Björn Elgered och Edvin Bredefeldt om Spelskandalen

Spelskandalens Björn Elgered & Edvin Bredefeldt: "Bingo är som yoga"

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad kl. 18:09 | Publicerad 13 september 2022 kl. 14:09

Sockrat och saltat om svensk spelskandal

Spelskandalen som omskakade Sverige på 90-talet har blivit TV-serie. I en exklusiv intervju berättar huvudrollsinnehavarna Björn Elgerd och Edvind Engdahl om sitt arbete.

I dag är det premiär för SVT:s nya dramaserie Spelskandalen, som berättar historien om när skandalerna om uppgjorda matcher omskakade Sportsverige. I dramats centrum har vi de två vännerna Bosse (Björn Elgerd) och Josh (Edvin Engdahl), som reser från Piteå till Stockholm för att casha in på sportbetting. Vad som börjar som en raketfärd upp i samhällets klassiskt kraschar snart i spelfusk och fifflande.

– Vi visste ingenting om detta innan vi började arbetade med projektet. Jag är född 89 och det är då startskottet för berättelsen går så jag har bara fått bygga det här på andrahandsinformation, säger Björn.

– Jag förstod ganska snabbt när jag började nysta att det verkligen var stort för några generationer över oss och vilken magnitud det hade på den tiden, säger Edvin.

Spelskandalen
(Björn Elgerd) och Josh (Edvin Bredefeldt). Foto: Maria Fäldt / SVT

Om bingohallarnas rigorösa verklighet

Det hela började när Expressen påstod att det förekom läggmatcher inom bandy och hockey, vilket ledde till en förtalsrättegång mot den stora tidningen. I dag är det inte helt ovanligt med fixade matcher, men på den här tiden var det inget annat än skandalöst att peka på att något sådant kunde ske i de svenska ligorna.

– Hela serien kretsar kring verkliga händelser, men vi har absolut sockrat och saltat för att få till en dramaserie. Det är ett intressant metagrepp eftersom man inte vet vad som är sant eller inte sant kring sådana här händelser, berättar Edvin.

Vad har ni själv för relation till spelande?

– Jag går på bingohall någon gång i månaden, säger Björn

– Gör du? Fan vad kul, skrattar Edvin förvånat.

– Ja, jag tycker om den pennalistiska stämningen, förklarar Björn. Ingen är där för att skämta utan det är seriöst, siffrorna kommer i en rasande takt och du måste hinna med. För mig blir det något så meditativt, bingo är som yoga eller mindfulness. Och jag får inte göra nåt som är dumt för då får man arga blickar. Vi ska gå tillsammans någon dag.

För en som inte vet, vad är det för dumt man kan göra i en bingohall?

– Jo, men det är att ställa dumma frågor, ser dum ut, pratar för högt eller skrattar då får man arga blickar från rökbåset, säger Björn.

Spelskandalen
Josh (Edvin Bredefeldt) och Bosse (Björn Elgerd). Foto: Johan Paulin / SVT.

Jublade när ponnyhästarna kämpade över mållinjen

Det är tydligt att de två skådespelarna har blivit goda vänner under inspelningens gång. En av de stora höjdpunkterna under inspelningen var dagarna på Solvalla, där deras karaktärer spelar på hästar.

– Vi var en vecka och filmade på Solvalla, supermånga statister och hela den miljön var maxad, säger Edvin.

– När vi skulle spela in de stora målgångarna i loppen var det samtidigt några som övade med ponnytrav, så vi fick sitta och titta på när dessa ponnys sprang sakta över mållinjen och skrika "kom igen!, kom igen! kom igen!", säger Björn.

Med det tackar vi Björn Elgerd och Edvin Endahl för samtalet. De första avsnitten av "Spelskandalen" finns nu att streama på SVT Play.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL