Carina Berg om att leda Barncancergalan: "Mitt mest hedervärda uppdrag"

Carina Berg lovar mäktig final på Barncancergalan 2023: ”En världspremiär!”

  • Viaplay
Axel Diedrichs
02 oktober 2023 kl. 11:10

Programledaren är laddad inför kvällen

Filmtopps Axel Diedrichs intervjuar Carina Berg inför ”Barncancergalan” 2023 som direktsänds från Berns i Stockholm för att visas på Viaplay och TV3.

I kväll är det dags för Barncancergalan – Det svenska humorpriset som det året kommer att visas på TV3 och Viaplay. När programledaren Carina Berg kliver upp på Berns stora scen gör hon det för att leda galan en åttonde gång. Det är tydligt att hon fortfarande tycker det är lika kul, om inte ännu roligare att leda den i dag.

– Det ska bli jättekul. Vi sitter och jobbar hela tiden nu med alla inslag och familjerna som valt att vara med. Vi är mitt uppe i alla förberedelser. Åtta år in så känns det tryggt och skönt. Det är så bra människor som jobbar med det här att även om det vore min första gång så hade jag inte känt mig nervös, säger Carina till Filmtopp.

Under sina föregående år har galan visats på Kanal 5. Att man nu byter kanal är något som Carina tror kan ge positiv effekt för ändamålet att dra in så pass mycket pengar till cancerforskning som möjligt.

– Det känns jättespännande och roligt. Jag hoppas att det kan ge effekt för antalet barnsupportrar, i bästa fall når vi ny publik i år. Jag tycker det är kul att vi prisar komiker, men det är superviktigt att vi får in så många supportrar vi bara kan, så att Barncancerfonden kan fortsätta med sin forskning. Med en ny plattform hoppas vi kunna nå fler.

Har ni något särskilt mål som ni hoppas att nå?

– Det kommer att finnas ett mål som vi redovisar på galan. Jag hoppas att vi kommer stå där på slutet och säger att vi har nått det. Har vi inte nått målet så kommer galan att ligga kvar öppen för alla att se, så att vi förhoppningsvis kan nå det lite senare.

Carina Berg lovar mäktig final på Barncancergalan 2023: ”En världspremiär!”
Foto: Magnus Ragnvid / Viaplay.

”När man är med om det allra värsta så behöver man skrattet som mest”

Det här med att blanda humor och barncancer är väldigt speciellt eftersom det på pappret är två motsatser. Carina benar ut varför hon tror att det blivit sån självklarhet att sammanföra dem på det här sättet.

– Jag tror att det har ganska mycket att göra med de här drabbade familjerna som var med. I början var det många människor som tyckte att det kändes märkligt och förolämpande, men för de drabbade var det inget konstigt. Det var en mamma som sa att när man är med om det allra värsta så behöver man skrattet som mest. Det där sammanfattar så himla fint vad galan är för någonting och varför det inte är konstigt att hylla de här komikerna som får oss att skratta när vi behöver det i livet. Skratt behöver vi för att få en stunds tystnad från de andra rösterna i huvudet, som alla får besök av.

Har du något särskilt varmt ögonblick du vill dela med dig av från åren som du gjort Barncancergalan?

– Jag minns en mamma och pappa som hade en liten flicka som gick bort snabbt. Den mamman sa under galan att “jag är en mamma utan barn, vem är jag då?”. Det var något med den frågeställningen och hur hon formulerade sig… det är så ofattbart mörkt de är med om. Det är verkligen det otänkbara. Allt mörker gör också att viljan att hjälpa till bara bli större och större. Jag kommer alltid att jobba med Barncancerfonden om jag får.

Skulle det kännas konstigt att se någon annan leda galan?

– Nej, egentligen inte. Efter åtta år skulle jag också förstå det. Jag menar, alla program behöver ju förnya sig. Det skulle inte vara jättekonstigt. Om jag inte står där framme skulle jag vara med och bidra på något annat sätt.

Carina Berg lovar mäktig final på Barncancergalan 2023: ”En världspremiär!”
Foto: Viaplay.

”Vi testar något som vi aldrig tidigare har gjort”

Hederspriset ska även i år delas ut i Gösta Ekmans ära. Carina berättar vad den legendariske skådespelaren betyder för henne:

– Han var en trygg och fantastisk farbror när man växte upp, men framför allt någon som mamma och pappa satt och vek sig dubbelt framför. När han åker skateboard och ramlar över hela rummet eller när han ritar en Sverigekarta och fumligt torkar sig med Sverige där bak, så fattade ju till och med jag som liten att det där är askul. Han är fantastisk. När jag tänker på honom ser jag egentligen mest Martin Beck framför mig, hans vänliga och lite sorgsna porträttering. Han var en fantastisk skådespelare och inte bara humorist.

Vilken är den bästa Beck-filmen?

– Jag vet inte vad de alla heter. Det finns ju niotusen att välja mellan, men alla av dem är toppen.

Barncancergalan innebär i regel en hjärtevärmande kväll fylld med skratt och glädje, men också blytunga stunder som inte lämnar ett öga torrt. På något sätt känns det rimligt att fråga Carina om när hon senast skrattade så att hon grät.

– Det var nog i går. Det är så dumt, men vi började prata hemma om hajar och hur många tänder de har. Då var det en i familjen som gissade på att de kanske har fyra tänder, och då sa min make gravallvarligt till det här barnet att det bara är brittiska hajar som har fyra tänder. Han levererade det på ett sätt som gjorde att jag bröt ihop.

Kan vi förvänta oss någon spännande överraskning under galan?

– Ja, finalen på hela galan. Vi testar något som vi aldrig tidigare har gjort. En världspremiär! Vi undrar hur vi ska få ihop det, men blir det som vi vill kommer det att bli otroligt.

“Barncancergalan – Det svenska humorpriset” 2023 går av stapeln i kväll, måndagen den 2 oktober, klockan 20:00 på TV3 och Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL