Inspelningen av utvandrarna

Filmtopp på inspelningen av nya Utvandrarna

Filmtopp
24 december 2021 kl. 18:12

Få inblick i arbetet på den nya storfilmen

Förra hösten pågick inspelningen av den nya filmen baserad på Vilhelm Mobergs klassiska "Utvandrarsaga" som har premiär imorgon. Filmtopp var på plats när stationsscenen i New York skulle spelas in med 200 statister.

Se också Filmtopps lekfulla intervju med Gustaf Skarsgård och Tove Lo!

Under flera års tid har det snackats om en ny film baserad på Vilhelm Mobergs klassiska romansvit Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Nu pågår inspelningen för fullt och snart ska produktionen flyttas från Sverige till Rumänien för att filma de sista scenerna.

I höstas, i Alingsås, spelades en av produktionens många storslagna scener in. Med 200 statister, filmens stjärnor och ett gammalt tåg på plats, var det dags att skapa illusionen av en tågstation i 1800-talets New York.

Utvandrarna 2020
Från inspelningen av "Utvandrarna". Foto: Filmtopp International.

För den som är bekant med bokserien försvinner Karl-Oskars och Kristinas ena flicka när de ska kliva på en ångbåt till Minnesota, i filmen har man bytt ut ångbåten till ett ånglok.

I rollerna som Karl-Oskar och Kristina ser vi denna gången Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed. Därtill har världsstjärnan Tove Lo axlat Monika Zetterlunds roll som Ulrika

Nya Utvandrarna
Gustaf Skarsgård, Lisa Carlehed och Tove Lo. Foto: Filmtopp.
Utvandrarna
Och så tar vi en flamsig med! Foto: Filmtopp.

Jan Troells ikoniska filmatisering av bokserien hade premiär i början på 70-talet och blev en internationell succé. Utvandrarna (1971) Oscarsnominerades i kategorin Bästa utländska film 1972 för att sedan Oscarsnomineras året därpå i kategorierna Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll (Liv Ullmann), Bästa Regi (Jan Troell) och Bästa manus efter förlaga (Jan Troell och Bengt Forslund). Att samma film är med och tävlar två år i rad har bara hänt vid detta tillfället. Även Nybyggarna Oscarsnominerades i kategorin Bästa utländska film.

Nya Utvandrarna
Det är bara att beundra de rejäla träskorna. Foto: Filmtopp.

Denna gången är det Erik Poppe som ska fylla Jan Troells stora (trä)skor som regissör. Poppe, som bland annat har legat bakom den omdiskuterade spelfilmen om Utøya, verkar inte särskilt orolig över uppgiften. Han berättar att denna filmen skiljer sig avsevärt från Troells, eftersom man här istället har valt att fokusera på Kristina och berätta hennes historia. Därtill vill han skildra allting med en mer dokumentär känsla och långa, svepande tagningar.

Nya Utvandrarna
Från inspelningsplatsen av "Utvandrarna". Foto: Filmtopp.

På plats passade vi även på att prata med producent Fredrik Wikström Nicastro och några av stjärnorna:

"Utvandrarna" har biopremiär imorgon den 25 december.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL