Jag skrek detta redan när hon var aktuell med Ring mamma!

William: Ja! [Skrattar] jag var på den visningen.

Hon är så jävla rolig.

William: Hon har också den totala förmågan att blanda teman. Hon är liksom temadrottningen, att kombinera humor, sorg och allvar. Så det är en dröm att hon är med.

Erika: Det var så kul på inspelningen också, alltså släppa loss Sanna Sundqvist. Ja. Alltså det kom bli saker som du bara inte kunde förvänta men som är bara helt fantastiska.

William: Det var så kul när Sanna bara, "ska vi hålla oss till manuset" och vi bara "nej, nej, nej, skit i manuset, bara kör, kör, kör. You do you!"

Men nu när du har jobbat med det här, William, finns det några scener som kanske kändes konstiga att spela in, men som man förstod bättre när man såg den färdiga produkten?

– Jag tycker att det ganska ofta är så att om något känns dåligt på plats så kan det ibland vara att det blev en ganska bra scen, säger William och fortsätter:

– Det är någonting när man är osäker, inte safear och det känns jätteobekvämt. Det blir kanske lite mer levande. Ganska ofta har det varit så. Det har varit jättekul men också jättesvårt eftersom jag har velat göra Tore rättvisa och då har jag behövt att försöka uppleva det som han upplever och använda mig av mina erfarenheter. Det är också det konstiga med vårt jobb, att när det känns jobbigt på riktigt så vet man också att man är på väg. Som att man är en liten sadist som säger "Aj, aj! Vi tar en till". Där har vi verkligen kunnat hålla varandra i handen och jag känner att Erika har burit mig genom de där månaderna. Varje inspelningsdag var det någon scen som jag tyckte var jättesvår eller läskig. Jag är så glad över vårt samarbetet. Det har varit en sådan gåva att du [Erika] har varit med på varje inspelningsdag.

William Spetz om Tore: "Sorgen och komiken går hand i hand"
Carlos Romero Cruz med William Spetz i "Tore". Foto: Netflix.

"Vi dör varje gång vi ser den"

Att välja sitt favoritavsnitt som serieskapare är kanske inte lika svettigt som att välja mellan sina barn, men för åtminstone Williams del är det svårt att peka ut det som han håller närmast hjärtat.

William: Åh, gud, det har jag inget svar på. Gud vad bra fråga.

Erika: Jag tycker att det är något med episod tre som bara, det är en himla bra mittpunkt tycker jag.

William: Det finns en sekvens i avsnitt tre med Carlos Romero Cruz, som spelar drag queen "Shady Meat". Vi dör varje gång vi ser den. Nej, men gud, vet inte. Jag gillar avsnitt fem för jag blir så obekväm av att se det.

Okej, det är den där sadistiska och masochistiska sidan som kommer fram?

William: Det är liksom, nu får vi bara hoppa tillsammans och se om vi vill ha det. Så det var väldigt kul.

Den klassiska frågan, men skulle du vilja jobba vidare med den Tore om ni får chansen eller är det tänkt som en miniserie?

William: Nej, alltså jag tror att vi bara försöker såhär djupandas oss igenom. Ett avsnitt i taget nu. Jag har inte ens kunnat tänka på när den ska släppas för jag har bara tänkt på den här helgen. Vi  ska visa ett avsnitt. Men jag älskar ju människorna jag har fått jobba med och jag älskar den här genren och temat. Så jag skulle älska att fortsätta.

Filmtopp tackar William och Erika för pratstunden. Den 27 oktober finns "Tore" att streama på Netflix.

NÄSTA ARTIKEL