Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
William Spetz bästa filmtips: "Som att äta en pizza när man är bakis"

Recension: Tore (säsong 1) – så bra är William Spetz nya serie

  • 6 x 25 min
  • Drama, Komedi
  • Netflix
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
14 augusti 2023
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Recension
14 augusti 2023

Bekant och nyskapande på en och samma gång

Senare i höst är det premiär för "Tore" på Netflix – den nya dramakomedin skriven av William Spetz. Filmtopps Eric Diedrichs såg premiäravsnittet på Way Out West och tycker att den unge talangen fortsätter att gå från klarhet till klarhet.

  • Skapare:
    William Spetz
  • I rollerna:
    William Spetz, Sanna Sundqvist, Hannes Fohlin, Peter Haber m.fl.

Vad hinner man egentligen att berätta på 25 minuter? Själv hade jag knappt kunnat sammanfatta mina tankar runt en schysst film eller ett vasst premiäravsnitt, exempelvis som det som William Spetz bjuder på här med Netflixserien Tore. "Spetzen" däremot, som har skrivit serien, hinner presentera en vass kombination av humor, svärta och överraskningar. Och det med flera välskrivna karaktärer som omedelbart känns självklara. Är jag imponerad eller avis? Förmodligen en kombo. Men mest av allt är jag glad över att det fortfarande finns lite komisk genialitet kvar i en allt försiktigare humorvärld. För om det är något Tore INTE är, så är det försiktig.

Visst, vi är bekanta med setupen sedan tidigare. En reserverad, homosexuell kille, som jobbar på farsans begravningsbyrå, måste ut i det verkliga livet och testa allt som heter sex och alkohol. Helt enkelt "leva lite". Dels så att farsan (Peter Haber) slipper göra frukost åt honom i all evighet och dels för att – ungefärligt citerat av bästisen Linn (spelad av det finaste vi har, Sanna Sundqvist) – inte "bli en bögincel som bygger bomber i källaren". Om sex och alkohol verkligen är svaret vetifan, men kul – och förvånansvärt fruktansvärt – blir det när Tore ger sig ut på sin första krogrunda. En annan sekvens som får en att sätta skrattet i halsen kommer relativt tidigt in i serien när Tore måste konfrontera ett livsförändrande ögonblick.

Många skratt och mörka svängar att se fram emot

För regin står Erika Calmeyer, som bland annat har regisserat några avsnitt av den första Young Royals-säsongen. Alltså när Sveriges största Netflix-export fortfarande var sevärd. Här får hon chansen att ta ut svängarna ytterligare rejält och visar direkt varför hon är värd att hålla ögonen på framöver. Det är en hel del vågade och kreativa beslut som tas, rent berättarmässigt, som direkt fångar mitt intresse och så småningom säkerligen många andras.

Nu har jag bara sett ett avsnitt av Tore, men jag vågar ändå säga att du inte vill missa detta. Jag kommer i alla fall svepa allt när jag får chansen, och hoppas att resten är lika bra som starten. I så fall har jag många skratt och en hel del mörka svängar att se fram emot.

"Tore" har premiär under hösten/vintern 2023.

NÄSTA ARTIKEL