Ondskan-stjärnan Isac Calmroth om Jan Guillou: "Intellektuellt överlägsen"

Ondskan-stjärnan Isac Calmroth om Jan Guillou: "Intellektuellt överlägsen"

  • TV4 Play
Eric Diedrichs
05 november 2023 kl. 15:11

Spelar Erik Ponti i TV-versionen av Ondskan

I dag släpps "Ondskan" för de som har TV4 Play+. I huvudrollen som Erik Ponti ser vi Isac Calmroth, som i en intervju med Filmtopps Eric Diedrichs berättar om arbetet med serien.

Ondskan
Thea Sofie Loch Næss och Isac Calmroth. Foto: Audrius Solominas/SF Studios.

På Way Out West smygvisades premiäravsnittet av TV-serien "Ondskan". Efter visningen fick jag en pratstund med huvudrollsinnehavaren Isac Calmroth, som över en kopp kaffe berättade om hur det var gestalta den Jan Guillous klassiska romankaraktär Erik Ponti. Eftersom "Ondskan" är inspirerad av händelser ur författarens eget liv, bestämde sig Calmroth för att låta Guillou ligga till grund för hans rolltolkning.

– Jag gjorde faktiskt väldigt mycket research på Jan Guillou, berättar Isac. Det finns inte så många gamla intervjuer med honom från när han var så ung, men jag hittade några och kunde få med mig hur han pratade. Jag spelar ju inte honom, men jag tyckte ändå att det var intressant.

Historien är ändå, åtminstone delvis, baserat på hans liv.

– Exakt, så jag tyckte det var intressant att ta hans sätt att prata på. Han är liksom intellektuellt överlägsen på ett härligt sätt, som jag ville att Erik också skulle vara. Han har en något, en pondus, ett lugn. Det känns inte drygt liksom, utan snarare som att han vet om att han är väldigt smart och inte behöver skylta med sin intelligens.

Gustaf Skarsgård på Guldbaggen
Gustaf Skarsgård på Guldbaggegalan. Foto: Filmtopp Int.

I Mikael Håfströms Oscarsnominerade långfilmsversion av "Ondskan" spelade Gustaf Skarsgård internetskolans värsta översittare. I TV-serien spelar han Erik Pontis andra plågoande – den alkoholiserade fadern Åke.

– Gustaf Skarsgård är en av mina absoluta skådespelarfavoriter. Jag har alltid tyckt att han är fantastisk så det var väldigt kul att spela mot honom. Han är en sådan förebild, hur han beter sig mot crewet och alla runt omkring. Väldigt fin, generös och härlig. Han är också generös som skådespelare och hjälpte mig jättemycket.

När jag besökte inspelningen av Utvandrarna så höll Gustaf på med olika fysiska aktiviteter mellan tagningarna för att hålla flåset uppe. Gjorde han det nu med?

– Ja, det gjorde han. Han skrek också inför någon scen, vilket jag gillade att han gjorde. Det kan ju verka lite löjligt kanske, men man behöver tagga till ibland. När han gjorde det, så sa han bara" sorry everybody, I'm gonna scream now", och så skrek han.

Har du något eget knep på set?

– Ja, jag brukar köra en "hjärtattack-espresso", som består av fyra espresso-shotar. Då får jag lite ångestpåslag, vilken vara användbart. Det slår över lite. Men det är alltid jobbigt när man kommer och ska försöka sova innan man ska upp tidigt, så har man klämt åtta espressos på en kväll.

Med det tackar vi Isac Calmroth för pratstunden. Premiäravsnittet av "Ondskan" finns nu att streama för de som har tillgång till TV4 Play+. Serien sänds linjärt på TV4 den 16 november.

NÄSTA ARTIKEL