Suzanne Reuter i Suedie

Suzanne Reuter om Suedi

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Uppdaterad 19 december 2022 kl. 12:50 | Publicerad 30 september 2021 kl. 18:00

– Jag tror det blir årets stora komedi.

Fredagen den 1 oktober är det premiär för Viaplays nya långfilm "Suedi" – en komedi om en man från orten som desperat drömmer om att ses som en "riktig" svensk, färgade strumpor och allt. Filmtopp har pratat med Suzanne Reuter som bjuder på filmens kanske bästa line.

Med ett legendariskt 90-tal och en ständig känsla för att nosa upp nästa stora svenska produktion, behöver Suzanne Reuter knappast någon närmare presentation. Vi har har sett henne i Vår tid är nu, Svensson, Svensson, Fröken Frimans krig, Drömkåken, Gossip, All Inclusive och alla möjliga anagram av Lorry. Och när hon inte roar oss i olika dramer eller komedier gästar hon våra hem som ICA-Stina i de folkkära reklamfilmerna.

Nu är Suzanne aktuell med den nya Viaplaykomedin Suedi, som är regisserad av Manuel Concha och har premiär fredagen den 1 oktober. I filmen ser vi henne som en ultrasnobbig svärmor tillsammans med en snorrik Johan Ulveson. Att Claes Månsson dyker upp i en scen som Stockholms kanske största drugdealer får det nästan att låta som en återföring för den legendariska humorgrupp trion titt som tätt dyker upp i.

Denna gången står dock ingen av dem i centrum, utan det gör Kardo Razzazi i rollen som förortskillen Mahmut som får möjligheten att förverkliga sin dröm – att bli en riktig svennebanan. Joggandes snubblar han över 30 miljoner kronor och det blir en direktbiljett till ett fint radhus på Lidingö, Volvo, blåa kontaktlinser, mönstrade strumpor (i förorten är det helsvarta eller vita som gäller, förklarar Mahmut) och ett namnbyte till Sebastian von Steinberg.

Claes Månsson
Claes Månsson visar upp sitt stash. Foto: Johan Paulin/Viaplay

Jag ringer upp Suzanne för att höra hennes tankar om filmen och hennes produktiva period kantad med flera nya releaser.

– Jag mår väldigt bra, svarar Suzanne när vi utväxlar den obligatoriska artighetsfrågan om läget. Hon fortsätter, jag har två filmer är gjorda, en kortfilm och nu ska vi släppa Suedi. Det är mycket som händer på jobbfronten men också i höststöket där hemma, ute i det vanliga livet.

Underbart, om vi hoppar direkt till den stora frågan, är det enfärgade eller mönstrade strumpor som gäller?

– Jag har prickiga strumpor, flerfärgade, jag är ju svensk ju, skrattar Suzanne.

Reuter har redan sett filmen och är glad över resultatet:

– Jag tycker att det är en fantastiskt rolig film, så intelligent gjord. Hela den här problematiken är bakad till en fantastisk bakelse som man verkligen ska se. Jag tror att man känner både värme och glädje och tänker "åh, det är klart att det är så det måste kännas". Jag tror att det är årets komedi.

Vilken är din favoritsekvens som du själv är med i?

– Det finns en scen när Johan Ulveson, som min man, och jag som mamma till flickan huvudkaraktären är tillsamman med, kommer hem till dem för första gången. Min karaktär är överklass som bara den och hon säger "förlåt om vi luktar sosse, vi har åkt kommunalt". Sen har vi en scen som är jättebra skriven där Sebastian förklarar läget för sin flickvän på en bar. Jag förstår att det är självupplevt av Manuel.

Hur tänker du kring humorn i filmen, känner du igen dig själv?

– Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Ingen av deras världar är några miljöer jag umgås i eller finns med i. Det är ingen nackdel att man inte känner sig, vi spelar teater, härmar och ljuger. Och då kan man spela sånt man inte har en aning om också.

Vid sidan av Suedi har Suzanne spelat in ett par titlar som hon gärna lyfter fram:

– LasseMajas detektivbyrå är jag med i där jag gör en äldre dam som är serietjuv. Den tycker jag är rolig att lyfta fram. Sen har jag också gjort en kortfilm som heter Varnagel där jag spelar en matriark på vikingatiden som har ett samtal med sin son. Faravid Af Ugglas har gjort ett fantastiskt manus kring familjen och den här kvinnan som styr som ställer. Det var ju faktiskt så på den tiden, det visste inte jag innan jag träffade honom. Det är egentligen en scen ur ett längre manus som jag hoppas kan bli en TV-serie.

Har du någon film eller serie du skulle vilja rekommendera?

– Det som jag tycker har varit väldigt roligt att se är den franska serien Call My Agent. Jag tror att det kommer en ny säsong nu med, jag har hört rykten. Sen är ju Succession och Breaking Bad helt fantastiska. Jag är egentligen ett dokumentärfreak och ser allt med som har med diagnoser, sjukdomar och forskning inom medicin och psykiatri att göra.

Med det tackar vi Suzanne Reuter för pratstunden. Suedi går att streama på Viaplay från och med den 1 oktober. Spana också in vår lista med svenska komedier!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL