Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Inspelningen av utvandrarna

Filmtopp på inspelningen av nya Utvandrarna

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 oktober 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
23 oktober 2020

Stort påslag med 200 statister.

Nu pågår inspelningen av den nya filmen baserad på Vilhelm Mobergs klassiska "Utvandrarsaga". Filmtopp var på plats när stationsscenen i New York skulle spelas in med 200 statister.

Under flera års tid har det snackats om en ny film baserad på Vilhelm Mobergs klassiska romansvit Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Nu pågår inspelningen för fullt och snart ska produktionen flyttas från Sverige till Rumänien för att filma de sista scenerna.

Häromdagen, i Alingsås, spelades en av produktionens många storslagna scener in. Med 200 statister, filmens stjärnor och ett gammalt tåg på plats, var det dags att skapa illusionen av en tågstation i 1800-talets New York.

Utvandrarna 2020
Från inspelningen av "Utvandrarna". Foto: Filmtopp International.

För den som är bekant med bokserien försvinner Karl-Oskars och Kristinas ena flicka när de ska kliva på en ångbåt till Minnesota, i filmen har man bytt ut ångbåten till ett ånglok.

I rollerna som Karl-Oskar och Kristina ser vi denna gången Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed. Därtill har världsstjärnan Tove Lo axlat Monika Zetterlunds roll som Ulrika

Nya Utvandrarna
Gustaf Skarsgård, Lisa Carlehed och Tove Lo. Foto: Filmtopp International.
Utvandrarna
Och så tar vi en flamsig med! Foto: Filmtopp International.

Jan Troells ikoniska filmatisering av bokserien hade premiär i början på 70-talet och blev en internationell succé. Utvandrarna (1971) Oscarsnominerades i kategorin Bästa utländska film 1972 för att sedan Oscarsnomineras året därpå i kategorierna Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll (Liv Ullmann), Bästa Regi (Jan Troell) och Bästa manus efter förlaga (Jan Troell och Bengt Forslund). Att samma film är med och tävlar två år i rad har bara hänt vid detta tillfället. Även Nybyggarna Oscarsnominerades i kategorin Bästa utländska film.

Nya Utvandrarna
Det är bara att beundra de rejäla träskorna. Foto: Filmtopp International.

Denna gången är det Erik Poppe som ska fylla Jan Troells stora (trä)skor som regissör. Poppe, som bland annat har legat bakom den omdiskuterade spelfilmen om Utøya, verkar inte särskilt orolig över uppgiften. Han berättar att denna filmen skiljer sig avsevärt från Troells, eftersom man här istället har valt att fokusera på Kristina och berätta hennes historia. Därtill vill han skildra allting med en mer dokumentär känsla och långa, svepande tagningar.

Nya Utvandrarna
Från inspelningsplatsen av "Utvandrarna". Foto: Filmtopp International.

På plats passade vi även på att prata med producent Fredrik Wikström Nicastro och några av stjärnorna:

Även den som är skeptisk till en ny version av Utvandrarna kan nog komma att imponeras av resultatet. Vi på Filmtopp är oerhört positiva till det lilla vi har sett och om allt vill sig väl har vi snart ett fantastiskt komplement till en av våra största filmskatter, och en ny storfilm att samlas vid. För Mobergs historia tåls att berättas många gånger om.

"Utvandrarna" förväntas att ha premiär den 25 december 2021.