Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Johan Rheborg om Max Anger, kapade resebyråer och nya perspektiv. Foto: Magnus Norman.

EXKLUSIVT: Johan Rheborg om Ryssland, Max Anger och kapade resebyråer

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
10 juni 2021
Filmtopp
Filmtopp | Intervju
10 juni 2021

Rheborg om sin karaktär i Max Anger, att se sig själv på tv och mycket mer!

Filmtopp intervjuar Johan Rheborg – en av svensk tv:s främsta profiler. Rheborg är just nu aktuell med Viaplays originalserie "Max Anger", som har premiär på streamingtjänsten på Sveriges nationaldag, den 6 juni.

Missa inte när Johan svarar på nätets mest sökta frågor om honom:

Under sin imponerande karriär har Johan Rheborg förgyllt vår tillvaro med ikoniska rollprestationer på löpande band. Antalet minnesvärda roller är för många att räkna upp, men vad sägs som Percy Nilegård, Kenny Starfighter, Morran och Fredde, för att nämna några?

På senare år har Rheborg tagit sig an allt fler dramatiska roller och just nu är han aktuell i Viaplays "Max Anger - With One Eye Open" – en actionserie med Adam Lundgren och Evin Ahmad i två av huvudrollerna.

I "Max Anger" spelar Rheborg karaktären Charlie Knutsson, en affärsman som vill etablera sin verksamhet i Ryssland.

– Jag tänker att han är en svensk affärsman som inte riktigt kan föreställa sig vad han ger sig in i. Han har ingen erfarenhet, tror gott om folk och tänker att i 99 procent av fallen är folk ärliga och schyssta.

Till sin karaktär hämtade Rheborg inspiration från oväntat håll – sin egen pappa:

– Min pappa hade en resebyrå i Sverige. I slutet av 90-talet öppnade han kontor i Sankt Petersburg för att ordna resor dit. Det slutade med att hela hans resebyrå blev kapad. De tog allt och hotade honom till livet. Det var väldigt klart att om farsan åkte dit skulle han inte komma hem mer. 

Så du har en personlig koppling till serien?

– Ja, det var avgörande för att jag skulle ta rollen. Jag tänkte att jag vet precis vad det här är, folk som har gjort affärer hela sitt liv och tänkt att folk är schyssta, och så går man in och tänker "vad fint med Sankt Petersburg, det är en vacker stad, dit ska svenskar åka". Men sen blir det vilda västern.

Rheborg har sett de första avsnitten av "Max Anger", men att titta på sig själv på TV är inte något han brukar göra:

– Jag tittar inte på mig själv hemma. Jag tittar ju innan för att jag vill se resultatet och jag tycker att det ingår i mitt jobb att se hur det blir, men jag sitter ju inte och konsumerar serier med mig själv hemma. Solsidan dyker ju upp när jag zappar och då stannar jag inte. Jag vill inte se det igen. 

Finns det nånting du skulle stanna upp och kolla på?

– Nej, jag förstår inte varför jag skulle göra det. Det skulle vara om det fanns nån specifik anledning, men jag är inte en person som sitter och tittar tillbaka, jag tittar framåt. Jag försöker att titta framåt.

MER LÄSNING:
Ny säsong av Solsidan på gång

Rheborg om Ryssland och nya typer av roller.

Keyyo och Rheborg i Ryssland
Foto: SVT

Karaktären i "Max Anger" är inte Rheborgs enda produktion med kopplingar till Ryssland. 2019 sändes "Keyyo med Rheborg i Ryssland" – en realityserie där YouTube-stjärnan Kristina "Keyyo" Petrushina åker tillbaka till Ryssland för att besöka sin födelsestad i Sibirien. Vid sin sida har hon idolen Johan Rheborg. 

– Resan som jag gjorde med Keyyo var bra för Ryssland är ett speciellt land. Det är inte som Sverige i något avseende. Ryssland är så enormt stort och synen på staten, myndigheter och polis är helt annan än den vi har. När jag fotograferade på Röda torget så gick jag fram till några vakter och fotade. Då fick vår guide spel på mig, han blev helt vansinnig. Han skällde ut mig och skrek åt mig.

Upplevelsen på Röda torget påverkade Rheborg, men gav också utrymme till viss eftertanke:

– Jag kommer ihåg att jag blev väldigt kränkt av hans sätt att vara. Jag tar väl vilka bilder jag vill? Jag är en fri människa, men det sa han att jag inte var. Då tänkte jag att det inte handlar om mig, det handlar om honom. Han är livrädd. Det är ju ingen i Sverige som har en sån rädsla för polisen eller för säkerhetspolisen. Jag förstod att det inte handlade om mig. Det handlade om att han är livrädd.

Konfrontationen med guiden var inte den enda annorlunda upplevelsen - resan bjöd även på positiva minnen:

– Det är ett fascinerande land. Det är ett hårt land. Jag höll upp hotelldörren för ett par som kom efter mig och då frågade mannen som kom in "är du bög eller?" Men var det många fina möten också som vi visar i serien. Det är ett intressant land. 

Det är de komiska rollerna som har byggt Rheborgs karriär, men på senare år har det med stor framgång blivit allt fler roller i andra typer av produktioner:

– Jag tycker att jag får välja roller som känns roliga eller utmanande. Jag försöker se till att jag får göra annat, det är väldigt kul att jobba med team som inte är svenska och möta andra skådespelare. Jag gillar att få intryck för alla intryck man får, det blir nånting av det.

Har du haft samma möjlighet att välja roller tidigare?

– Jag väljer väl snarare bort roller. Jag är väldigt bra på att lyssna vad jag känner, så att det inte skaver. Och om det gör det måste jag reda ut det och förstå. Jag kräver att förstå, för om jag inte förstår kommer inte tittarna förstå. Det får inte bli för intellektuellt. Jag skulle vilja göra mer drama och fler andra roller. Jag tycker att den komiska motorn som jag har, den kan man använda friskt utan att jag behöver göra ett skämt.

Nya perspektiv som främjar fantasin.

Johan Rheborgs Instagram
Foto: Johan Rheborg/Instagram

Sedan en tid tillbaka har Rheborg börjat göra sig ett namn som fotograf. På sin hemsida laddar han regelbundet upp nya fotografier från bland annat inspelningar och resor.

Har du blivit mer observant sedan du började fotografera?

– Ja, det har jag väl. Det är ett utmärkt sätt att se saker. Jag använder det lite som research faktiskt. Det är därför jag plåtar egentligen, man ser situationer och så kommer fantasin igång. 

När omständigheterna är rätt har fotograferingen blivit ett sätt att befinna sig i nuet och utforska sina instinkter:

– När jag går själv är jag i nuet och då ser jag saker. Jag minns när jag var i New York, då såg jag en bil och en kille, och det var som om jag plockade upp kameran innan saker hade skett. Killen höll på att bli påkörd och föraren bara flög ut ur bilen. Precis när de möttes brände jag av en bild när de stod och skrek. De tittade på mig och sen gick de tillbaka och skrek på varandra. Jag gick på intuition, jag tog upp kameran innan det hade hänt.

Vi tackar Johan Rheborg för en intressant pratstund och ser fram emot att se honom i många framtida roller. "Max Anger - With One Eye Open" har premiär på Viaplay den 6 juni.

*Omslagsbilden är tagen av Morgan Norman.

MER LÄSNING:
Allt nytt på Viaplay i juni 2021

NÄSTA ARTIKEL