Advokaten (säsong 2)

En åktur med Advokaten-stjärnan Alexander Karim

  • Viaplay
Filmtopp
16 maj 2020 kl. 20:05
ANNONS
ANNONS

Poddspecial!

Filmtopps poddare Gunnar Hamberg fick nöjet att åka med i Alexander Karims bil i Stockholm. På åkturen snackades det "Advokaten" säsong 2, det stora erbjudandet av Peter Jackson, filmen med Nicolas Cage och Paul Schrader, att sjunga framför Peter Harryson och Jan Malmsjö, den nya boken och förstås mycket mer.

Gunnar Hamberg och Alexander Karim.
Foto: Gunnar Hamberg/Filmtopp Media.

Just nu rullar den andra säsongen av "Advokaten" på Viaplay. Vår poddjournalist Gunnar Hamberg fick den gedigna förfrågan om att åka med i Alexander Karims bil för att snacka om serien och karriären. "Gör varje dag unik", uppmanar seriens stjärna oss. 

Det råder inga tvivel om att Alexander Karim är en av Sveriges högst stigande skådespelare. Den senaste tiden har vi sett honom i konspirationsthrillern Tunn is, Lisa Aschans superhyllade komedi Ring Mamma! och framförallt Advokaten där han spelar Frank, stjärnadvokaten som slåss mot ett danskt kriminellt nätverk. 

Med sin första säsong lämnade Viaplays vassa originalserie mersmak och äntligen är den andra säsongen här. 

Under seriens promotionturné fick Gunnar Hamberg som skulle mött Karim på kontoret istället frågan om att åka med i Alexanders bil runt om i Stockholm. En intervjuspecial minsann, som resulterade i drygt 75 minuter gott och ack så spännande snack om Advokaten säsong 2 och Alexanders redan fascinerande karriär. 

Lyssna på Filmtopps intervjuspecial med Alexander Karim: 

"Frank vill bli pappa till sin dotter"

Alexander Karim sittandes på sin Advokaten-bil.
Foto: Gunnar Hamberg/Filmtopp Media.

I säsong 2 har Frank släppts ur häktet och vill börja leva ett vanligt liv tillsammans med sin dotter, men händelser från den första säsongen gör det svårt för honom. 

– Efter alla hemskheter i den första säsongen kämpar Frank med att vara pappa till sin dotter. Så när han får veta att kvinnan vars död han klandrat sig själv för egentligen beror på någon annan, beger han sig ut på en vansinnesfärd för att ta reda på vad som egentligen hände henne. Kan Frank rentvå sitt namn kan han bli pappa till sin dotter igen, säger Alexander. 

Parallellt med att Alexander arbetat flitigt framför kameran har han de senaste åren släppt romanen Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död och barnboken Modigast i världen, haft huvudrollen i Shakespeare in Love på Stadsteatern, startat upp en podcast och en krönika som han har tillsammans med sin fru Malin Karim Aftonbladet.  

Hur hinner du med allt?

– Det var helt galet. Jag minns att jag hade en period på nio veckor utan en enda ledig dag. När jag är borta på inspelningar blir också hennes arbetsbörda mycket större. Då får hon ta hand om podden och krönikan själv. Och våra tre barn.

"Jag fick tacka nej till Peter Jackson."

Alexander Karim med sin bil.
Foto: Gunnar Hamberg/Filmtopp Media.

På sitt breda CV har Alexander ett arbete tillsammans med den internationella regissören Paul Schrader. Vi pratar om filmen Dying of the Light där Nicolas Cage spelade huvudrollen. Men när filmen kom ut möttes den av rejäla sågningar, vilket Alexander benar ut vad det beror på: 

–  Filmen var gjord som ett drama, men de valde att klippa om den och kasta om allt helt. De försökte göra den till en actionfilm och resultatet blev väldigt dåligt. Därför ville Paul ta bort sitt namn från filmen. 

När Alexander fick erbjudandet att göra "Advokaten" blev han samtidigt erbjuden en roll av en annan superregissör, självaste Peter Jackson, som gjort Sagan om Ringen-filmerna och King Kong. Ett erbjudande han tackade nej till. 

– Det är gammal historia nu, men jag blev erbjuden att vara med i tre filmer. En liten roll i första och bärande i de två andra. Allting var klart och biljetterna bokade till Nya Zeeland för hela familjen. Men då hade jag ännu inte skrivit på för Advokaten. De lät mig välja vad jag ville göra och det fanns inte en chans att jag skulle svika dem. Det var samma gäng som gav mig mina roller i Johan Falk-filmerna och Jönssonligan.

Han förklarar vidare vad mer som låg bakom beslutet att välja "Advokaten" framför Peter Jackson: 

– Innan mig hade ingen svart skådespelare haft huvudrollen i en skandinavisk serie. Och hade jag tackat nej hade de förmodligen anlitat en "vit svensk" eftersom rollen inte var skriven som en svart person. Anledningen att jag är skådespelare är på grund av Denzel Washington och Will Smith. Så att ha slagit genom det glastaket gör mig lyckligast i världen. 

Missa inte säsong 2 av "Advokaten" som nu finns att se på Viaplay. För mer poddsnack med Alexander och Gunnar kan du lyssna på när de pratades vid under sista inspelningsdagen för den andra säsongen. Där pratar Gunnar också med Alexanders motspelare Malin Buska. Underbart snack!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL