Axel Bøyum om Huvudjägarna och Guldtransporten: ”fortfarande nykär i jobbet”

Axel Bøyum om Huvudjägarna och Guldtransporten: ”En galen historia”

  • Viaplay
Filmtopp
21 december 2022 kl. 20:12

En osannolik och motvillig hjälte

Det norska krigsäventyret ”Guldtransporten” finns nu att streama på Viaplay. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med stjärnskottet Axel Bøyum om nya storfilmen.

Nu finns Viaplays norska storfilm Guldtransporten tillgänglig på streamingtjänsten. Baserad på den verkliga historien om en grupp civila som med militärt stöd lyckades förflytta hela Norges guldreserv under Nazitysklands invasion av landet – mitt under nästan på de tyska soldaterna – är det en otrolig historia, för bra för att vara sann. I filmen spelar Axel Bøyum (Headhunters) en banktjänsteman som får en oväntad och betydande roll.

– Min mamma är konsthistoriker och när jag var tolv år berättade hon om den här vilda historien som ingen känner till. Hade guldet hamnat i tyskarnas händer så hade vi inte haft pengarna till att bygga upp landet igen efter kriget. Det är en galen historia. Vi använde mycket praktiska effekter, vilket var hjälpsamt för mig eftersom jag själv aldrig har varit i krig. Alla explosioner och lågor, det gör något, och för min karaktär som inte är sugen på att vara där. Han går till jobbet och befinner sig plötsligt i krig.

Guldtransporten
Axel Bøyum i "Guldtransporten". Foto: Viaplay

De trodde han var ”method” – hade bara skavsår

I Guldtransporten spelar Axel mot flera skickliga skådespelare, däribland Exit-stjärnan Jon Øigarden, Morten Svartveit, Ida Elise Brosch, Sven Nordin och Eivind Sander. Just Eivin tycks däremot ha utmärkt sig på set med sin skådespelarmetod – alltid klädd i sin scenkläder, även utanför set i någon sorts version av den omdiskuterade ”metoden”. Axel berättar att han kände sig inspirerad av kollegans arbetssätt.

– Vi hade långa samtal in på natten eftersom jag fortfarande är så nykär i jobbet och inte har gått i någon teaterskola eller liknande. Jag försöker hela tiden lära mig nya tekniker, men har alltid tänkt att ”metod-skådisar” är douches men han var ingen douchebag det. Han går snarare in i leken och klär sig som sin karaktär, och det kan jag förstå. Jag hade också mina kläder på mig hela tiden så folk trodde jag var ”method”, men det var egentligen för att jag hade skavsår vid halsen och inte ville visa upp dem [skrattar]. Men det finns något i det, så länge man gör det med måtta. Om jag skulle spela seriemördare, kan det ju bli fel med för mycket av ”metoden”.

Headhunters
Axel Bøyum i "Headhunters". Foto: C More

Jo Nesbø-boken han helst skulle vilja göra

Axel Bøyum syntes i höstas i C Mores TV-serie Huvudjägarna, en framgångsrik filmatisering av den norske deckarkungen Jo Nesbøs roman med samma namn. Axel berättar att han inte tror att det finns några planer på en fortsättning just nu, men delar också med sig av vilken av författarens böcker han skulle vilja spela i om chansen ges.

– Jag är lite osäker på om det är Sonen eller Gengångare, men det är med en knarklangare med Arsenaltröja. Jag kommer ihåg första gången jag läste den att det var sådan kul grej att alla med Arsenaltröjor i stan sålde knark, och jag är ju United-fan, säger Axel och skrattar.

Med det tackar vi Axel Bøyum för pratstunden. Guldtransporten finns nu att streama på Viaplay.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL