På gränsen med Peter Jihde

EXKLUSIVT: Peter Jihde om andra säsongen av "På gränsen"

  • Viaplay
01 oktober 2020 kl. 18:10

”Det projekt jag är mest stolt över i mitt arbetsliv.”

Det Kristallennominerade programmet visade tittarna att det finns en baksida på den amerikanska drömmen, som snarare är nattsvart och rätt smutsig. I andra säsongen blir det tuffa situationer med ämnen som abort, porr och dödsstraff. När Filmtopp pratar med Jihde berättar han om det minst sagt surrealistiska mötet med en fånge bara veckor innan hans avrättning, vad USA egentligen är bättre på än Sverige och avslöjar att nästa säsong handlar om starka åsikter i vårt eget Sverige.

Peter Jihde är TV-veteranen som vi känner igen från bland annat "Morgonstudion", "Diabetesgalan" och Idol. I På gränsen med Peter Jihde är vi däremot långt ifrån morgonkaffe eller tacofredag – Jihde tar tempen på minst sagt omdebatterade ämnen i det stora landet i väst.

– Det finns många undersökande och granskande program, men vi kom på en annan idé. Vi undersöker genom att åka ut och ställa frågor och sen låter vi tittarna själva få bestämma vad de tycker. Så vi granskar inte, utan vi låter folk ge sin syn på saken.

USA kan ju tyckas vara ett stort drömland med ”the american dream", Hur är din egen bild av USA?

– Det har varit min bild också. När jag åkt till New York eller Los Angeles har jag sett den vackra och fina bilden av USA. När vi har åkt runt med detta projekt så ser vi däremot väldigt lite av det, och mer av det som vi kan kalla baksidan.

Har din inställning förändrats mycket efter att ha gjort den här serien?

– Jag har alltid varit kluven till USA. Jag tycker mycket om vissa saker, men väldigt lite om andra saker. Det har ju heller inte minskat efter den här resan.

Finns det ändå någon identitet som genomsyrar USA? Det är ju fullt av en massa delstater med egna lagar och åsikter.

– Precis som du säger är det inte ett land utan snarare många små länder. Jag skulle inte kalla det "United", jag skulle säga att det är motsatsen, "Not the United States of America". Splittringen märker man av när man åker runt. Det finns så många olika sätt att hantera problem.

”Saker som händer där borta tenderar ju alltid att hända här hemma också.”

På gränsen med Peter Jihde.
Foto: NENT Group.

I första säsongen fick vi bland annat se Peter möta vapenfanatiker, som bokstavligen såg vapen som heliga i en märklig korsning mellan pistoler och religion. Han rörde sig även på drogtäta bakgator i Philadelphia och fick se två personer dö av olycksaliga överdoser. Många möten och situationer som skarpt påverkar och berör.

– Den dagen vi kände oss som mest utsatta var när vi var på en demonstration mot vapenlager. Där var det uppemot 15 000 personer, alla beväpnade på något sätt. Det minsta vapnet var kanske 30 cm och det största hade kunnat fungera i det svenska försvaret. Och där kom vi sex pers, de enda utan vapen. Då kände vi oss väldigt otrygga.

Trots allt har Peter en viss kärlek till USA. Han berättar att han trots allt tyckte att Arizonas natur och miljö med klippformationer var både vackert och riktigt magiskt. Han såg många cowboyfilmer när han var liten, och handlar det bara visuella intrycket kan han tänka sig att hänga mer i Arizona.

– Precis som i första säsongen så tar ju upp de stora problemen och speglar bägge sidor. Det handlar om porr, abort, dödsstraff, utsatta barn och sekter. Alla de känsliga ämnena som nu inför valet splittrar USA, och det ska Sverige också få titta på. Saker som händer där borta tenderar ju att hända här med, så man ska se upp.

Var det någon situation du tyckte att det var extra jobbigt att gå fram till personerna, med det stora kamerateamet bakom dig?

– Hur närmar man sig en person som bara har en vecka kvar att leva? Det jobbigaste mötet var med en fånge på death row som vi fick en timme med. Jag hade givetvis förberett mig med frågor, men att inleda det samtalet, det var svårt.

Hur förbereder man sig inför en sådan situation?

– Jag läste på så mycket jag fick tag på, om hans straff och hans liv i fängelset. Vi lät honom berätta om hur han kände kring sitt straff och vad han nu tänkte nu veckan innan hans straff skulle verkställas. Det var en bisarr känsla att sitta att prata med någon som ska dö.

”Hade jag själv haft ett mellannamn hade det nog varit lagom.”

På gränsen med Peter Jihde.
Foto: NENT Group.

Inför det stundande presidentvalet den tredje november, är det mycket som man kan önska ska falla på plats för USA:s styre. Peter berättar att många av de ämnena som de tar upp är högaktuella inför valet. Dödsstraff, brott och straff och abort diskuteras ständigt.

Är det några fördomar som fått sig en törn, och som du har fått tänka till kring?

– Jag har nog snarare fått fördomar bekräftade. Religion, oavsett vilken religion det är, visste jag var stark men det var intressant att se vad den kan göra med människor. Då tänker jag på hur sektmedlemmar vävs in i ett täckt garn och hur elever på en religiös skola kan vävas in i samma garn. Jag är kluven till religion, den gör mycket gott men även mycket ont.

Vårt Sverige är ju betydligt mindre och väldigt olikt USA på flera sätt. Vad tycker du att USA gör bättre än Sverige?

– USA är bättre än Sverige på att göra pampiga TV-galor. De är over-the-top och vet hur man tar i, här i Sverige är vi för blygsamma. Jag vet inte om det egentligen är en bra sak, men de är väldigt bra på att framställa saker ur ett vackert perspektiv.

Har du själv någon impopulär åsikt som du tror skulle kunna vara kontroversiell i Sverige?

– Hade jag haft ett mellannamn hade det nog varit lagom. Jag ser mig som ganska okontroversiell. Jag är mer intresserad av att ställa frågor än att ge svar.

”I Sverige hittade vi bättre historier än vad vi hade kunnat hoppas på.”

På gränsen med Peter Jihde.
Foto: NENT Group.

Vad är då framtiden för detta fascinerande och lite skrämmande program? Peter avslöjar att de just nu håller på att filma den tredje säsongen av På gränsen i Sverige. Något som har varit en utmaning i dessa restriktiva tider.

– Vi har fått åka minibuss istället för att ta flyg och tåg. Så det har blivit många mil i bil. Tanken är att följa upp de två säsongerna med en svensk version. Vi jobbar på samma sätt med olika ämnen i varje program och att visa de olika sidorna av myntet och träffa människor med starka åsikter.

Det ska bli otroligt spännande att se på vad vårt lilla land kan bjuda på.

– Ja, väldigt spännande. Om du är i USA och går ut på en parkeringsplats så kan du träffa på en person som i stort sätt kan ge dig Stora journalistpriset, bara för att denna person är så bra på att svara på frågor. Vi trodde att Sverige skulle vara mer återhållsamt, men vi blev förvånade. Vi har fått bättre berättelser än vad vi hade kunnat hoppats på, så det kommer att bli en bra tredje säsong.

Slutligen, hur skulle du sammanfatta andra säsongen av På gränsen med Peter Jihde?

– Starkare än första säsongen. Detta är det projekt som jag är mest stolt över i mitt arbetsliv. Det är viktigt, enkelt och något man faktiskt ska titta på tillsammans med sina barn och diskutera efteråt. Vi löser ju inga problem, men vi kan skapa samtal. Det är ambitionen.

Ett avsnitt per vecka av "På gränsen med Peter Jihde" släpps på Viaplay och Viafree från och med den 28 september.

För mer läsning --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL