Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Intervju med Henriette Steenstrup om Viaplay-originalet Pörni

Intervju med Henriette Steenstrup om Viaplay-originalet Pörni

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
06 maj 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
06 maj 2021

"Mycket av det som finns i vardagslivet är drama."

Henriette Steenstrup om sin Viaplay-serie "Pörni" – var hon hämtat sin inspiration, vem hon önskar kommer att titta på serien och dessutom ett och annat användbart råd till den som drömmer om att skapa sin egen tv-serie.

FLER INTERVJUER:
Alexandra Rapaport om Gåsmamman och Heder
Nya Snabba Cash 2021

Henriette Steenstrup är aktuell med Viaplays nya originalserie “Pörni”. Det är Steenstrup själv som har skapat serien och hon är även dess huvudrollsinnehavare.

Den norska serien handlar om karaktären Pernille, som kallas för “Pörni”, som försöker balansera sitt kaotiska vardagsliv – ett liv som involverar uppfostran av barn, bearbetning av sorg, en åldrande pappa och att väcka liv i sitt eget kärleksliv.  

Bollandet av allt som ska hinnas med i vardagen resulterar i avsnitt med högt tempo som, precis som livet, svänger hastigt mellan tragik och komik. 

Steenstrup beskriver själv serien som en hyllning till alla som gör sitt bästa, även om det bästa inte alltid känns tillräckligt för omgivningen. 

“Pörni” är den första serie där Henriette Steenstrup står som skapare, men hon hade inte varit där hon är idag utan hjälp.

Har du några snabba tips till personer som vill göra en egen serie?

– Det första tipset, och det är inget man kan göra själv, är att ha en person som verkligen tror på en och någon som läser det du skriver. Det hjälper väldigt mycket.

Har du haft det?

– Ja, det har jag, producenten som jag jobbar med. Jag har ju gjort detta själv, och det kunde man kanske önska att man inte hade gjort. Det har funnits stunder när jag tänkt att det borde vara någon mer som skriver på det här, men då har jag haft en väldigt bra producent. Det har hjälpt. 

Steenstrup betonar också vikten av att arbeta med en idé som känns unik och äkta, och att du måste göra jobbet för att se om innehållet är någonting att ha:

– Man måste ju också ha en idé som man verkligen tror på, att den är något unikt och att det känns att det finns något genuint där. För mig har det varit så man måste tvinga sig till att skriva. Det går inte att sitta och tänka på det och dra ut på det, du måste få ned ord i dokumentet för att se om det finns något där. 

Man kan inte bara sitta och vänta på idéerna?

– Det kan man inte. Det har iallafall inte hjälpt för mig att snacka om det, eller gå runt och tänka. Det som tar arbetet framåt är själva jobbet med att skriva, rätt och slätt. Sen ska man ha någon som kan läsa det och som man kan diskutera och analysera med. I efterhand kan man ta bort och lägga till, men man måste komma igång med skrivandet. 

Vardagslivet en viktig inspirationskälla.

Pörni

Till serien har Steenstrup hämtat mycket av sin inspiration från vardags- och familjelivet. Enligt henne finns det tillräckligt med drama där för att skapa någonting intressant, och det var så hon fick idén:

– Jag känner att mycket av det som finns i vardagslivet är drama. Det behöver inte vara mord och svindel. Jag upplever att man går igenom hela spektrumet av känslor under en dag i familjelivet. Det måste gå att göra en serie om just detta, från något slags föräldraperspektiv, jag tror att det var det jag tänkte. Det är ju ganska mycket humor i det vardagliga också, som jag är ganska angelägen om att hitta.

För Steenstrup handlar det inte enbart om att efterlikna verkligheten när hon hämtar inspiration från vardagslivet, utan att ta den till nya nivåer:

– Det som är fint med att inte berätta allt exakt som det är i verkliga livet är att man kan lyfta det till att bli någonting mer. Ett exempel från serien är att när Pörni är på dejt med en kille som håller på med extremsport. Träningsregimen han berättar om där är taget från en som berättat samma sak till mig. Men om du lägger det utlägget om träningsregimen på en person som är tarmkirurg så blir ju det en karaktär.

På frågan om vilken person, död eller levande, som Steenstrup helst hade önskat skulle se serien blir svaret Josephine Bornebusch. Med tanke på likheterna mellan “Pörni” och “Älska mig” är det kanske inte så konstigt.

– Hon har kanske plöjt vägen lite för mig, det är ju ett sånt typ av drama. När du läser manuset kan du nog inte riktigt avgöra om det är en komedi eller om det är drama. Jag tycker verkligen om serier som har den blandningen, där båda delarna finns med.

När Steenstrup får chansen att jämföra sig själv med Pörni är det främst rollen som förälder som hon väljer att fokusera på.

På en skala 1-10, hur lik är du Pörni?

– Sex till sju. Hon är mycket tydligare än mig på något vis och har lite mer perspektiv på uppdraget av att ha ett barn. Hon är mer “upp å hoppa, det här får du klara av”, men samtidigt gör hon allt hon kan för sina barn, så där är vi lika varandra. Men hon är också mer gränslös än vad jag är.

Har du börjat skissa på fler säsonger?

– Ja, jag hoppas att kunna få ihop en ny säsong men det får jag inte prata om! Men jag hoppas verkligen att vi kan göra fler säsonger.

Vi tackar Henriette Steenstrup för en trevlig pratstund. Samtliga avsnitt av "Pörni" finns tillgängliga att streama på Viaplay.

För fler intervjuer --> scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL