Nu på bio

Det senaste på biofronten!

En bild på rollbesättningen i Viaplay-serien Ambassadören, med Mikael Tornving i mitten.

Mikael Tornving om nya komediserien Ambassadören

  • Viaplay
Rasmus Torstensson | Intervju
11 oktober 2020
Rasmus Torstensson | Intervju
11 oktober 2020

"Tonaliteten påminner om Solsidan"

Komikern och skådespelaren Mikael Tornving känns bland annat igen från "Playa Del Sol" på tv och "Johan Falk" på den vita duken. Nu är han aktuell med huvudrollen i Viaplay-serien "Ambassadören".

Mikael Tornving fick tidigt en förfrågan om att vara med i projektet. Foto: Viaplay

Ambassadören handlar om en självcentrerad diplomat (Mikael Tornving) på den svenska ambassaden i Mexiko. Desperat försöker han förhandla fram en lönsam stridsflygplans-affär mellan länderna, en affär som rent etiskt går att ifrågasätta. Mikael Tornving beskriver Ambassadören som en serie som blandar humor med allvar.

– Serien är en komedi som påminner lite om Solsidan. Det är inga punchlines, som var vanligt i de gamla komediserierna, utan det är en karaktärsdriven komedi. Det är en serie som har mörka inslag, inte direkt livsångest kanske, men ibland så är det inte så fnissigt, säger Mikael.

Tornving är dock snabb med att påpeka att Ambassadören annars har få likheter med Felix Herngrens folkkära serie. 

Ambassadören utspelar sig i en helt annat miljö, och Solsidan är en braksuccé på goda grunder. Det är inte en jävel som vet hur det här kommer att tas emot. 

Samtidigt kan publiken förvänta sig gott om komiska situationer. 

 – Givetvis är målsättningen helt klart att folk ska skratta. Dock tror jag inte att det kommer att vara rungande gapskratt, utan snarare att man skrattar till och blir road. Det är i hur de här karaktärerna beter sig, de situationer som de hamnar och hur de agerar mot varandra som jag tror att humorn finns. 

En anledning till att Mikael tog sig an projektet var att produktionen visade intresse för honom väldigt tidigt, en annan var att han både tror och hoppas att publiken känner igen sig i karaktären han spelar. 

– Han är i grunden väldigt duktig på sitt jobb, men han förbereder sig aldrig. Istället litar han på sin talang, det är ingen arbetsmyra som förbereder sig minutiöst. Han glider runt, har hyfsad koll och försöker leva på sin förmåga att improvisera. Det tror jag folk kan känna igen.

I serien spelar Mikael Tornving bland annat mot Happy Jankell (Jordskott) och Fredrik Hallgren (Bonusfamiljen). Han säger att betydelsen av komisk kemi och tajming är fullständigt avgörande för hur bra slutresultatet blir. Som exempel tar han upp samarbetet med just Hallgren.

– Får att få till den där sista lilla svängen som gör att det går från att vara helt okej till att bli helt fantastiskt, krävs det att man är synkade. Just Fredrik lärde jag mig otroligt mycket och jag kände verkligen att vi kom bra överens, både framför kameran och privat, trots att vi är väldigt olika som personer. Han är mer hetlevrad, säger Tornving skämtsamt. 

Ambassadören har premiär på Viaplay den 11 Oktober. 

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL