Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Felix Herngren regisserar thrillerserien Jana: "En ny utmaning för mig"

Felix Herngren om thrillerserien Jana: "En ny utmaning för mig"

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
17 juni 2023
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Intervju
17 juni 2023

"Det ska bli kul att se vad fansen säger"

Senare i år är det premiär för "Jana – Märkta för livet", Viaplays storsatsning baserad på Emelie Schepps böcker. Felix Herngren berättar för Filmtopp om hur det var att regissera en thrillerserie.

Arbetet med Viaplays efterlängtade TV-serie "Jana -  Märkta för livet" rör sig fortsatt framåt och förväntningarna är höga. Baserad på Emelie Schepps bokserie om Jana Berzelius har projekt blivit en storsatsning hos Viaplay, som produceras av FLX – Felix Herngrens bolag.

I serien ser vi Madeleine Martin i rollen som Jana Berzelius och han var på plats för att filma en dramatisk scen när Filmtopp besökte set i februari. Då var det Henrik Björn som ansvarade för regin, men även Felix Herngren, som tidigare mest har regisserat komedi, håller i regityglarna i några av seriens avsnitt.

Felix Herngren och Henrik Björn
Henrik Björn och Felix Herngren. Foto: FLX/Johan Paulin

"Kommer vi bli jagade med yxor?"

Sett till hur otroligt många bollar i luften han har med sitt produktionsbolag, frågade vi honom om varför han även ville regissera "Jana" och hur upplevelsen har varit annorlunda från tidigare regiuppdrag.

– Väldigt kul att få göra en krimserie. Personligen tittar jag mycket mer på krim än på komedier och drama. Förresten tittar jag lite på scipted över huvud taget, det blir mest nyheter och dokumentärer. Det är en annan värld som öppnar sig som regissör, med helt andra värden än i komedi. Och när jag fick frågan att göra detta, kändes det superkul, verkligen en ny utmaning för mig. Även väldigt glad att få hålla Henrik Björn i handen i detta, som har mycket mer erfarenhet än jag, säger Felix Herngren till Filmtopp.

Att adaptera en bokserie är givetvis alltid en utmaning, men enligt Felix är det också en fördel:

– Att adaptera en bok är alltid en stor utmaning, och fördel. Schepp har ju ett jäkla driv i berättandet, och det är brutalt bitvis. Och det tilltalade mig mycket. Jag kan tycka krim och thrillers ibland ska vara så himla invecklade och smarta så man nästan tappar mig som tittare. En annan svår sak är alltid att alla karaktärer i en serie eller film måste kännas trovärdiga i sin värld, den passerar inte lika obemärkt som de kan göra i en bok.

– Sen är det alltid vanskligt att man inte gör om så mycket så fans, läsare inte känner igen sig längre. Vi vill ju göra en serie helt i Schepps anda, som ändå känns ny på något sätt. Det ska bli kul att se vad fansen säger. Kommer vi bli jagade med yxor av dem, eller skickas det chokladaskar?

Jana – Märkta för livet
Under inspelningen ur Jana – Märkta för livet. Foto: Ruben Labbé/Filmtopp Int.

"Är det inte roligt, så gör om!"

Vilka är för er de viktigaste ingredienserna för att göra ett spännande krimdrama? Vad letar du själv efter när det kommer till spänningsfilmer eller TV-serier?

– Du måste som regissör alltid hitta en ton av spänning och energi i scenerna. Annars kan man ofta stryka scenen. Du vill klippa bort den bara. På så sätt liknar arbetet med komedi – är det inte roligt, så gör om! Det är även ett arbete med det visuella som är ganska motsatt komedi, där bilden ibland hellre ska dölja situation, och du vill skapa en oro kring att man inte förstår. I komedi är det ofta tvärt om – jobba enkelt, ett pretentiöst foto på komedi brukar ge en riktigt dålig effekt. Tycker jag.

Med det tackar vi Felix Herngren för intervjun. "Jana - Märkta för livet" har premiär på Viaplay senare i år.

NÄSTA ARTIKEL