Oscar Töringe om Tunna blå linjen: Det låter kanske kaxigt

Oscar Töringe om Tunna blå linjen: "Det låter kanske kaxigt"

  • SVT Play
Filmtopp
18 september 2022 kl. 10:09

Om succéserien och kommande biofilmen

Med "Tunna blå linjen" har Oscar Töringe snabbt blivit en favorit hos svenska folket. Filmtopps Eric Diedrichs har pratat med skådespelaren om nya säsongen och biofilmen "UFO Sweden".

I kväll är det premiär för den andra säsongen av SVT:s polisserie Tunna blå linjen. Sett till den första säsongens oerhörda nedslag borde premiärnerverna vara på helspänn, men Oscar Töringe, som spelar polisen Magnus, låter rätt trygg på andra sidan luren:

– Man litar på hantverket. Visst, vi kanske kommer att få en del ljumma recensioner här och var och jag kan tycka att det är fint att det är en vattendelare i vissa läger. Ambitionsnivån i allt har varit väldigt hög från första dagen till den sista och det låter kanske kaxigt, men jag är inte orolig för att man ska bli besviken om man gillade den första säsongen, säger Oscar.

Oscar Töringe i Tunna blå linjen
Oscar Töringe som polisen Magnus i "Tunna blå linjen". Foto: Håkan Scüler/Anagram.

"Jag var lite av en Stjärnornas Krig-nörd"

I den nya säsongens första avsnitt bjuds vi på flera omtumlande scener, som sätter stor press på skådespelarna. Att arbeta med dessa kan vara väldigt tungt:

– Det är situationer som man aldrig har varit i och trots att det är på låtsas så är det svårt att förbereda sig för dem. Och det är det även för en riktig polis, det är en fråga om hur härdad man har blivit. Vi leker ju och det är på låtsas men reaktionerna man får i kroppen efteråt är ibland lika sanna som om det hade hänt på riktigt. Så det kan vara tufft. Man får hålla ihop gänget och är det någon som mår dåligt efteråt så får man mötas på hotellet och dricka te eller nåt sånt där och samlar ihop sig efter dagen, berättar Oscar.

Utöver Tunna blå linjen är Oscar Töringe även aktuell med Crazy Pictures UFO Sweden som har biopremiär i höst och är något så ovanligt som en svensk science fiction-film.

– I den spelar jag pappan till huvudrollen. Det är ganska liten men väldigt central roll eftersom man får följa hennes kamp att få upprättelse för sin pappa. Jag var lite av en Stjärnornas Krig-nörd när nyversionerna av de gamla filmerna släpptes på 90-talet. Jag såg alla tre filmerna i rad under ett maraton på Filmstaden i Lund. I dag så gillar jag och uppskattar genren även om jag inte är någon entusiast.

Vad tänker du själv kring utomjordingar, är vi ensamma i rymden?

– Givetvis finns det någonting där ute. Det är så fint i filmens tematik att man sätter det i relation till religion eller att det handlar att tro och att man får lov att tro. När det kommer till religion är det en ganska stor del av vår värld, något man kan må bra även om det inte alltid blir så. Men när det kommer till ufon är det likhetstecken med något som är lite tokigt eller knäppt och det är synd, man ska få tro på det man vill. Själv tänker jag att det vore konstigt om det inte fanns något där ute.

Oscar Töringe i Tunna blå linjen
Oscar Töringe och Per Lasson som poliserna Magnus och Jesse. Foto: Håkan Schüler/Anagram

Avslutningsvis delar Oscar Töringe med sig av ett filmtips till Filmtopps läsare:

Magnolia tycker jag väldigt mycket om, och det är väl för att jag tänker mycket på Philip Seymour Hoffman. Det var rätt länge sedan jag såg den senast men jag vill minnas att jag uppskattade hur självsäkert berättad den var.

Tunna blå linjen finns att se på SVT kl. 21.00 i kväll och under dagen på SVT Play.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL